1. Ana Sayfa
  2. Psikolojik Rahatsızlıklar

Deri Yolma Bozukluğu Nedir?

Deri Yolma Bozukluğu Nedir?
0

Yazıda Neler Var?

Cildinizi aşırı ve yineleyici bir şekilde sürekli kaşıyor musunuz?
sdgsdf
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Cildinizi sürekli kaşırken cildinizde doku hasarı oluşuyor mu?
fgdf
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Cildinizde yanma, ağrı, kaşıntı, karıncalanma hissi sürekli oluşuyor mu?
sgsf
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Cildinizi kaşırken tırnaklarınız harici bıçak, tırnak makası, cımbız ve hatta kendi dişlerinizi de kullanıyor musunuz?
fsdgdf
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Kaşıma davranışlarınızı bilinçsiz bir şekilde mi yapmaktasınız?
sdfsdf
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Aşırı stres ve kaygı hissettiğinizde o stres ve kaygıdan kurtulmak için cildinizi kaşıma davranışı sergiliyor musunuz?
dsgsf
Daima
Çok sık
Sık sık
Bazen
Nadiren
Hiçbir zaman

Doğru!

Yanlış!

Sonucu görmek için quizi paylaş !

Subscribe to see your results

Deri Yolma Bozukluğu Testi

%%personality%%

%%description%%

%%personality%%

%%description%%

Loading...

Deri Yolma Bozukluğu Nedir ve Deri Yolma Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Deri yolma bozukluğu nedir? Kişi tarafından cildin cilt problemi olmaksızın aşırı ve yineleyici bir şekilde yolunmasıdır. Bu durumda deri dokusunda hasara neden olmaktadır. Normal olarak yolma davranışından farklı bir durum söz konusudur. Burada psikojenik bir deri yolma davranışları vardır. Deride ciddi bir şekilde hasara yol açan bu rahatsızlık kişi için ölüm tehlikesi bile taşımaktadır. Bu noktada kişi deri yolma davranışları bir kompulsif davranış olarak görebiliriz.

Obsesif-kompulsif bozukluk içerisinde daha önceden yer almakta olan deri yolma bozukluğu bugün DSM’ye göre kendine ait bir başlık altındadır. Eskiden bu hastalara obsesif-kompulsif bozukluk tanısı konulurken şimdi ayrıcı farklı tanı kriterleri oluşturulmuştur.

deri yolma bozukluğu nedir

Deri Yolma Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Deri yolma bozukluğu nedir? Kişinin tekrarlayan deri yolma davranışlarıdır. Deri de yanma, kaşıntı, karıncalanma, ağrı gibi duyumlara kişi bir cevap niteliğinde deri yolma davranışı sergiler. Çoğu kişi kendi derilerini tırnakları ile yolarken bazı kişiler kendi dişleriyle, bıçaklarla, tırnak makası, cımbız gibi aletlerle yolma davranışı sergiler.

Deri yolma bozukluğu nedir? Kişinin kaygı, anksiyete gibi gerilimler kişiyi yolma davranışına itebilir. Bazı insanlarda ise kitap okurken, tv izlerken gibi normal gündelik faaliyetlerde yolma atakları başlayabilir. Yani kişinin aşırı kaygı duyduğu zamanlarda sadece ataklar olmamaktadır. Farklı sakin, rahat hissettiği durumlarda da kişi yolma atakları yaşayabilmektedir. Ancak kişi yolma davranışına bilinçli olarak başlamaz. Çok sonradan kişi bu yolma davranışlarını bilinçli duruma gelir. Kişi kendi cildini yolma davranışında kanaya kadar bilinçsiz bir şekilde ataklar devam eder. Yolma davranışlarının sebebi için kişinin duygu ve düşüncelerini anlamak gerekmektedir. Kişi kendi derisine karşı konulamaz, saçma, anlamsız gelecek düşünce ve dürtüleri vardır. Bu dürtüler, düşünceler, duygular kişinin gündelik hayatını olumsuz bir şekilde etkiler.

Deri yolma bozukluğu nedir? Bireyin kendi derisine karşı konulamaz bir şekilde yolma atakları geçirmesi durumudur. Bazı hastalarda deri yolma davranışı öncesinde aşırı stres, kaygı durumu oluştuğu için ataklar geçirdiklerini görülmüştür. O stres ve kaygıdan kurtulup rahatlamak için deri yolma atakları başlamıştır. Hatta bazı hastalar sırf bu ataklar sonrası zevk bile duymaya başlamıştır.

Sonuç olarak deri yolma bozukluğu nedir? Kişinin kompulsif davranışlar sergileyerek deri yolma atakları geçirmesidir. Bu noktada bir uzmandan deri yolma bozukluğu tedavisi alınması gerekir. Duruma göre deri yolma bozukluğu testi de uygulanabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap