Depresyon Tedavisi ve Depresyon İlaçları

Depresyon İlaçları

Yazıda Neler Var?

Depresyon, insanın günlük yaşamının işleyişini bozan, ruhsal çöküntü, bitkinlik, keder gibi olumsuz etkileri olan bir rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü depresyonun dünyada yetişkin insanlarda nüfusun yaklaşık olarak %5 oranında görüldüğünü; buna bakılarak 350 milyon yetişkin insanın depresyon rahatsızlığı olduğunu belirtmiştir. İnsanlar depresyon belirtileri arasında hiçbir şeyden zevk almama, ilgi ve istek kaybı, uyku sorunları, intihar düşüncesi, iştahsızlık, dikkat eksikliği gibi faktörleri kendinde görüyorsa bir uzmana gitmesi gerekmektedir. Depresyon Tedavisi aşamaları şunlardır.

Depresyon Tedavisi

Uzmana gelen kişiye, depresyon tedavi yöntemleri arasından ilaç tedavisi veya psikoterapi uygulanır. Ancak kişide tedaviye başlanmadan önce uzman, kişide psikotik belirtileri, bedensel rahatsızlığı, kişiyle ilgilenebilecek kimsenin olmamasını; yeterli sosyal destek alamamasını ve intihar düşüncelerini sürekli tekrarlamasını gibi kriterleri kontrol etmesi gerekmektedir. Burada uzman uluslararası geçerliliği olan psikolojik testlere başvurabilir. Tedavi süreci başlanmadan önce durumu değerlendirmek adına psikolojik testler uygulanabilir. Bu durumda alanda en çok uygulanan Beck Depresyon Testi tanı koymak adına ve ‘’depresyon’’u diğer rahatsızlıklardan (Anksiyete bozukluğu, Bipolar bozukluk, alkol ve madde bağımlılığı, psikoz…) ayırt edebilmek adına uygulanabilir.

 

Depresyon ilaçları

Trisiklik Antidepresanlar: Tofranil (İmipramin), Elavil (Amitriptilin)

MAO Engelleyiciler: Parnate (Tranilsipramin)

Seçici Serotonin Geri Alım Engelleyicileri: Prozac (Fluoksetin) ve Lityum

Yukarıdaki ilaçlar depresyon neticesinde görülen belirtileri dizginlemek için kullanılmaktadır.

Depresyon Tedavisinde Psikoterapiler

Psikoterapiler yaklaşımlarıyla ‘’Depresyon Tedavisi’’nde hastanın stresli durumlarla baş edebilmeyi, sosyal beceriler geliştirebilmeyi; öz benlik saygısını artırmayı, kendilerini anlamalarını sağlamayı, sosyal, akademik, ailesel olumsuzlukları giderebilmeyi sağlamaktadır. Anksiyete bozukluğunda olduğu gibi ‘’depresyon tedavisi’’nde de destekleyici yöntemler psikoterapilerle birlikte yürütülmektedir.

Depresyon Tedavisi’nde daha kalıcı çözümler bulmak için hastaya yardımı olmaktadır.

Ayrıca psikoterapiler içinde Psikanalitik yaklaşım ve en çok Bilişsel-Davranışçı terapiler kullanılmaktadır. Psikoterapilerde uzman, genel olarak hasta ile ilişki kurarken aktif bir şekilde dinlenmeli, hastanın bakış açısı ile olaylara, durumlara yaklaşmalı. Aynı zamanda hastanın bitirilmemiş işleri yani önceden getirdiği içinde tuttuğu şeylerin boşalımı sağlanmalıdır. Bu hastayı psikoterapinin ilk başlarında oldukça rahatlatacak ve hastaya terapi sürecine aktif katılımını sağlayacaktır. Ayrıca ilerleyen süreçlerde hastayı bilgilendirme, problemi tanımasına yardımcı olma, problemi çözme müdahaleleri geliştirmek gerekir. Sonraki süreçte uzman, hasta ile beraber ortak bir müdahale yöntemi seçerek hastaya uygulamaya başlar. Müdahale sonrası hastanın durumu değerlendirilir ve belirtiler devam ediyorsa uzman süreci devam ettirir. Ancak belirtiler ortadan kalmışsa süreç bitirilir.

Sonuç olarak ‘’depresyon tedavileri’’nde ilaç ve psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu ikisi beraber de kullanılabilmektedir. Çünkü süreç boyunca ağır rahatsızlık yaşayan hastalara ilaç önerilir. Ancak sadece düşük dozda bir ilaç önerilmektedir. Ve hasta süreç boyunca sürekli o ilacı kullanmaktadır. Aksi takdirde farklı ilaçların bir arada kullanımı ve farklı dozlarda kullanımı hasta farklı rahatsızlıklara yol açabilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık