Kekemelik Nedir ve Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

kekemelik belirtileri

Yazıda Neler Var?

Akıcı konuşmakta zorluk çekiyor musunuz?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

İnsanlarla iletişimde bulunurken kelimeleriniz tekrarlanıyor mu?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Kendinizi rahatsız hissettiğiniz bir ortamda konuşmalarınızda gecikmeler yaşanıyor mu?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Kaygı, stres sizin konuşma akışını olumsuz etkiliyor mu?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Sonucu görmek için quizi paylaş !

Subscribe to see your results

Kekemelik Testi

%%personality%%

%%description%%

%%personality%%

%%description%%

Loading...

Kekemelik Nedir ve Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kekemelik nedir? Konuşmaya başlamakta zorlanma ve hece, ses, sözcükleri tekrarlama, uzatma, duraklamadır. Kekemelik nedir? Konuşma akışının bozulmasına yol açan ve insanlarla iletişim kurulmasını engelleyen bir sorundur. Kişi konuşmanın doğal akışını yakalamakta zorlanmaktadır. Kişi konuşurken istemsiz bir şekilde heceleri uzatması, tekrarlaması ya da duraklamasıdır. Aynı zamanda kekemelik kişinin kendisine karşı özgüvenini olumsuz etkileyen bir problemdir. Kişinin kendisine saygısını, hayata karşı bakış açısını, insanlarla ilişkisini ciddi anlamda etkileyen bir durumdur. Genel olarak 2-6 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Günümüzde ise her 100 çocuktan 4’ünde kekemelik görülmektedir. Kekemeliğin başladığı yıllar genel olarak çocuğun dil ve konuşma gelişiminin gelişmeye başladığı dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan bir sorun kekemeliğe sebep olmaktadır. Bu nedenle kekemelik gelişimsel bir bozukluk olarak da tanımlanabilir.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kekemelik nedir? Kekemelik konuşmanın akışını bozmakta olan bir gelişimsel bozukluktur. Bu durum dil gelişiminin sekteye uğraması ile ortaya çıkmaktadır. Her 100 çocuktan 4’ü kekeme iken bunlardan yalnız 3’ü kekemelikten kurtulmaktadır. Yani her 100 çocuktan 1’i kalıcı olarak kekeme olmaktadır. Genel itibariyle 3,5 yaş öncesinde erken kekemelik 6 yaşlarında geçmektedir. Ancak yetişkinlerde başlayan kekemelik durumları gelişimsel değil nörojenik bir durumdur.

Kızlara oranla erkeklerde üç kat daha fazla görülmektedir. Erkeklerin iyileşme durumu kızlara oranla daha zordur. Kızlar kendiliğinden iyileşme özellikleri daha yüksektir. Ancak erkeklerde yetişkinliğe kadar sürmektedir. Rekabetin ve cezanın yüksek olduğu ailelerde ve toplumlarda kekemelik oranları çok daha fazladır. Kekemelik stres ve kaygı durumlarında daha çok artmaktadır. Bu nedenle kekeme olan kişiler iletişim kurmadan kaçınmaktadır ve iletişim kurma korkusu başlar. Genel olarak yabancıların bulunduğu ortamlarda, kalabalık ortamlarda, otoriter olarak gördüğü kişiler karşısında kekeleme de artış görülür. Okulda genelde arka sıralarda otururlar ve derse katılımları oldukça azdır. Özellikle isimleri sorulduğunda cevap vermede güçlük çekerler. En çok mimiklerini kullanarak yanıt vermeye çalışırlar. Yeni bir fikir ya da yeni bir şey söylemek yerine başkaları ile aynı fikirde olduklarını belirtirler.

Sonuç olarak kekemelik nedir? Stres ve kaygı durumlarında konuşmada aşırı güçlük çekmedir. Bu nedenle anksiyete durumları oluşabilir. Bu durumda olan bireylerin bir uzmandan yardım alması gerekir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık