Panik Atak Tedavi ve Panik Atak İlaçları

panik atak

Yazıda Neler Var?

Panik Atak Tedavi ve Panik Atak İlaçları

Panik atak nedir? Son derece korkutucu olan, birden ortaya ataklar şeklinde çıkan, ölme hissi yaratan bir hastalıktır. Panik atak tedavi için, kişi bu rahatsızlık yüzünde gündelik yaşamında sürekli bir kaygı, gerginlik durumları yaşayabilir. Bu da günlük işleyişi bozmaktadır. Ancak panik atak ile başa çıkabilmenin yolları vardır. Öncesinde bir uzman yardımıyla panik atak testi uygulanabilir. Bunun neticesinde uzman yardımıyla ”panik atak ilaç tedavi”si, psikoterapi veya kişi kendi başına panik ataklarını kontrol edebilecek düzeye gelebilir.

Panik Atak İlaçları

İnsanların hafif düzeyde sakinleştiriciler olarak kullanabilecekleri diazepam, panik atak durumlarında reçete ile hastaya verilebilir. Ancak bu ilaçlar uzun vadede kullanımda bağımlılık yaratan bir özelliğe sahiptir. Her ne kadar kişi panik atak durumlarından kurtulmak istese de panik atak tedavi sürecinde ilaçlar hastaya kolay kolay verilmemektedir. Ancak çok şiddetli ataklar ile beraber farklı psikolojik rahatsızlıkların da görülmesi durumunda kısa süre için kullanım önerilir.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavi yöntemleri arasında bir diğer unsur psikoterapilerdir. Geçmiş yaşantılar, duygusal çatışmalar kişi de panik atak geçirmesine sebep olabilir. Panik atakların fiziksel ve bedensel tepkileri, daha çok geçmiş yaşantıların getirdiği olumsuz duygulardan kaçış olabilir. Psikoterapiler de hastanın geçmiş yaşantılarını anlamasına ve şimdiki anı yorumlamasına dayanmaktadır.

 

Bilişsel-Davranışçı Terapi

Panik atak hastasının olumsuz düşüncelerini, duygularını, davranışlarını fark ettirmek ve değiştirmesine yardımcı olmaktır. Otomatik düşüncelerin, yanlış olan yorumların farkında olması gerektiğini öğretir. Kişi düşünceleriyle panik ataktan kurtulabilir.

Davranışçı Terapi

Kaygı yaratan durumların hayal ile tekrar oluşturulması amaçlanır. Ve hastanın hayal ile tekrar kaygılanması sağlanır. Ancak bu sırada hastanın rahatlayabileceği alıştırmalar da yapılır.

Alternatif Terapi Yöntemleri

‘’Panik atak tedavisi’’nde kişiye alternatif olarak akapunktur, meditasyon, otojenik eğitim, aromaterapi gibi tedavi yöntemleri sunulur. Amaç kişinin rahatlaması ve mutlu bir ruh hali içinde olmasıdır.

Panik Atak için Kendime Nasıl Yardım Edebilirim?

‘’Panik atak tedavisi’’nde atak ile baş etmenin yollarından biri de kişinin kontrolü kendi eline almasıdır. Öncelikle panik atak geleceğini hisseden biri kendi kendine telkinlerde bulunması gerekmektedir. Olumlu olan sözler söylemesi gerekir. Daha sonrasında kişi kendi hayal gücünü kullanarak olumlu, pozitif şeyler düşünür ve bunun hayalini kurar. Ardından kişi, kendisinin iyi olduğunu, atağın geçici bir şey olduğunu, yaptığı işin kolay olduğunu kendisine söyleyebilir. Aynı zamanda kişi sosyal hayatında da ne kadar atılgan olursa o kadar panik atak sürecini erken atlatabilir.
Kişi muhakkak gevşeme tekniklerinden birini öğrenmeli ve kendine uyarlamalıdır. Böylece atak sırasında uygun nefes alıp verme ile kendisini kontrol edebilir. Ancak şuna dikkat edilmeli aşırı nefes alıp verme panik atakların uzun sürmesine neden olabilir.

Bu durumda kişi göğsünden değil diyaframdan yavaş yavaş nefes almalı vermelidir. Kişi atak sırasında elleri ile ağzını ve burnunu kapatarak bir kap biçimi oluşturmalı ve öyle nefes almalıdır. Aynı zamanda kişi her zaman beslenmesine de dikkat etmelidir. Kan şekerindeki değişiklikler atağa sebebiyet verebilir. Düzenli yemek yeme ve sağlıklı beslenilmelidir.

Sonuç olarak ‘’panik atak tedavisi’’nde üç farklı yöntem uygulanabilmektedir. Burada en uygun olan yöntemler kişinin kendi kendine baş etmesi ve psikoterapilerdir. İlaç tedavileri genellikle diğer psikolojik rahatsızlıklarla birlikte görülme olasılığına karşılık kullanılmaktadır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık