Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Deri Yolma Bozukluğu Testi ve Deri Yolma Bozukluğu Ölçeği
Deri yolma bozukluğu testi alanında uzman olan kişilerin uygulaması gereken bir psikolojik ölçektir.
Deri yolma bozukluğu testi için uygulanması gereken testler projektif testler gibi ekstra bir eğitim alınmaya gerek yoktur. Psikiyatristler, psikologlar, psikolojik danışmanlar testi uygulayabilirler. Testler genellikle tanı aşamasında uygulanmaktadır. Ancak tedavi sonrası bazı kişilerde hastalığının tekrar geri gelmesi olasılığına karşı izleme testleri olarak tekrar deri yolma bozukluğu testi uygulanabilir. Ancak bu testi uygulayacak olan uzmanın belli bir mesleki yeterliliğe sahip olması gerekmektedir. Ancak daha önceden obsesif-kompulsif bozukluk içerisinde yer alan deri yolma bozukluğu yeni DSM’ye göre farklı başlık altında yer almaya başladı.
Deri Yolma Bozukluğu Ölçeği
Deri yolma bozukluğu testi adı altında psikolojik testler içerisinde bir ölçek bulunmamaktadır. Hatta ülkemizde çevirisi tamamlanmış deri yolma bozukluğu ile ilgili bir test bulunmamaktadır. Ancak Amerika başta olmak üzere birkaç ülke bu hastalığın teşhisi için kullanılan psikolojik testler bulunmaktadır. Ülkemizde de daha önceden obsesif-kompulsif bozukluk içerisinde yer aldığı için yine obsesifler için kullanılan testler kullanılmaktadır. Burada ayırıcı tanılara uzmanın dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü eskiden bu hastalık obsesif olarak değerlendirilirdi. Ancak şimdi farklı başlık altında olduğu için klinik değerlendirmeleri ve analiz, gözlem gibi unsurları da dikkate almak gerekir.
Deri yolma bozukluğu testi ile ilgili uzman kendisi bu hastalığı teşhiste yardımcı olmak için herhangi bir psikolojik test seçebilir. Ancak uzman testi kullanım amacına uygun bir şekilde seçmelidir. Zaten tanı için bire bir test seçme olasılığı bulunmamaktadır. Daha çok uzman genel geçer testlerden ve kişi hakkında pratik bilgi elde edebilmek için psikolojik testlerden faydalanır. Aynı zamanda testi uygularken ortamı da kişiye uygun rahatsız edici uyarıcı olmayan bir şekilde uzman düzenlemelidir. Çünkü dikkat çekici, rahatsız edici, gürültülü bir ortam kişinin teste vereceği cevapları da etkileyecektir. Bu da testin sonuçlarını yanıltıcı yapacaktır. Ayrıca uzman testte yer alan yönergeleri de kişiye eksiksiz bir şekilde aktarmalıdır. Çünkü kişinin soruları cevaplarken kafasında soru işaretlerinin oluşmaması önemlidir.
Sonuç olarak deri yolma bozukluğu testi için uzmanın hastalığa bağlı bir şekilde test uygulamasıdır. Tanı aşamasından sonra ‘’deri yolma bozukluğu tedavisi’’ne geçilebilir.