1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Karşıt Olma-Karşı Gelme Bozukluğu Nedir?

Karşıt Olma-Karşı Gelme Bozukluğu Nedir?
0

Yazıda Neler Var?

Karşıt Olma-Karşı Gelme Bozukluğu Nedir ve Karşıt Olma-Karşı Gelme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir? Bu bozukluk çocuk ya da ergenin sosyal norm ve davranış kuralları ile ilişkisini ilgilendirir. Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir? Hem davranım bozukluğunda saldırganlık hem de anti-sosyal davranış odaktadır. Göreceğimiz gibi karşıt olma-karşı gelme bozukluğu sekiz yaşlarında başlar. Davranım bozukluğu ise dokuz yaşlarında başlama eğilimi gösterir. Bu bozukluklar birbiri ile yakından ilişkilidir. Bununla birlikte, sürekli anti-sosyal davranışlar ile o kadar ciddi olmayan normal çocuk ve ergenlerin yaptığı eşek şakalarından ayırmak gerekir.

Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir? Ayrıca davranım bozukluğu yasaya aykırı olan ya da olmayan kusurları içerebilir. Çocuk suçluluğu küçük yaştakilerin yasaları çiğnemesini anlatmak için kullanılan hukuk terimidir.

karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir

Karşıt Olma-Karşı Gelme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir? Davranım bozukluğu sergileyen çocuklarda görülen anti-sosyal davranışların önemli bir öncüsü günümüzde karşıt olma-karşı gelme bozukluğu olarak adlandırılır. Bu tekrarlanan örüntünün temel niteliği otorite figürlerine karşı en az 6 ay boyunca meydan okuyan, boyun eğmeyen, düşmanca davranışlardır. Bu bozukluk genellikle 8 yaşında başlarken tam gelişmiş davranım bozuklukları tipik olarak çocukluk döneminin ortalarında ergenlik dönemine başlangıç gösterir. Bu durumda bozukluğun temel belirtisi davranış kurallarının sürekli olarak çiğnenmesi ve başkalarının haklarına saygısızlıktır. Davranım bozukluğu sergileyen çocukların sosyal davranışları da bozulmuştur. Genel olarak açık ve gizli saldırganlık, boyun eğmeme, fiziksel ve sözlü saldırganlık, tartışmaya eğilim, intikamcılık ve yıkıcılık gibi belirtiler göstermektedir.

Yalan söyleme, hırsızlık, öfke patlamaları da sıklıkla görülür. Bu tip çocuklar cinsel açıdan çekincesiz davranma özelliği gösterir. Cinsel saldırganlık sergileme eğiliminde olurlar. Bazı çocuklarda hayvanlara karşı acımasız davranırlar. Kabadayılık taslayabilirler. Kundakçılık yapabilirler. Karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir? Bu bozukluğa sahip olan çocukların serserilik, soygunculuk hatta cinayete yönelme eğilimleri vardır. Davranım bozukluğu sergileyen çocuk ve ergenlerde madde bağımlılığı bozuklukları da görülebilir. Ayrıca depresif belirtilerde eş zamanlı olarak görülür. Ayrıca yapılan araştırmalara göre davranım bozukluğu ile daha sonra ortaya çıkan anti-sosyal kişilik bozukluğu arasında yakın ilişki olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak karşıt olma-karşı gelme bozukluğu nedir? İnsan ve hayvanlara karşı saldırganlık, kabadayılık gösteren ve çocuklarda görülen bir bozukluktur. Tehdit ya da sindirme, fiziksel kavgaları başlatma, ciddi fiziksel yaralanmalara yol açabilme gibi davranış örüntüleri mevcuttur. Tüm bunlar çocukta ve ergende ileri de anti-sosyal kişilik bozukluğuna sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda olan çocukların karşıt olma-karşı gelme bozukluğu tedavisi alması gerekir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap