Çocuğunuz İle İyi İletişim Kurmanın Yolları

çocuk iletişim

Yazıda Neler Var?

Her anne ve baba çocukları ile iyi iletişim kurmak isterler. Sağlıklı bir ebeveyn çocuk ilişkisinin gereği de budur. Ancak bazen çocuklarımızın bizi anlamadığını ve bizi dinlemediklerini düşünebiliyoruz. Peki yanılıyorsak? Yani aslında biz çocuklarımızı anlayamıyorsak? Bunu hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda sizlere çocuğunuz ile sağlıklı bir iletişim kurmanın yollarından bahsedeceğiz.

Çocuğunuz İle İlgilenin Ve Onu Etkileyin

Çocuklar, kendilerine ilgi duyan bireylere karşı daha dinlemeci ve dikkatli davranırlar. Çocuğunuza bir şey yapmasını söylerken, tüm dikkatiniz çocuğunuzun üzerinde olsun. Ona bir şeyler söylerken radyo ve televizyon ile ilgilenmeyin. Eğer siz verdiğiniz komutu ciddiye almıyorsanız çocuğunuz hiç almayacaktır.

Çocuğunuza, oğlum kızım yerine adıyla hitap edin. Bu onun özgüvenini yükseltecek ve mutlaka hoşuna gidecektir. Onlarla konuşurken mutlaka gözlerinin içine bakın ve anlaşılır şekilde tane tane konuşun. 

Olumlu Düşünün Olumlu Cevap Verin

Çocuğunuz istemediğiniz bir şeyi yapıyorsa ona olumsuz bir cevap yerine olumlu bir cevap verin. Örneğin yumurta yemiyor ve yumurta ile oynuyorsa, ” Şu yumurtalar ile oynamayı bırak” yerine  ”Yumurtanı da yemelisin” diyebilirsiniz.

Kuralları Bilin Ve Uymadıkları Zaman Fazla Merhamet Göstermeyin

Çocuğunuz için ev içinde veya ev dışında çeşitli kurallar koyduysanız bunlara uyulmaması takdirde çocuğunuza ceza verin. Bu cezayı asla uygulamamazlık etmeyin. Eğer ceza verirken merhametli davranırsanız çocuğunuz bunu mutlaka kullanacaktır. Örneğin odasını toplamıyorsa 1 hafta bilgisayara girememe, dışarı çıkamama gibi cezalar verin ve bu konuda esnek davranmayın.

Onu Mutlaka Övün

Çocuğunuz övülecek bir şey yaptığında onu hemen övün. Ancak kendisine zararı dokunacak alanlarda başarılı olduysa, onun bu başarısını övmeyin. Onu övdükten sonra muhakkak daha fazlasını da isteyin böylelikle tek bir başarı ile yetinmeyecektir.

Ödül Verin

Çocuğunuzun bazı zor alanlarda başarı elde etmesi sonucunda onu ödüllendirin. Ancak her başarılı davranışını ödüllendirmek doğru olmayacaktır. Örneğin, takdir belgesi aldıysa kendisine büyük bir ödül verebilirsiniz. Küçük başarılara küçük, büyük başarılara büyük ödül verin. Böylece bir şey kazanmanın ne kadar zor olduğunu anlayacaktır. 

Tartışmayın

Çocuğunuzla tartışmanız ve kararsız kalmanız ona sizin özgüvensiz olduğunu hissettirir. Örneğin istemediğiniz bir şeyi yapıyorsa, 3’e kadar sayın ve zaman dolduğunda bırakmadıysa, ona bir ceza verin ve asla kararsızlık etmeyin. Bu cezanın büyüklüğünü, işlediği suçun derecesine göre siz ayarlayacaksınız.

Öfkelendiğinde Sakin Kalmayı Bilin

Zaman zaman çocuğunuz öfkelenebilir ve size karşı çıkabilir. Bu gibi durumlarda sakin kalın. Siz sakin kaldıkça size bağırıp çağırınca bir şey elde edemeyeceğini anlayacaktır. 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık