Şizofreni Tedavisi ve Şizofreni İlaçları

Şizofreni İlaçları

Yazıda Neler Var?

Şizofreni nedir? Kişinin kendi dünyasına çekildiği, sanrılar ile eşlik eden bir ruhsal bozukluktur. Bunun dışında şizofreni konuşma bozukluğu, algılama da bozukluk, gerçekleri değiştirme, düşünceleri bulanıklaşma gibi belirtileri bulunmaktadır. Bu durumda kişiyi en yakın zamanda uzmana götürerek tedaviye başlanmalıdır. Uzman tedavi yöntemini belirlemeden önce kişiye şizofreni testi uygulayabilir. Testten sonra uzman, ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek Şizofreni Tedavisi başlayabilir.

Şizofreni ilaçları

Şizofreninin tedavisinde ilaçlı tedavi yöntemler kullanılmakla birlikte bunun dışında psikoterapiler de kullanılmaktadır. İlaçlı tedavilerde antipsikotik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunların en yaygın kullanılanı fenotiazinlerdir. Bu ilaçlar şizofreni hastalarını sakinleştirmede önemli rol oynamaktadır. Ayrıca klorpromazin (ticari adı Thorazine) , bütirofenonlar (Haldol, haleperidol) ve thioxanthenes (Navan, Taractan) gibi ilaçlar da kullanılmaktadır. Ancak yan etkileri sebebiyle çok fazla tercih edilmemektedirler. İlaçlı tedavi dışında, aile içi iletişimi artırarak şizofreninin ortaya çıkma; ya da nüksetme olasılığını azaltma amacında olan aile terapileri; hastalara toplum içinde yaşamaları için yardımcı olan vaka yönetimi; sosyal becerileri geliştirmeye dayanan sosyal beceri eğitimi gibi yöntemler de kullanılmaktadır.

Şizofreni İlaçları

 

Şizofreni Tedavisi

Şizofrenide psikoterapilerle birlikte ilaç kullanımı yapılabilir. Ancak bu durum ağır vakalarda kullanımı tavsiye edilir. Çünkü ‘’şizofreni tedavisi’’nde teşhis konulduktan sonra hastanın kendine ve çevresine zarar vermesi engellenmek istenir. Kısaca antipsikotik tedavi esastır.

Davranış Terapi: Davranışçı terapi de şizofreni teşhisi konulmuş kişinin yetenekleri üzerinde yoğunlaştırılır. Davranışçı terapi teknikleri içinde atılganlık gibi sosyal yetenekleri yükselten teknikler kullanılmaktadır. Kişinin sosyal beceri yöntemleriyle kendi kendine yeterli olması istenir. Aynı zamanda kişiler arası ilişkilerin düzenlenmesi ve pratik kazançlar sağlamak için yapılmalıdır.
Aile Terapisi: ‘’Şizofreni tedavisi’’nde pek çok uzman aile içi ruhsal dengesizlikler üzerinde durmaktadır. Aile, tedavi programı içerisine alınıp özel yaklaşımlar ile şizofrenide bir takım belirtileri düşürdüğü anlaşılmaktadır. Uzman, aileyi eğitmeli, zor durumlarda desteklemelidir. Şizofreni belirtileri söz konusu olan ailelerin gruplara girmesi sağlanmalıdır.
Grup Terapisi: Grupla uygulanan şizofreni tedavisi de, kişide oluşturulmak istenen gerçekçi planlar, problemler ve insanlar arası ilişkilerdir. Grup terapileri kişinin davranışlarına yönelik farkındalık kazandırmalı ve destekleyici olmalıdır.

Bireysel Psikoterapi: Şizofreni teşhisi konmuş hastalarda pozitif tedavi yöntemi ve terapi esnasında yapılan anlaşmalarda bireysel psikoterapi oldukça yararlıdır. Bireysel psikoterapide uzman hasta ile kardeş gibi yakın bir ilişki içinde olmalıdır.

 

Sonuç olarak ‘’şizofreni tedavisi’’nde kullanılması gereken ilaçlar ve psikoterapi yöntemleri vardır. Ancak ilaç kullanımı her zaman bir yan etkiye sebep olacağı için daha öncelik verilen tedavi psikoterapilerdir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık