Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Mutluluk Nedir?
Mutluluk, bütün insanların yaşamlarına çağırmak ve onunla bir ömür geçirmek istedikleri kendisine aşık olunan bir sevgiliye benzer. İnsanlar onun varlığını bir kez hissetti mi artık ona bağımlı olurlar. Onun yokluğuna dayanamazlar. Gün içerisinde en az bir kez bile olsa ona temas etmekten büyük keyif duyarlar. İnsan için büyük öneme sahip mutluluk, günlük yaşam içinde hem olumsuz düşüncelerden ve duygulardan kurtulmak hem de insanın kendini geliştirmesi için ‘’mutlu olma’’ları gerekir. Mutluluk İçin 5 Faktör sayabiliriz.
Mutluluk İçin 5 Faktör
Mutluluk, psikolojik açıdan ele alındığında insan kendini şu beş boyutta görmeli;
- Değerli hissetmek: İnsan kendine şu soruyu sorar ‘’ben değerli miyim?’’. Bir insan ne zaman kendini değerli hisseder? Bu sorunun cevabı da kendini, kendinden daha büyük bir bütünün vazgeçilmez parçası olarak gördüğü zaman. İnsan kendini vazgeçilmez gördüğü an değerli hisseder. ‘’Ben değerliyim’’ duygusu insan için emsalsiz olmanın, vazgeçilmez olmanın verdiği histir.
- Yeterli hissetmek: Yeterli olmak insan için güçlü ve güvenilir olmak anlamına gelir. Çünkü her insan kendini güçlü ve güvenilir görmek ister. İnsanların bu ihtiyaçları doğuştandır. Aynı zamanda insanın kendine olan güveni sayesinde başarılı olma yolunda ilerler. Bu da insanın kendini yeterli hissetmesinden kaynaklanır.
- Sevildiğini hissetmek: Sevilmek insan gelişimi için gıda gibi gereklidir. Sevildiğini hissetmek bir insan için muhakkak en güzel duygulardan biridir. Anne-babanın çocuklarına, karı-kocaların birbirlerine, arkadaş olanların birbirlerine kısaca her insanın çevresinde olan diğer insanların özüne hitap etmeli ve sevildiğini bilmeli.
- Umursandığını hissetmek: Selam vermesini beklediğinizi kişi selam vermeden yanınızdan geçtiğinde kendinizi umursanmamış hissedersiniz. Kaale alınmamak insanı olumsuz etkiler. Bu nedenle insanın özü, sınırları, sorumlulukları umursanmalıdır. Aksi takdirde insan kendini eksik hisseder.
- Kabul edildiğini hissetmek: İnsan yargılanmadan, yadırganmadan kabul edilmek ister. Çünkü insanın ait olma ihtiyacı vardır. Ailede, çevrede olduğu gibi kabul edilen insan, kendini doğal bulur ve insan da kendini kabul eder.
Mutluluk Psikolojisi
Tüm bunlara bakıldığından;
Aile ile olumlu ilişkiler içinde olmaktır.
İsteklerin gerçekleştirilmesidir.
Sevgi ihtiyacını gidermektir.
Olumlu duygular yaşamaktır.
Başarılı olmaktır.
Yaşam amacıdır.
Sonuç olarak insan değerli olduğunu, yeterli olduğunu, sevildiğini, umursandığını, kabul edildiğini hissetmek ister. İnsanın özü itibariyle bunlar olmadan hep bir yanı eksik kalacak psikolojik olarak sağlıklı, ‘’mutlu olma’’yı başaramayacaktır. Çünkü bu beş boyut insanın kendisi ve çevresi ile kurduğu ilişkilerde oldukça önemlidir. İnsan, ‘’ben varım, ben değerliyim, ben doğalım, kafama koyduğum işi yapacak güçteyim, kendime güvenirim, sevilmeye layık biriyim’’ diyebiliyorsa sağlıklı, güçlü bir öz benliğe sahip olur.