1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Okul ve Sınav Dönemi Çocuğum Çok Sinirli! (Çocuklarda Anksiyete)

Okul ve Sınav Dönemi Çocuğum Çok Sinirli! (Çocuklarda Anksiyete)
Çocuklarda Anksiyete
0

Yazıda Neler Var?

Gündelik hayatta korku, kaygı, bunaltı, huzursuzluk gibi duygular fazlaca yaşanıyorsa; aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kendini gösteriyorsa Çocuklarda Anksiyete Bozukluğu denilen psikolojik rahatsızlık ortaya çıkar. Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi görülebilir. Ancak yetişkinlere göre çocuklarda belirtileri daha zor tespit edilir. Ancak çocuğun iyi takip edilmesi sonucu ortaya çıkabilir. Çünkü çocuklar herhangi bir sebep yokken ortada çok kolay sinirlenebilir, kaygılanabilir. Aşırı tepki göstermesi sonucu bunlar gözlenebilir. Ama bunlar çocuklarda belli bir yaşa geldiğinde geçici olma özelliği de gösterebilir. Ancak belli bir yaştan sonra kaygılar, korkular devam ediyorsa ve aile içinde zorluk çıkarıyorsa çocukta anksiyete bozukluğu”ndan söz edilebilir.

Anksiyete Bozukluğu hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Çocuklarda Anksiyete Bozukluğu

Okula başlarken anneden ayrılma, yeni arkadaş edinme, arkadaşını kaybetme, okulunu değiştirme; yeni bir mahalleye veya şehre taşınma, yeni bir kardeşi olması, aile içinde boşanma yaşanması gibi durumlarda çocukların kaygı yaşaması normaldir. Ancak çocuğun sosyal ve akademik hayatı olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyorsa; çocuğun gelişimi yavaşlıyorsa bu durumlar Çocuklarda Anksiyete Bozukluğu’na dönebilir. Genel itibariyle çocuklarda görülen kaygı daha çok okula gitmeden hemen önce meydana geldiği gözlenmiştir.

Okul saatinin yaklaşması durumunda karın ağrıları, baş dönmeleri, mide bulantıları, aşırı öfkeli olmaları çocukların okula karşı bir fobi geliştirdiği söylenebilir. Çünkü çocuklar, okulda öğretmenin sert yaklaşımından, fiziksel ve cinsel taciz gibi durumlardan, akran baskısından, öğrenme yetersizliğinden aşırı kaygı duyabilirler. Çocuk kendini sürekli tedirgin, her an kötü bir şey olacakmış gibi gerginlik görülür. Bu durum çocukta okulda da görülebilir. Okulda içine kapanan çocuk, okul sıralarında okulun bitmesini beklemeye başlar. Bu da çocukta ilerleyen zamanlarda anksiyete bozukluğuna yol açar. Bu durumda çocuğu bir uzmana götürmek gerekir.

 

Çocuklarda Anksiyete

 

Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemi

Uzman ise çocuktaki kaygının hangi stresli durumlardan veya hangi olaydan kaynaklandığını tespit eder. Burada uzman, Beck Anksiyete Testi, Rorschach, Tematik Algı ya da Çocuklar için Algı testi uygulayarak çocuktaki kaygı düzeyini;  çocuktaki bu tepkilerin geçici olup olmadığını değerlendirir.

Anksiyete nasıl teşhis edilir? Anksiyete Bozukluğu Testi nasıl yapılır?

Bu durumda Bilişsel-Davranışçı terapi yöntemiyle yüzleştirme, gevşeme teknikleri, biofeedback; sistematik duyarsızlaştırma gibi tekniklerle çocuğun kaygısını belirli bir düzeye çekilmesine yardımcı olur.

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi nasıl olur?

Sonuç olarak çocuklarda karşılaşılan Anksiyete aile içinde, okul içinde, akran çevresinde karşılaştıkları olumsuz durumlarda ortaya çıkması normaldir. Ancak çocukta, kaygı düzeyi git gide artarsa, aşırı reaksiyon göstermeye devam ederse; sosyal ve akademik hayatı olumsuz yönde etkileniyorsa Çocuklarda Anksiyete Bozukluğu görülür. Uzman yardımıyla çocuğun yaşadığı kaygıyı erken teşhis etmeli, çocuğun ilerleyen zamanlarda diğer psikolojik rahatsızlıklarla beraber görülmesini engellemek adına müdahalede bulunulmalıdır.

Mutlu olmak mı istiyorsunuz? İşte mutlu olmak için 5 faktör.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap