Odaklanmak Neden Bu Kadar Zor? Neden Odaklanamıyorum?

neden odaklanamıyorum

Kimi insan derslerine odaklanmakta zorluk çeker, kimisi ise yaptığı işe odaklanamaz. Odaklanma probleminin altında birden fazla etken mevcut. Aslında çok basit olan bu şey gün gelir imkânsız bir hale dönüşebilir. Nedenini bulmak için ilk önce kişi kendi hayatına bakıp nerede hata yaptığını, nerede kusuru olduğunu anlaması ve kabullenmesi lazım.

İnsanlar beyninde çok fazla gereksiz bilgi ve düşünce biriktirmektedir. Bazen bu gereksiz düşünceler beyinden atılamaz bir noktaya gelir. Psikolojik sıkıntılar ise zincirleme olarak kişiyi zamanla etkilemeye başlar. Zaten odaklanma problemi hakkında yapılan araştırmaların çoğu psikolojik nedenlerden olduğunu göstermektedir. Odaklanma problemi yaşayan birey yüksek ihtimalle takıntılıdır. Takıntılı olan kişi ise düşüncelerini kolay kolay dışarı atamaz. Birisinin dediği bir şeye kırıldı ise mutlaka ona gidip bir çift söz söyler. Evden çıkarken ocağı kapatıp kapatmadığını kendi kendine defalarca sorar, fakat emindir ki o ocak yanmıyordur. Odaklanma problemi asıl nedeni obsesif komposif bozukluğu yani bir diğer adıyla bahsedilen takıntı hastalığıdır. Bütün psikolojik rahatsızlıkların bir tedavisi olduğu gibi tabi ki bu hastalığında tedavisi mümkündür. Her hastalığınızın ileri derecede olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir hekime başvurunuz.

Odaklanma Problemi Nasıl Ortadan Kalkar?

Odaklanma probleminin ortadan kalkması için birkaç yöntem mevcuttur. Bunların başında düzenli olarak kitap okumak gelir. Nedeni ise devamlı kitap okumak insanın zihnini açar ve kişiye hayata karşı farklı bir görüş kazandırır. Kişinin hayal gücü genişler ve kendisine bir anda okuduğu kitabı yaşıyormuş hissi gelir. Bu devam ettikçe birey gözle görülür derecede işlerine veya derslerine eskisinden daha fazla odaklandığını fark edecektir.

Herkesin bir hedefi olması ve o hedef doğrultusunda ilerlemesi lazım. Eğer ki hedefsizlik ve hayatı boş vermişlik söz konusu ise odaklanmak imkansızdır. Bu problemi yaşayan kimse mutlaka ayna karşısına geçmeli ve kendine sorular sormalı. “Ben ileride ne yapmak istiyorum ve nasıl bir yaşam sürmek istiyorum.” Şeklinde yapacağı bir konuşma mutlaka onu motive edecek ve kendisine güven kazandıracaktır. Kişinin kendine güvenmesi olmazsa olmazların arasında yer alıyor.

Kişinin dışardaki konuşmalara fazla kulak asmaması önem arz etmektedir. İnsanlar kendileri hariç herkesi eleştirmeye bayılırlar. Bütün bu eleştirilerin odağı olmak veya olma korkusu da odaklanma problemine yok açabiliyor. Ders çalışırken çoğu kişinin aklına “Acaba ceren benim hakkımda ne dedi?” gibi düşünceler gelebiliyor. İşte boş vermişlik burada devreye girmektedir. Kendi hayatınız kimseyi ilgilendirmemekte ve kimseye söz söyleme hakkı vermemektedir. Eğer ki sizin hakkınızda konuşulan şeyler gerçekten bu kadar önemliyse, bunun sizin hayatınızı değiştireceğini düşünüyorsanız maalesef ki bu odaklanma problemi kesinlikle çözülemez.

Odaklanma probleminin ortadan tamamen kalkması için bu yöntemleri deneyebilir ve kendinize daha farklı yöntemler geliştirebilirsiniz. Yeter ki geliştireceğiniz yöntem sizin zihninizi yormasın ve size psikolojik baskı uygulamasın. Unutmayın ki çoğu film insana rahatlık verir fakat korku filmi izleme insanı bunaltır, ruhu daraltır. Doğru işi doğru şekilde yapmak çok önemlidir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık