Deri Yolma Bozukluğu Tedavisi

deri yolma bozukluğu ilaçları

Yazıda Neler Var?

Cildinizi aşırı ve yineleyici bir şekilde sürekli kaşıyor musunuz?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Cildinizi sürekli kaşırken cildinizde doku hasarı oluşuyor mu?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Cildinizde yanma, ağrı, kaşıntı, karıncalanma hissi sürekli oluşuyor mu?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Cildinizi kaşırken tırnaklarınız harici bıçak, tırnak makası, cımbız ve hatta kendi dişlerinizi de kullanıyor musunuz?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Kaşıma davranışlarınızı bilinçsiz bir şekilde mi yapmaktasınız?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Aşırı stres ve kaygı hissettiğinizde o stres ve kaygıdan kurtulmak için cildinizi kaşıma davranışı sergiliyor musunuz?
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Sonucu görmek için quizi paylaş !

Subscribe to see your results

Deri Yolma Bozukluğu Testi

%%personality%%

%%description%%

%%personality%%

%%description%%

Loading...

Deri Yolma Bozukluğu Tedavisi ve Deri Yolma Bozukluğu İlaçları

Deri yolma bozukluğu tedavisi genelde ilaç tedavisi ile psikoterapiler birlikte yürütülmektedir. Özellikle deri yolma bozukluğu olan kişiler nadiren psikolojik tedaviye başvururlar. Çünkü sorunlarının fiziksel olduğu kanısındadırlar. Hatta bazı hastaların her türlü tedaviden kaçınması onların bu hastalıktan hiçbir şekilde kurtulma imkanının olmamasına bağlamaktadırlar. Bazıları da yaşadıkları utançtan dolayı her türlü tedaviyi reddetmektedir.

Deri yolma bozukluğu olan kişiler bu hastalığı kötü bir alışkanlık olarak da görebilirler. Bu da onları tedaviden uzak durmasına sebep olmaktadır. Ancak kişi bir şekilde tedavi almayı kabul ettiğinde genel itibariyle ilaç tedavileriyle psikoterapilerin birlikte yürütülmesi tedaviyi kalıcı hale getirmektedir.

Deri Yolma Bozukluğu Tedavisi

Deri yolma bozukluğu tedavisi için ilaçlardan seçici serotonin inhibitörler kullanılmaktadır. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda fluoksetin ilacınında deri yolma bozukluğunu önemli derecede azalttığı görülmüştür. Bir diğer yapılan çalışmalar neticesiyle sertralin ile fluvoksamin ilaçları da deri yolma davranışlarını belli oranlarda azalmıştır. Agomelatin anti-depresanı ise deri yolma davranışlarının tam düzelmesine neden olmaktadır. Bu noktada kişi bu ilaçları kullanmasıyla birlikte deri yolma davranışlarında azalma hatta bitme görülebilir. Ancak bu durumun kalıcı olabilmesi için psikoterapilere de ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü kullanılan ilaçların bağımlılık yapma olasılıkları olduğu gibi ilaç kesilince kişinin sonra tekrar deri yolma davranışlarına başlaması muhtemeldir.

‘’Deri yolma bozukluğu tedavisi’’nde en çok kullanılan yaklaşımlardan biri bilişsel-davranışçı terapi yöntemleridir. Bilişsel-davranışçı terapi yöntemi hastalığın kişinin düşünce boyutundaki bilişsel çarpıtmaları neticesiyle kişinin duygusal anlamda kaygı yaşadığını belirtmektedir. Tüm bunlarda kişinin davranışlarını etkilemektedir. Kişi de deri yolma davranışları ile tüm bu olumsuz duygu ve düşüncelerden kendini kurtarıp rahatlamaya çalışmaktadır. İşte tam bu nokta da kişinin bu alışkanlığını tersine çevirme tekniği kullanılır. Kişinin kaygılarının üst düzeylere çıktığı zamanlarda rahatlamak için deri yolma davranışı yerine başka bir davranış sergilemeye yönelik çalışmalar yapılır. Örnek olarak kişi rahatlamak için derisini yoluyorsa bunun yerine kişiye bir top verilerek bu topu sürekli sıkması istenmektedir. Bunlar tekrarla ve gerekli egzersizlerle kişiye aşılanır. Kişi deri yolma yerine topu sıkma alışkanlığı kazanır.

Sonuç olarak deri yolma bozukluğu tedavisi alanında bir uzman tarafından uygulanması gereken bir tedavi programıdır. Bu durumda olan kişilerin bir uzmandan yardım alması şarttır. Aynı zamanda uzman tanı aşamasında deri yolma bozukluğu testi uygulayabilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık