Selektif Mutizm Tedavisi

selektif mutizm ilaç

Yazıda Neler Var?

Selektif Mutizm Tedavisi ve Selektif Mutizm İlaçları

Selektif mutizm tedavisi tarihsel bakış açısından bakıldığında ilk tedavi yöntemi olarak psikodinamik yaklaşımların kullanıldığı görülmektedir. Son zamanlarda ise tedavi yaklaşımı daha çok oyun terapisi eşliğinde yapılmaktadır. Oyun terapisinde çocukların kendilerini rahat hissedebilecekleri güvenli bir ortamın oluşturulur. Selektif mutizm olan çocuklar bu ortamdayken konuşmaya teşvik edilir. Bu sebeple çok faydalı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Psikodinamik yaklaşımlar da işe yaramaktadır. Ancak bu yaklaşımların dezavantajı çok fazla zaman almasıdır. Bu nedenle bu yaklaşım pek fazla tercih edilmez. Bazı kişiler ise psikodinamik yaklaşımların selektif mutizm tedavisi için pek faydalı olmadığı yönünde eleştiriler getirmişlerdir.

Selektif Mutizm Tedavisi

Selektif mutizm tedavisi için oyun terapisini yanı sıra birçok farklı yaklaşım tedavi için kullanılabilir. Özellikle davranışçı yaklaşımlar birçok psikolojik rahatsızlık için kullanıldığı gibi selektif mutizm içinde kullanılmaktadır. Davranışçı yaklaşımların teknikleri selektif mutizm tedavisi için işe yaramaktadır. Özellikle sistematik duyarsızlaşma, atılganlık eğitimi, davranış biçimlendirme, uyarıcı söndürme, pekiştirme gibi teknikler oldukça işe yaramaktadır. Genel itibariyle davranışçı yaklaşımlar çocuğun çevresini düzenleyici bir yapıya sahiptir. Çünkü çocuk uygun ortam ve koşullarda istenilen davranışı sergilemektedir. Bu nedenle çocuğu rahatsız eden ve konuşmasını engelleyen durumları egale eden bir yaklaşımdır.

Davranışçı yaklaşımların yanı sıra bilişsel-davranışçı terapi yöntemleri de oldukça işe yaramaktadır. Çocuğun kaygı yaratan düşünceleri ve buna neden olan ortamı değiştirilmeye çalışılır. Bu nedenle bilişsel-davranışçı terapide de oldukça başarılı teknikler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra aile terapisinin de selektif mutizm tedavileri için oldukça etkili olduğu görülmüştür. Aile terapisinde işlevi olmayan aile ilişkilerini değiştirmek amaçlanır. Asıl amaç ise mantıklı olmayan kalıp yargıları ve davranışları değiştirmektir. Eğer çocuğun selektif mutizm olma durumu aileden kaynaklanıyorsa aile terapisi oldukça başarılıdır.

Tüm bunların yanı sıra selektif mutizm tedavisi için ilaç tedavileri de son on yıl içerisinde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bire bir selektif mutizm için satılan bir ilaç yoktur. Sadece selektif mutizm de çocuğun sosyal sıkıntılarını önleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar daha çok sosyal fobi olan kişilere verilen ilaçlardır.

Sonuç olarak selektif mutizm tedavisi için oldukça farklı tedavi yöntemleri vardır. Burada önemli olan çocuğun hastalık belirtilerini hangi sebepten ötürü ortaya çıkardığıdır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık