Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Cinsel Kimlik Bozukluğu Testi ve Cinsel Kimlik Bozukluğu Ölçeği
Cinsel kimlik bozukluğu testi alanında uzman olan psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışmanların uygulaması gereken bir testtir. Özellikle kişiye tanı aşamasında uygulanması önerilir. Tanı aşamasında uzman kişiye uyguladıktan sonra ‘’cinsel kimlik bozukluğu tedavisi’’ne geçer. Ancak cinsel kimlik bozukluğu testi adı altında bir psikolojik test bulunmamaktadır. Sadece cinsel kimlik bozukluğu belirtilerini karşılayan belli başlı ölçek ve alt ölçekler vardır. Uzman bunlardan faydalanarak kişi hakkında pratik bir bilgiye sahip olmuş olur. Sadece bu testlerden, ölçeklerden uzmanın yararlanmaması önerilir. Çünkü uzmanın tanı için kendi gözlemleri, analizleri ve klinik bir değerlendirme de kişi için şarttır. Uzmanın bu noktada ‘’cinsel kimlik bozukluğu testi’’ne göre bire bir hareket etmesi doğru olmaz. Aynı zamanda uzman tanı aşamasında kişiden daha fazla bilgi almak için birden fazla psikolojik test uygulayabilir.
Cinsel Kimlik Bozukluğu Ölçeği
Cinsel kimlik bozukluğu testi için uygulanabilecek birden fazla test bulunmaktadır. Bunlar içinde uzmanın tanı aşamasında uygulayabileceği Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri çok sık kullanılır. Kişinin sadece cinsel eğilimlerini ölçmek ile kalmayıp geniş açıdan kişiyi değerlendirmektedir. Özellikle alt ölçeğinde bulunan erkeklik-dişilik ölçeği kişinin kadın ya da erkek kimliğinin temel özelliklerini sergileme durumuna bakmaktadır.
Bunun yanında Psikanalitik yaklaşımı benimsemiş olan uzmanlar ise kendi alanlarına özgü Rorschach Mürekkep Lekesi Testi ve Tematik Algı Testi uygulayabilir. Bu testler projektif testler sınıfına girmektedir. Bu testler kişinin test amacının farkında olmamasını sağlamaktadır. Kişinin cevaplama özgürlüğü projektif testler için geniştir. Yani kişi sorulara istediği gibi cevap verebilir. Yanıtlar kişiden kişiye değişir. Özellikle testteki uyarıcılar yapılandırılmış bir yapıdan uzaktır ve belirsizdir. Bu testlerin uygulanması içinde tüm bunların eğitiminin alınmış olması gerekmektedir. Çünkü tamamen bu testler kişinin bilinçaltının yansımalarını ortaya koymak için yapılmış durumlardır.
Cinsel kimlik bozukluğu için erken teşhisin öneminden bahsetmiştik. Burada çocukluk döneminde çocuklara erken tanı için uygulanabilen Luisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi bulunmaktadır. Bu test de projektif testler adı altında geçmektedir. Çocuğa yarım bırakılmış hikayeler verilir ve çocuk hikayeleri kendisine göre tamamlar. Burada da çocuğun birçok yönden ele alan hikayeler vardır.
Sonuç olarak cinsel kimlik bozukluğu testi uzman tarafından tanı aşamasında uygulanması gereklidir. Ancak sadece teste bağlı kalınarak tanının konulmaması gerekir.
17 yaşımdayım kızım. Ancak kız arkadaşlarımda birlikte olmaktansa erkeklerin ortamında takılmak daha çok hoşuma gidiyor. Yani muhabbetleri olsun, aktiviteleri, özgürlükleri, gamsızlıkları beni onlara çekiyor. Beni de kendilerinden görsünler istiyorum çoğu zaman, bazen erkek gibi giyiniyorum. Kızlarla buluşmatansa tavla atmak, bilardoya gitmek vb. Aktivitelerden daha çok keyif alıyorum. Cinsel kimlik bozukluğum olup olmadığı üzerine bi süredir düşünüyorum. Sizin görüşleriniz nelerdir?