1. Ana Sayfa
  2. İnsan İlişkileri

Ebeveyn-Yetişkin-Çocuk Ego Durumları Nelerdir?

Ebeveyn-Yetişkin-Çocuk Ego Durumları Nelerdir?
0

Yazıda Neler Var?

Ebeveyn-Yetişkin-Çocuk Ego Durumları Nelerdir?

Ego, insan için değerler, inançla, kurallar ve kalıplar olabilmektedir. Her insan ne yaparsa yapsın kim olursa olsun değerlidir, anlamlıdır ve önemlidir. İnsanlar arasında pek çok farklılık vardır. Ancak insan olarak herkes eşittir. Herkesin düşüme kapasitesi vardır. İnsanlar kavrama ve anlam kapasitesine sahiptirler. Yaşamında ne olacağına herkes kendi karar verir. Bir olaya ya da duruma karşı ne şekilde tepki göstereceğimize kişi kendisi karar verebilmektedir. Yaşamımızda neler olduğu bizim davranışlarımızla belirlenir. Kararımıza göre yaşamımızın alacağı yön düzenlenebilir. Benlik, kararlar, tercihler, somut ve sahici de olabilmektedir.

ego

Ego Durumları

Üç ayrı ben davranış kalıplarını bir araya getirerek kişilik kuramı oluşturulmuştur. Bunlar anne-baba, yetişkin ve çocuk davranış kalıplarıdır. Ruhsal anlamda sağlıklı olan bireyler her üç ben durumuna göre kullanırlar. Kimi yerde çocuk benlik durumu kullanırken kimi durumda ise yetişkin benlik durumu kullanabilir.

Ebeveyn Ego Durumu

Bireyin yaşamında karşılaştığı anne-baba ya da ona benzer otoriter figürlerden öğrendiği ya da ödünç aldığı duygu, düşünce ve davranış örüntüleridir. Ebeveyn benlik durumu, kişiliğin bir parçasıdır. Kişinin insanlara öğütler veren, emirler veren yanını oluşturur.

Yetişkin Ego Durumu

Ne anne-baba benlik durumuna ne de çocuk benlik duruma benzemektedir. Her iki benlik durumunda uzak ve kendince mantıklı sayılabilmektedir. Kişiliğin mantıklı parçasıdır. Yetişkin benlik durumu, veri işlem merkezi olarak da görülebilir. Problemlere çözümler öne sürer. Olayları, durumları önyargılı düşüncelere ve duygulara kapılmadan değerlendirme ve ona göre hareket etme potansiyeline sahiptir.

Çocuk Ego Durumu

Bireyin yaşamla baş etmek üzere kendi potansiyelini kullanırken kendisinin oluşturmuş olduğu ve çocukluğundan da izler taşıyan duygu, düşünce, davranış örüntüleridir. Hepimizin içindeki çocuk, doğal çocuk, küçük profesör veya uyumlu çocuk olabilir. Doğal çocuk, içgüdüsel, eğitilmemiş, içinden geldiği gibi davranan özellikte olup hepimizin içindeki bebeği ifade eder. Küçük profesör, okula gitmemiş bilge bir çocuktur. Etkileyici ve yenilik oluşturucudur. Çocuk benlik durumunun bu bölümü üzerinde oyunların oynandığı önsezileri içerir. Uyumlu çocuk, doğal çocuğun olumsuzluklarını değiştiren, uyumlu hale getiren bir özellik gösterir. Bu değişim zararlı etki yaratan deneyimlerin, taleplerin, eğitimin ve nasıl kabul sağlanacağı konusundaki kararların bir sonucudur.

Sonuç olarak insan ego durumlarından olaya, duruma göre birini seçer ve ona göre davranır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap