Dil Gelişimi Nedir ve Çocuğun Dil Gelişim Evreleri Nelerdir?

dil gelişimi

Yazıda Neler Var?

Çocuğunuzun küçük yaşlardan beri kendi işini yapabilmesi için nasıl bir yol izlersiniz?
Çocuğuma önce yapacağı işi öğretirim, daha sonra kendi işini yapması için ısrar ederim. İşlerin hepsini yapabiliyor ancak daha iyi yapması gerektiğini söylerim.
Çocuğum kendi yapmak isteyene kadar her türlü işini ben yaparım. Çünkü bizim için çok değerli, onun yorulmasına dayanamam.
Çocuğumun kendi fiziksel ve zihinsel yeterliliği doğrultusunda yapabileceği işleri yapması için onu teşvik ederim. İlk başlarda küçük sorumluluklar verir, belli bir zaman sonra yardım istediğinde yardımcı olurum. Ancak her seferinde değil. Zaman geçtikçe daha iyi yapacaktır.
Çocuğum benim yaptığım işleri nasıl yaptığımı görüyor. Zamanı gelince kendi kendine öğrenmesi ve yapması gerekir ama bu konuda yetenekli değil.

Doğru!

Yanlış!

Çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren sevip, öper onu çok sevdiğinizi söyler misiniz?
Çocukları fazla sevip öpmenin onları şımartacağını düşünüyorum. küçükken severdim ama büyüdüğü için sevgimi göstermemeye çalışırım.
Onu o kadar çok seviyorum ki her fırsatta bunu söylemeden duramıyorum. Ne kadar büyümüş olsa da o her zaman gözümde benim bebeğim olarak kalacaktır.
Küçükken daha çok sevip öperdim şimdi ise konuşuyor. Ona ne kadar değer verdiğimi söylüyorum. Zaman zaman bağrıma basıp şefkatle sarılmayı ihmal etmem.
Çocuğumu okşayıp öptüğümü hiç hatırlamıyorum.

Doğru!

Yanlış!

Çocuğunuzla beraber onun sevdiği bir oyunu oynar mısınız?
Nadiren
Sık sık
Zaman zaman
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Tatile gitme, eve eşya alma gibi farklı konularda çocuğunuzun fikrini sorar mısınız?
Bazı konularda görüşünü aldığımız olur.
Ona fikrini mutlaka sorarız. İstediğinin olması için kendi isteğimden bile vazgeçerim.
Fikrini sorarız, fakat duruma göre en son kararı eşimle beraber veririz.
Ona fikir sormayı gereksiz görürüm.

Doğru!

Yanlış!

Çocuğunuza ders çalıştırırken hangi yolu izlersiniz?
Ders çalıştırırken hata yapmasına tahammül edemem. O da benimle beraber çalışmak istemiyor.
Onun ödevlerinin çoğunu bizzat ben yapıyorum.
Benimle çalışmaktan çok hoşlanıyor. Fakat kaynak göstererek düzenli çalışmak alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorum.
Çocuğumun dersleriyle hiç ilgilenmem.

Doğru!

Yanlış!

Aile sofrası hakkında sizin için aşağıdakilerden hangisi en uygun ifadedir?
Sofrada konuşulmaz. Ancak büyükler konuşabilir.
Sofrada çocuklar istedikleri gibi davranabilirler.
Sofra adabı öğrenme yeridir. Çocukların yemek yerken söz isteyerek sohbete katılmaları, başkasının sözünü bölmemek için önemlidir. Bu durum çocukların eğitimine, zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur.
Rahat yemek için çocukların ayrı yerde oturup yemek yemesi gerekir.

Doğru!

Yanlış!

Bir toplantı için telefon görüşmesi yapacaksınız. O sırada çocuğunuz sizinle konuşmak için ısrar ediyor. Hangi tepki size daha uygundur?
Telefonda konuştuğumu görmüyor musun?
Söyle evladım, önce konuşalım sonra telefon ederim.
Birkaç dakika bekleyebilir misin? Sonra daha rahat konuşuruz.
Zaten her zaman beni rahatsız edersin.

Doğru!

Yanlış!

Çocuğunuz yaşında bir çocuğun, kendi çocuğunuzun yapamadığı bir becerisi var. Çocuğunuza ne dersiniz?
Çocuğumun da aynısını öğrenip yapması gerekir.
O da bir şey mi, benim yavrum daha güzel şeyler yapabiliyor.
Çocukları kıyaslamaktan hoşlanmam. Hepsinin ayrı özelliği var.
Zaten benimki her şeyde geri kalır.

Doğru!

Yanlış!

Evde disiplin sağlanması açısından belli kurallar koyuyorsunuz. Bu konuda çocuğunuza karşı izlediğiniz yol hangisi olur?
Kuralları söylerim, uymazsa cezalandırırım.
Kuralları yerine getirirse mükafatlandırır, uymazsa da ceza vermem.
Önce kuralı neden koyduğumuzu anlatırım. Kuralları alışkanlık haline getirene kadar unutmaması için hatırlatırım. Kurala uymamakta ısrar ettiğinde benzer bir şeyden mahrum ederek ceza uygularım.
Kuralları anlatmaya ne gerek var? Aklını kullanıp nasıl davranılacağını bilmelidir. Ama nerede o anlayış...

Doğru!

Yanlış!

Eşiniz ve çocuğunuzla birlikte dışarı çıkmak için hazırlanıyorsunuz ama eşiniz çocuğunuzun odasını darmadağınık görür. Eşiniz çocuğa onunla birlikte çıkmayacağını, evde babaannesi ile kalması gerektiğini söylüyor. Bu fikri nasıl karşılarsınız?
Kurallara uymayan cezayı hak eder.
Çocuğumun üzülmesine dayanamam. Eşime onu affetmesini söylerim, ısrar ederse eşimle tartışabilirim.
Bazı alışkanlıkların kazanılması için böyle bir cezanın son çare olarak kullanılması gerektiğini düşünürüm. Böylece eşimin verdiği cezaya katılırım. Çocuğuma da verilen cezanın nedenini anlamasını sağlar durumu izah ederim.
Çocuğumla çarşıya gitmekten zaten hoşlanmam.

Doğru!

Yanlış!

Sonucu görmek için quizi paylaş !

Subscribe to see your results

Ebeveynliğinizi Test Edin.

%%personality%%

%%description%%

%%personality%%

%%description%%

Loading...

Dil Gelişimi Nedir ve Çocuğun Dil Gelişim Evreleri Nelerdir?

Dil gelişimi nedir? Bir yönü ile bilişsel gelişimle bağlantılıdır. Diğer yönü ile ise fiziksel gelişim ve psikomotor olgunlaşma ile ilgilidir. Bebekler doğumdan sonra ilk aylarda ağlama ve agulamalar ile kendini ifade ederler. Araştırmacılar ilk aylarda gözlenen ağlama ve agulamanın tepkisel davranışlar olduğunu, anadili öğrenme ile ilintili olmadığını gözlemlemişlerdir. Araştırmacılar 5 ila 6. Aylarda yumuşak tondaki ağlama, agulama seslerinin kalınlaştığını gözlemlemiştir. Bu ses kartlaşması dönemi ise babıldama evresi olarak tanımlanmıştır. Yapılan araştırmalar babıldamada çıkartılan seslerin anadili öğrenmeden bağımsız, olgunlaşma ürünü davranışlar olduğunu göstermiştir. Bu aylarda gırtlak kaslarının büyümesi ve kuvvetlenmesine dayalı olarak olgunlaşma ürünü ses değişimi gözlenmektedir. Dil gelişimi nedir? İnsanın doğumundan beri ses tellerinde süregelen değişimler ile birlikte insanın diğer gelişim alanlarının da gelişmesidir.

Dil Gelişim Evreleri

Dil gelişimi nedir? Kişinin diğer gelişim alanları ile paralel bir seyir izleyen ve bağlantılı olan bir gelişim alanıdır. Bu noktada dil gelişim evreleri vardır. Bu evreler ise aşağıdaki gibidir;

  • 7 ve 12. Aylar arasında bebekler ma-ma-ma gibi hecemeler yapmaktadır. Bu sesler anadille bağlantılı ilk öğrenme ürünü ses oluşumlarıdır.
  • Aylar civarında bebekler anlamlı ilk sözcüklerini söylerler. Anne-baba-mama-düt gibi basit kelimelerle kendini ifade eder. Bu dönem dil gelişiminde kritik evre olarak tanımlanır. Ayrıca bu dönem tek sözcükle birden fazla şeyi anlatma çabasına dayandığı için morgem dönemi olarak da tanımlanır. Bebek anne derken yüz ifadesi el hareketleriyle anne beni gezdir anne kucağına al gibi daha geniş anlamları ifade etmeye çalışmaktadır.
  • 18 ve 24. Aylar arası telegrafik konuşma evresi olarak tanımlanır. Bu dönemde bebekler iki veya üç kelimeden oluşan bir yapıda konuşurlar. Ancak kelimelerin ekleri, bağlaçları yoktur. Anne top, baba gel gibi genelde öznenin yalın hali ve mastardan oluşan ifade biçimidir. Bu ifade biçimi kısa telgraf yazışmasına benzetildiği için bu adla tanımlanmıştır.
  • 2-5 yaş arası ilk gramer süreci olarak tanımlanmaktadır. İlk gramer sürecinde iki temel gelişim gözlenir. Birincisi kelime hazinesi hayatta gözlenebilecek en hızlı artış oranına ulaşır. 2 yaşında 100-200 civarında kelime dağarcığına sahip olan çocuk 5 yaşında yaklaşık 2000 farklı sözcüğü kullanabilir hale gelir. İkincisiyse 2 yaşında telegrafik konuşma düzenindeki çocuk, 5 yaşta ana dilin genel gramer yapısına uygun bir konuşma düzenine sahip olur. Ekler, tümleçler, bağlaçlar doğru yerde etkin olarak kullanır.

Sonuç olarak dil gelişim nedir? Evrelerden oluşan ve zamanla ileri bir seyir izleyen gelişim alanıdır. Her insanda yaklaşık olarak aynı yaşlarda dil gelişimi görülür. Dil gelişimi nedir? İnsandan insana farklılık gösterebilecek bir seyir de izleyebilir. Ancak er ya da geç dil gelişimi ileriye doğru bir seyir izler.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık