Gerçeklik Terapisi Nedir ve Amaçları Nelerdir?

gerçeklik

Yazıda Neler Var?

Gerçeklik Terapisi Nedir ve Gerçeklik Terapisinin Amaçları Nelerdir?

Gerçeklik terapisi nedir? William Glasser tarafından bireylerin yaşamlarında çoğunlukla karşılaştıkları yeni ve güç durumlarda seçimler yapma ve davranışlarını kontrol etmelerine yönelik olarak geliştirilmiştir. Gerçeklik terapisi, bireylerin yaşamlarından ve yaptıkları, hissettikleri ve düşündüklerinden sorumlu olduklarını varsaymaktadır. Gerçeklik terapisi nedir? Her türlü psikolojik sorunu olan bireylere uygulanabilecek kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Gerçeklik terapisinin en popüler uygulama alanları olan okullar, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, gençlik merkezleri, cezaevlerindeki uygulamalar oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. Gerçeklik terapisinde insanların doğasının olumlu olduğuna inanma vardır. Ancak insanlar fedakar, bağışlayıcı, sevecen ve üretken olabilir ama aynı zamanda kandırıcı, yanıltıcı e şaşkın olabilirler. Bizim başkalarına karşı davranışlarımız çekingen, kararsız, korkunç olabilir.

Gerçeklik Terapisinin Amaçları Nelerdir?

Gerçeklik terapisi nedir? İnsanın seçim ve sorumluluğunu vurgulayan bir yaklaşımdır. Yapılan her şey öncelikle bir seçimdir. İnsanda seçimlerinin sorumluluğunu taşımak durumundadır. Burada önemli olan nokta ise insanın seçme sürecidir. Psikoterapinin temeli bireyi anlamlı faaliyetlere yönlendirmektir. Gerçeklik terapisinde terapist tamamen kendisi olmak zorundadır. Bazı psikoterapi yöntemlerinde olduğu gibi anne, baba rolü üstlenilmez. Yani bir transferans kesinlikle söz konusu değildir. Gerçeklik terapisinde tamamen içinde bulunulan zamana odaklanılır. Bazı sorunlar geçmişten kaynaklansa da geçmişimizi değiştiremeyiz. Bu nedenle geçmişte takılıp kalmak bizi ileriye taşımaz. Gerçeklik terapisi nedir? Olumsuz olan duygu ve düşüncelerden kaçınılmaya çalışılır. Bu belirtiler asıl sorunla yüzleşmeyi erteleyen savunmalardır. Önemli olan karşılanmamış temel ihtiyacı yok etmektir.

Tüm bunların dışında gerçeklik terapisine göre insanın beş ihtiyacı vardır.

  • Hayatta kalma
  • Sevme sevilme
  • Ait olma
  • Güç ve özgürlük
  • Eğlence

Bu ihtiyaçlar insan için doğuştan gelen ve evrensel olan ihtiyaçlardır. İnsanın davranışlarının altında yatan sebep ise bu ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar insanın davranışlarını yönelendiren temel unsurlar olarak belirlenmiştir. Birey dünyaya geldiğinde temel ihtiyaçlarını ve onları nasıl karşılayacağını bilmez. Bunları yaşam içerisinde fark eder. Bu ihtiyaçlarını en iyi nasıl karşılayacağını öğrenir.

Sonuç olarak gerçeklik terapisi nedir? İnsanın yaptığı her davranışın seçim yoluyla ve sorumluluk dahilinde yapıldığı görüşü vardır. Aynı zamanda insanın her davranışı belli bir ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık