Madde Bağımlılığı Bozuklukları Tedavisi

madde bağımlılığı bozuklukları ilaçları

Yazıda Neler Var?

Madde Bağımlılığı Bozuklukları Tedavisi ve Madde Bağımlılığı Bozuklukları İlaçları

Madde bağımlılığı bozuklukları tedavisi, hastanın kullandığı maddeye, madde kullanım modellerine, kişilik özelliklerine, psiko-sosyal destek sistemlerine göre değişmektedir.

Madde bağımlılığı bozuklukları tedavisi için iki temel amaç vardır. Birinci amaç kişinin her türlü zararlı maddeden uzaklaştırılması, sakındırılmasıdır. İkinci amaç ise kişinin her türlü fiziksel, psikolojik, psiko-sosyal durumunun iyi olması sağlanmalıdır. Bu nedenle madde bağımlılık bozuklukları tedavisi için hem psikoterapilerden hem de farmakoterapiden yararlanılır. İlk zamanlarda yoksunluk döneminden sonra uzun süre bir rehabilitasyona kişinin ihtiyacı vardır.

Madde bağımlılığı bozuklukları tedavisi sırasında aile terapisi, grup terapileri, bireysel terapiler oldukça fayda sağlamaktadır.

Madde Bağımlılığı Bozuklukları Tedavi Yöntemleri

Madde bağımlılığı bozuklukları tedavisi, madde kullanım durumlarında başarı elde etmek ve kişiyi maddeden sakındırmak için gereklidir. Kişinin intihar etme düşünceleri, madde kullanmaya devam etmesi, kendine veya diğerlerine zarar verme durumları gibi birçok durumdan dolayı tedavi şarttır.

Bilişsel-Davranışçı Terapi

Bilişsel-Davranışçı terapi, birçok psikolojik rahatsızlıkta kullanıldığı gibi madde bağımlılıklarında da kullanılmaktadır. Kişinin maddeye ilişkin olumlu ve olumsuz düşüncelerini tespit etme ve maddenin yoksunluğu durumundan neler hissettiği, düşündüğüne odaklanır. Otomatik düşünceleri değiştirmeye yönelik teknikleri ile madde bağımlılığını azaltmaya çalışmaktadır.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavileri madde bağımlılığında da kullanılmaktadır. Ancak psikoterapiler yanında fazla tercih edilmemektedir. Ama ciddi vakalarda gerekli olan yerlerde elbette ilaçların kullanımı gerekir. İlaç tedavisinde görülen sakıncalar ise kişinin bir maddeden bir başka maddeye bağımlı olma olasılığını artırmaktadır. Ancak esrar madde kullanımının tedavisinde ilaçlar oldukça fazla tercih edilmektedir.

Davranışçı Terapi

Madde bağımlılığı için kullanılan bir diğer terapi yaklaşımı ise davranışçı terapilerdir. Bu terapilerde kişinin içsel, zihinsel durumlarından çok davranışlarına odaklanmaktadır. Kişinin davranışlarını değiştirerek maddeden uzaklaştırılabileceği amaçlanmıştır.

Antipsikotik Tedavi

Bazı kişilerde madde kullanım durumu psikotik bozukluğa neden olmaktadır. Özellikle bu hastalar şizofreni gibi psikotik rahatsızlıkların tedavisi ile birlikte madde kullanım tedavileri ile birlikte yapılması gerekir. Kişinin yoksunluğu tedavi edilmeli ve ailenin de tedavi sürecinde tutulması önemlidir.

Sonuç olarak madde bağımlılığı bozuklukları tedavi yaklaşımları oldukça farklıdır. Bu durumun genel sebebi madde kullanımının farklı olması ve kişilik özellikleridir. Burada bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Uzman tanı aşamasında madde bağımlılığı bozuklukları testi uygulayabilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık