1. Ana Sayfa
  2. Psikolojik Rahatsızlıklar

Anksiyete Bozukluğu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete Bozukluğu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete Bozukluğu Nedir? Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
0

Yazıda Neler Var?

Bu makalemizde sizlere bahsedeceğimiz konulardan bahsedecek olursak başlıca; anksiyete bozukluğu nedir ve ne demektir? Kaygı bozukluğu neden olur? Anksiyete bozukluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Anksiyete bozukluğu semptomları. Anksiyete krizi (anksiyete atağı) nedir ve belirtileri nelerdir? Anksiyete bozukluğu testi, anksiyete bozukluğu tedavisi, anksiyete bozukluğu neden tekrarlar? Anksiyete bozukluğu yaşayanlar ve anksiyeteden kurtulanlar.

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu; insanların günlük yaşantılarında sebepsiz sıkıntı, daralma, bulantı, kaygı, korku, huzursuzluk gibi duyguları yaşamalarıdır. Anksiyete bozukluğu nedir sorusu Kaygı bozukluğu nedir şeklinde de sorulabilir. Gelin anksiyete bozukluğu ne demektir görelim.

Anksiyete Bozukluğu Nedir - Anksiyete Ne Demek - Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir
Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Tüm psikolojik rahatsızlıklar kişinin normal yaşantısını ve günlük aktivitelerini olumuz yönde etkilediği ölçüde değerlendirilir. Yazımız içerisinde geçen anksiyete bozukluğu belirtileri tamamen veya birkaç bulgu şeklinde tüm insanlarda bulunabilir. Bu yüzden eğer bu psikolojik bulgular yaşantınızı, aktivitelerinizi olumsuz yönde etkiliyorsa önemsemenizi tavsiye ederiz.

Anksiyete Bozukluğu Ne Demektir?

Latince anxietas kelimesi Fransızca’ya anxiété, İngilizce’ye anxiety, Türkçe’ye ise anksiyete olarak geçmiştir. Türkçe eş anlamlısı ise kaygı kelimesidir. Bu yüzden anksiyete bozukluğu dilimizde kaygı bozukluğu olarak da bilinir.

Kaygı nedir veya kaygı ne demektir? Kaygı, endişe duyulan düşüncedir. Kaygi bozuklugu ise kötü bir şey olacakmış düşüncesi anlamına gelmektedir. Sebebi bilinmeyen endise ve gerginlik duygusu.

Anksiyete Bozukluğu Ne Demektir - Anksiyete Bozukluğu Nedir - Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir
Anksiyete Bozukluğu Ne Demektir?

Tekrarlayan kaygi belirtileri ile ortaya çıkan anksiyete bozuklugu, sürekli tedirginlik durumu, korku kaygı ve endişe, nedeni bilinmeyen bir olumsuzluk duygusu şeklinde söylenebilir. Kısaca kişinin aşırı kaygı duyması devamlı kaygılı olmasıdır.

Kaygı Bozukluğu Neden Olur?

İnsanların stres altında olduğu durumlarda veya sebebi tam olarak belli olmayan anlarda aniden ortaya çıkar. Dengeli olduğu sürece insan sağlığı açısından bir tehlike göstermez. Aynı zamanda kişiyi içeriden ve dışarıdan gelebilecek olan tehlikeli durumlara karşı uyaran özelliği gösterebilir. Ancak ortaya çıktığında süresi, şiddeti fazla olması durumunda insan sağlığını olumsuz etkilemeye başlar ve hastalık (patoloji) boyutu açığa çıkar.

Biraz kaygı, endişe, stres tüm insanlarda bulunuz. Her şeyin aşırısı zarar mantığı tüm psikolojik rahatsızlıklarda geçerlidir. Biz uzmanlar kaygının şiddeti ve süresi fazla (aşırı) olması durumunda kişiye anksiyete bozukluğu şüphesiyle yaklaşıyoruz. Ancak birçok kuram tarafından açıklanmaya çalışılsa da nedenleri tam olarak net değildir.

Kaygı Bozukluğu Neden Olur - Kaygı Bozukluğu Sebebi
Kaygı Bozukluğu Neden Olur?

Genel itibariyle kaygı bozukluğu (anksiyete bozukluğu) neden olur sorusuna verebileceğimiz 2 cevap vardır. Gelen dürtüler kişinin neden gerçekleştiğini bilmeden endişe ve kaygı durumu yaşamasıdır. Kişi bu durumda herhangi bir savunma geliştiremezse sürekli bir kaygı durumu yaşar. Başka bir görüş ise genetik olduğunu vurgulamaktadır. Kişinin akrabalarında bu bozukluk görülüyorsa kişide de görülme olasılığı artmaktadır. Çocuklarda Anksiyete Bozukluğu görülebileceğini biliyor muydunuz?

Anksiyete Atağı (Anksiyete Krizi) Nedir?

Kişinin hissettiği kaygı, endişe ve korkuların aniden şiddetlenmesi ve kişiyi karşı koyamayacağı bir ruh haline sokmasıdır. Genel olarak titreme, irkilme, vücudun buz gibi soğuması, kişinin kontrolünü kaybetmesi anksiyete atağı veya anksiyete krizi olarak adlandırılır.

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? (Anksiyete Bozukluğu Semptomları)

Literatürde çok çeşitli anksiyete türleri bulunmasından dolayı anksiyete bozukluğu belirtileri nelerdir sorusuna çok genel birkaç belirti sayabiliriz. Anksiyete bozukluğu semptomları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş dönmesi
  • Ağız kuruluğu
  • Tüm vücudun soğukla kaplanması, vücudun buz gibi soğuması
  • İrkilme
  • Huzursuzluk
  • Titreme
  • Terleme
  • Yüz kızarması
  • Sık aralıklarla nefes alma
  • Kalp çarpıntısı
  • Mide rahatsızlığı
  • İshal
  • Sık idrara çıkma
  • Korku
  • Soğuk ve yapışkan eller
  • Boğazda yumru hissi ve nefes darlığı
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir - Anksiyete Bozukluğu Semptomları
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kaygı bozukluğu belirtileri psiko-fizyolojik semptomlarla ortaya çıkarken kimi zaman da bu durumlarda bir karışım söz konusu olabilir. Ayrıca anksiyete uykusuzluk yapabilir.

Anksiyete Krizi (Anksiyete Atağı) Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete atağı geçiren kişilerin anksiyete nöbeti geçirdikten sonra şu şekilde tanımlama yaptıkları görülmüştür. “Sanki dalga dalga tsunami geliyor gibi. Her dalgadan kaçabileceğimi düşünürken aslında tüm dalgaların altında kalıyorum. Elimden bir şey gelmiyor” Anksiyete bozukluğu nedir ve anksiyete krizi belirtileri nelerdir dediğimizde anksiyete bozukluğu belirtileri kısmında saydığımız belirtilerin çoğunu söyleyebiliriz. Kalp çarpıntısı, korku kaygı endişe, nefes darlığı, sık nefes alıp verme, titreme, terleme, baş dönmesi… Bu belirtilerden birkaçı veya hepsi de olabilir.

Yaşanan kaygı krizi şiddeti ve süresi çok önemlidir. Bu krizler günde defalarca tekrarlanabilir veya yılda 1-2 sefer de olabilir. Hasta analizlerinde görülmüştür ki yaşanan krizin şiddeti ve süresi zaman içinde artma eğilimindedir. Ayrıca stres, başkaca fizyolojik/psikolojik hastalıklarından dolayı anksiyete atakları tetiklenebilir.

Anksiyete Bozukluğu Testi

Bu makalede çok fazla detaya girmeden değineceğimiz anksiyete bozukluğu testi ile ilgili daha kapsamlı bir makalemiz mevcuttur. İsterseniz aşağıda bağlantısını vereceğimiz sayfada bulunan makalemizi okuyabilir, uzmanlarımız tarafından ozelpsikolog.com sitemize özel hazırlanan anksiyete bozukluğu testini de çözebilirsiniz. Anksiyete Bozukluğu Testi için buraya tıklayabilirsiniz.

Anksiyete Bozukluğu Testi - Kaygı Testi
Anksiyete Bozukluğu Testi

Psikolojik rahatsızlıkların teşhisi için en temel bileşen şüphesiz ki testlerdir. Kişi bu psikolojik testlere samimi bir şekilde yanıt vermeli. Aksi taktirde tüm testler geçersiz kalmaktadır. 21 farklı depresif belirti ve tutumun değerlendirildiği Beck Anksiyete Testi bu rahatsızlığın teşhisinde önemli bir rol oynar. Kaygı bozukluğu testi, kaygı bozukluğu için özel dizayn edilmiş olduğundan dolayı dünyada en çok kullanılan psikolojik testtir.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi

Çağımızın en çok görülen rahatsızlıklarından biri olan Anksiyete bozukluğu tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Yani anksiyeteyi yenmek mümkündür.

  • Anksiyete Bozukluğu Geçer mi?
  • Evet söylediğimiz gibi anksiyete bozukluğu kesin tedavisi olan bir rahatsızlıktır.
  • Anksiyete Nasıl Geçer?
  • Aşağıda değineceğimiz kaygı bozukluğu tedavi yöntemleri ile anksiyete bozukluğuna kesin çözüm
  • Anksiyete Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer? (Kaygı Bozukluğu Ne Kadar Sürede Geçer?)
  • Malesef psikolojik rahatsızlıklar için net bir süre vermek mümkün olmuyor. Hastanın tedaviye yanıt vermesi önemlidir. Anksiyete bozukluğu tedavisi ile hasta birkaç ay içerisinde fayda görebilir veya tedaviye hiç yanıt vermeyebilir veya samimi olmayabilir. Anksiyete bozukluğu nedir? Kaygılarınız. Kaygılarınızdan arınmanız ne kadar sürer? Kendinize sorun cevabı alacaksınız.

Kaygı bozukluğu tedavisi  için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Gelin bunları ayrı ayrı inceleyelim.

Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Anksiyete bozukluğu tedavi yöntemleri 3 ana başlıkta değerlendirilebilir. Bu yöntemler tek başına kullanılabileceği gibi tümünü içerecek şekilde bir tedavi planı da çıkarılabilir. Eğer anksiyete bozukluğu hastası olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle ozelpsikolog.com sitemiz için uzmanlarımızın özel hazırladığı testimizi çözebilirsiniz. Anksiyete Bozukluğu Testi için buraya tıklayabilir, testimizi çözebilirsiniz. Hala rahatsız olduğunuzu düşünüyorsanız kesinlikle bir uzmandan yardım almalısınız. İhmal etmeyin.

Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri - Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
  • Psikoterapi

Anksiyete bozukluğu tedavi yöntemleri içerisinde en etkili ve tercih edilen tedavi yöntemidir. En çok kullanılan psikoterapi yöntemi ise Bilişsel-Davranışçı Terapi’dir.

  • Destekleyici Yöntemler

Gevşeme egzersizi, nefes egzersizi gibi destekleyici bazı yöntemlerin hasta tarafından yapılmasını amaçlamaktadır.

  • Medikal İlaçlar

Genellikle anksiyolitikler, antidepresanlar ve uyku ilacı türü Psikoaktif ve kaygı giderici (anksiyolitik) ilaçlar kullanılarak psikoterapi’nin gücü artırılmaya ve/veya hasta rahatlatılmaya çalışılır.

Burada anlatılan yöntemleri daha detaylı inceleyebilmek için Anksiyete Bozukluğu Tedavisi makalemize göz atmayı ihmal etmeyin.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar anksiyolitikler, antidepresanlar ve uyku ilaçlarıdır. Psikoaktif ilaçlar, kaygı giderici (anksiyolitik) ilaçlar kullanılır. Bazen antihistaminikler de kullanılır. Anksiyete bozukluğu nedir? Aşırı kaygı. O zaman kaygı giderici ilaçlar (Anksiyolitik) hastaya iyi gelecektir.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar - Anksiyete Bozukluğu İlaçları - Kaygı Giderici İlaçlar
Anksiyete Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Anksiyete tedavisinde kullanılan ilaç isimleri başlıca Diazepam, Clonazepam, Alprazolam, Fluvoksamin, Paroksetin; Buspiron, Lorazepam, Bromazepam kaygı giderici ilaç isimleri olarak sayılabilir.. Bunlar anksiyete bozukluğu ilaçlarıdır.

Anksiyete Bozukluğu İlaçsız Tedavi

Anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar çoğunlukla tek başına belirtileri azaltmak için kullanılmaktadır. Birkaç psikolojik rahatsızlığın birlikte görülüğü bir durumda olan hastanın diğer rahatsızlığı öncelikli tedavi gerektiriyorsa anksiyete bozukluğu ilaçları yalnızca belirtileri kaybetme ve/veya hastayı rahatlatma amacıyla kullanılmaktadır.

Anksiyete Bozukluğu ilaçsız tedavi edilebilir. Kaygı bozukluğu tedavisinde en etkili yöntem tartışmasız psikoterapidir. Psikoterapiyi daha detaylı anlattığımız Anksiyete Bozukluğu Tedavisi makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Bilişsel-Davranışçı Terapi ile maksat kişinin memnuniyeti, günlük hayattaki davranışlarını geliştirmesi ve kontrol altına alabilmesidir. Bu da bilişsel; yani kişinin hatalı düşüncelerini uzman desteği sayesinde, kendi isteğiyle değiştirmesine dayanır.

Anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi edilebilmesine karşın anksiyete atakları açısından şiddet ve süre baz alınarak; ilaç ve destekleyici yöntemler önermek uzmanın görüşüne bırakılır.

Anksiyete Bozukluğu Bitkisel Tedavisi

Elbette bazı bitkiler belli oranda etken maddeler içermektedir. Hatta çoğu ilaç da bu bitkilerden faydalanılarak imal edilmektedir. Ancak bu etken maddeler vücuda alınırken mutlaka uzman tavsiyesiyle olmalıdır. Hastalığınızın seviyesine ve vücudunuzun direncine göre farklı dozlarda ilaç tavsiye edilir. Ayrıca çoğu bitki birden fazla etken madde içerir. Kaş yaparken göz çıkarmanın mantığı yok.

Psikoloji’de ilaçlar kar/zarar mantığı ile kullanılır. Eğer ilaç kaygınızı azaltırken sizi ağır bir depresyona itiyorsa zararının daha çok olduğu görülüp ilaç uzman tarafından azaltılarak veya birden kesilebilir. Bazen yerine başka ilaç verilir, bazen tamamen kaldırılabilir.

Armudun sapı, üzümün çöpü, bilmemne kökü sapı yaprağı gibi yöntemlerle anksiyete bozukluğu bitkisel tedavisi mümkün değildir. Eğer oluyorsa da plasebo etkisidir veya kısa süreli rahatlama sağlar. Anksiyete bozukluğu nedir unutmamalı. Hastalık tam olarak orada, şu an hissetmediğiniz yerdedir!

Anksiyete Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler

Anksiyete krizi sırasında yapılması gerekenler hastalığın çeşidine göre farklılık gösterse de bazı genel yöntemler kullanılabilir. Anksiyete atağı anında yapılması gerekenler birkaç maddede genellenebilir.

Anksiyete Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler - Anksiyete Atağı Anında Yapılması Gerekenler
Anksiyete Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler
  • Nefesinizi kontrol etmeye çalışın

Derin nefes alıp verin. Sık veya ağır almak için kendinizi zorlamak durumunda değilsiniz. Anksiyete krizi sırasında nefes alış verişiniz muhtemelen hızlanacaktır. Nefesinizi yavaşlatmaya çalışmak, rahatlamanızın aksine kendinizi şartlandırdığınız için anksiyete atağınızın artmasına neden olacaktır. Yalnızca derin nefes alıp verin, hızlı veya yavaş olmasının bir önemi yok.

  • Başka bir şeyle meşgul olun

Kesinlikle oturmayın. Ayağa kalkın, yürüyün, dik durun… Gelecekle ilgili kaygılar sizi yerinize oturmaya itecektir. Direnin…

  • Dışarıdan destek alın

Eğer kendiniz baş etmekte zorlanıyorsanız birilerini arayın veya yakınınızda birileri varsa onlarla konuşun. Onlara durumunuzu anlatın. Sizin düşüncelerinizin haricinde başka kişilerden de fikir almak zihninizi açacak, fikirlerinizi geliştirecektir. Anksiyete bozukluğu nedir? Aşırı kaygılanma. O zaman kaygılanmak yerine dışarıdan destek alın!

  • Düşüncelerinizi kontrol etmeye çalışın

Öncelikle kendinizi dinleyin ve şu an hissetmekte olduğunuz kaygının ne kadar gerçekçi olduğunu sorgulayın. Sonra kendi kendinize telkinler verin. Etkili olmadığını gözlemleseniz bile devam edin. Kaygılandığınız şeyin aslında kaygılanmaya gereksiz olduğunu tekrarlayın içinizde. Beyin çok kolay kandırılabilir. Hem de kendisi tarafından!

  • Geleceği boşverin

Anksiyete krizleri genellikle gelecek kaygısı hakkında olur. Yarın gireceğiniz sınava yeterince hazırlanamadığınız için çok mu kaygılanıyorsunuz? Sınavdan başarısız olmayacağınızı kendinize telkin ettiniz ama işe yaramadı mı? Peki ya dünyanın sonu mu? O sınava seneye bir daha girebilirsiniz ancak tam olarak şu ana bir daha dönemeyeceksiniz farkında mısınız? Boşverin gitsin!

  • Gülmeye çalışın

Anksiyete bozukluğu nedir dediğimizde korku, kaygı ve endişe durumunun aşırı olması demiştik değil mi? Örneğin kolunuz ağrırken komik bir video izlemeye başladığınızda bir süre sonra o ağrınızı unuttuğunuzu farkettiğiniz oldu mu hiç? Peki gülmenin verdiği pozitif etkiyi endişelerinizi unutmak için neden kullanmıyorsunuz?

Mutlu olmak mı istiyorsunuz? İşte mutlu olmak için 5 faktör.

  • Ayağa kalkın, güneşe doğru kollarınızı açın

Güneşin açıcı özelliği vardır. Bu yöntem çoğu zaman sabah rutini olarak uygulanan bir yöntemdir. Sabah uyanır uyanmaz perdeyi açar ve ayak parmaklarınızın üzerine doğru kalkarak ve geriye doğru gerinerek güneşe karşı kollarınızı açarsınız. Gününüzün güzel geçeceğini deneyimleyeceğinize garanti verdiğim bir yöntem olarak her sabah denemenizi tavsiye ederim. Peki ya bu yöntemi anksiyeteniz olduğunda neden uygulamayasınız? Güneşin o ısıtıcı, pozitif etkisini kollarınızı açarak karşılamayı?

  • Eğilmeyin, dik durun

Anksiyete esnasında savunma mekanizması olarak kalbi, ciğerleri (yani hayati organları) korumak için vücudu öne doğru eğersiniz. Hayır! Karşı gelin ve dimdik durun. Merak etmeyin kalbinize veya ciğerlerinize bir şey olmayacak.

Anksiyete Bozukluğu Neden Tekrarlar?

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi kısmında bahsettiğimiz 3 kaygi tedavi yontemi birlikte kullanılmadıysa anksiyete bozukluğu tekrarlayabilir. Kişi tedavi esnasında Bilişsel-Davranışçı Terapi ve destekleyici yöntemler kullanmayı öğrendiyse; tekrar ilaç tedavisine başlamadan kendi kendine tedavi sürecini devam ettirebilir. Anksiyete bozukluğu neden tekrarlar? Yalnızca ilaç tedavisi veya yalnızca psikoterapi kullanıldıysa tekrarlama olasılığı hayli yüksektir. Bu yüzden kaygi bozuklugu tedavisi mutlaka bir uzman eşliğinde ilerlemelidir.

Anksiyete Bozukluğu Yaşayanlar ve Anksiyeteden Kurtulanlar

Anksiyete bozukluğu yaşayan ünlüleri tanıyalım mı?

Adele anksiyete bozukluğu yaşadı

Her şarkısı dünyayı kasıp kavuran Adele, her konser öncesi anksiyete krizi geçirdiğini açıklamıştı.

Adele Anksiyete Bozukluğu - Adele Kaygı Bozukluğu
Adele Anksiyete Bozukluğu

Emma Stone anksiyete bozukluğu yaşadı

Açıklamasında ilk anksiyete atağını bir arkadaşının evinde geçirdiğini söylemişti. Evin yandığını sanan Stone annesini arayıp onu eve götürmesini söylemiş. Sonraki 3 yıl boyunca her sabah hemşireye görünmeye başlamış. Annesinden her sabah günün nasıl güzel geçeceğini anlatmasını istermiş.

Emma Stone Anksiyete Bozukluğu - Emma Stone Kaygı Bozukluğu
Emma Stone Anksiyete Bozukluğu

Jennifer Lawrence anksiyete bozukluğu yaşadı

Anksiyetesinden rahatsız olan Lawrence, kendisini güçsüz, başarısız gördüğü esnada annesine “Beni oyunculuk seçmelerine götür” demiş. Sahnede kaygılarının azaldığını farkeden oyuncu; zamanla oyunculuğu bir tedavi olarak kullanmaya başlamış.

Jennifer Lawrence Anksiyete Bozukluğu - Jennifer Lawrence Kaygı Bozukluğu
Jennifer Lawrence Anksiyete Bozukluğu

Sarah Silverman anksiyete bozukluğu yaşadı

Anksiyete depresyon ve panik atak gibi rahatsızlıklarla da mücadele ediyor. Kendisi ilaç ve psikoterapi kombinasyonu ile tedavi gördüğünü açıkladı.

Sarah Silverman Anksiyete Bozukluğu - Sarah Silverman Kaygı Bozukluğu
Sarah Silverman Anksiyete Bozukluğu

Hazal Kaya anksiyete bozukluğu yaşadı

Açıklamasında “İleri seviye anksiyete bozukluğu hastasıydım. Artık toparlandım, iyiyim” demişti.

Hazal Kaya Anksiyete Bozukluğu - Hazal Kaya Kaygı Bozukluğu
Hazal Kaya Anksiyete Bozukluğu

Makale için yararlanılan kaynaklar:

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı DSM-5

Amerikan Psikiyatri Birliği

psychotherapy.net

anxiety.org

Anksiyete bozukluğu nedir? Kişinin endişe, kaygı ve korku hali. Endişelerinizden arınmanız dileğiyle.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap