1. Ana Sayfa
  2. Psikoloji

Psikolog Maaşları Ne Kadar? – 2021 Ücretleri

Psikolog Maaşları Ne Kadar? – 2021 Ücretleri
0

Yazıda Neler Var?

psikolog maaşları ne kadar

Psikolog olmak son yılların en gözde ve prestijli meslekleri arasında bulunuyor. Yüz binlerce genç Psikoloji Bilimini öğrenmek ve işe başlamak için heyecanlı bir bekleyiş içerisinde yer alıyor. Özellikle Türkiye’de bazı dizilerin gündem olmasıyla birlikte psikolog olmak isteyenlerin sayısı arttı. Psikolog olmak isteyenlerin en fazla merak ettiği konulardan biri ise psikolog maaşları oluyor.

Psikolog maaşları 2021 yılında da çalışılan yer, eğitim düzeyi ve deneyime bağlı olarak değişiyor. Örneğin, yüksek lisans yapan ve kamuda çalışan bir psikolog, işe yeni başlayan bir psikoloğa göre daha fazla para kazanabilir. Dahası, genellikle doktora, master gibi çeşitli akademik kariyer aşamaları ile çalışmalarına devam edenler yurt dışındaki projeler ve çalışma fırsatları ile karşılaşarak gelirlerini ciddi düzeyde arttırabilirler. Sanılanın aksine, psikologlar yalnızca terapi odasında danışan kabul ederek çalışmıyor. Aslında bakarsanız, bu, psikologların yalnızca bir alt dalını oluşturuyor: Klinik psikoloji. Günümüzden klinikten sosyale, adliden endüstriye kadar çok sayıda alt alanda uzmanlaşmak için psikologlar yüksek lisans derecesi almayı tercih ediyorlar. Detaylı olarak Psikolog maaşları hakkında bilgi vermeden hemen önce şunu söyleyelim: Günümüzde Fen Edebiyat Fakültelerindeki 4 yıllık Psikoloji lisans bölümünden mezun olan herkes ‘’Psikolog’’ ünvanı alır. Bu psikologların ‘’klinik psikolog’’, ‘’sosyal psikolog’’ gibi ek unvanlar alması için ise yüksek lisans yapması gerekiyor.

Nasıl Psikolog Olunur?

Psikolog olabilmek için üniversitelerin Fen – Edebiyat Fakültelerinde bulunan Psikoloji bölümünde eğitim alınması gerekmektedir. Lisans eğitimi sonrasında mezun olan kişiler Psikolog olarak adlandırılır. Psikoloji bölümünün ilgi çeken konuları ve yüksek maaş oranları öğrencilerin bu bölümü tercih etmesini sağlıyor.

Psikologlar kamuda ve özel sektörde kısa sürede iş bulabilir. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, kreş ve anaokulları, şirketler vb. yerler psikologların en fazla istihdam edildiği alanlardır. Öte yandan lisans mezunu olan Psikologlar yüksek lisans yaparak kendi kliniklerini açmaya hak kazanır. Klinik Psikologlar, kendi kliniklerinde danışanlarına hizmet vermektedir.

Devlet Hastanesinde Çalışan Psikologlar Ne Kadar Kazanır?

Psikolog maaşları 2021 yılı içinde devlet tarafından belirlenmektedir. Bu yılda devlet hastanesinde çalışan her psikolog kıdem oranlarına göre farklı ücretler alır. İşe yeni başlayan psikolog maaşları alt sınırdan belirlenir. Dolayısıyla yeni mezun psikologlar 5165 TL maaş almaya hak kazanır.

Kamu hastanelerinde çalışan psikologlar evli ve çocukluysa yaklaşık 5300 TL civarında maaş alabilir. Çocuk sayısı arttıkça maaş da yükselir. Öte yandan devlet hastanesinde çalışan psikologlar döner sermayeden de para alabilir. Hastanenin döner sermaye oranlarına göre psikolog maaşları 6500 TL’ye kadar yükselebiliyor.

Kamu Kurumlarında Çalışan Psikologlar Ne Kadar Kazanır?

Psikologlar, sadece devlet hastanelerinde istihdam edilmez. Örneğin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi pek çok bakanlıkta psikologlar çalışıyor.

Kamu kurumlarında çalışan psikolog maaşları da tıpkı devlet hastanesi maaş oranlarına benzer. Ancak burada döner sermayeden pay alınmaz. Bu nedenle işe yeni başlayanlar 5165 TL maaş ve evlilik + çocuk ödemelerini kazanır. Uzun yıllardır psikolog olanlar ise 7000 TL’ye kadar maaş alabilir.

psikologlar ne kadar maaş alıyor

Özel Hastanelerde Çalışan Psikologlar Ne Kadar Kazanır?

Psikoloji bölümünü bitiren ancak KPSS’ye girmek istemeyen pek çok psikolog bulunuyor. Birçoğu yeniden sınav stresi yaşamak istemezken büyük bir kısım doğrudan iş hayatına başlamak istiyor. Özel hastaneler, psikologların en fazla istihdam edildiği alanlardan biridir.

Özel hastane psikolog maaşları işe yeni başlayanlar için 4200 TL civarındadır. Köklü bir hastanede bu maaş oranı yükselecektir. Ayrıca tecrübeli psikolog maaşları 7000 TL’ye kadar artış gösterir. Meslekte geçirilen süre ve kazanılan maaş oranı doğru orantılıdır.

Klinik Psikolog Maaşları Ne Kadardır?

Psikoloji lisans eğitimini bitirenler 1 – 3 yıl süreyle ‘Klinik Psikolog’ yüksek lisans programına devam edebilir. Yüksek lisansını tamamlayanlar ‘Klinik Psikolog’ veya diğer ismiyle ‘Uzman Psikolog’ olur. Klinik Psikologlar için devlet kadrolarında özel bir atama yoktur. Ancak özel hastaneler genellikle klinik psikolog çalıştırmayı tercih eder. Bunun yanı sıra Klinik Psikolog unvanını almaya hak kazananlar kendi merkezlerini de açabilir.

Kendi merkezini açan bir klinik psikolog, danışan sayısına göre para kazanabilir. Bu durum şehir, kliniğin bulunduğu cadde, klinikte çalışan psikolog sayısı vb. durumlara göre farklılık gösterir. Ancak ayda 15.000 TL ve daha yüksek miktarlarda kazanç elde edilebilir.

Özel Hastanede Çalışan Klinik Psikolog Ne Kadar Kazanır?

Klinik Psikologlar, özel hastanelerde kolayca iş bulabilir. Şehir fark etmeksizin artık pek çok hastane psikoloji bölümüne sahiptir. Hastanenin büyüklüğü ve hasta sayısına göre psikoloji bölümündeki doktorlar da artış gösterir.

Özel hastanede çalışan klinik psikolog maaşları 6000 TL – 15.000 TL arasında farklılık göstermektedir.

Rehberlik Ve Danışma Merkezlerinde Çalışan Psikologlar Ne Kadar Kazanır?

Rehberlik ve Danışma Merkezleri, Psikologların kendini geliştirmesi ve deneyim kazanması için en önemli yerlerdendir. Ancak burada maaş imkanı daha düşüktür. Psikolojik Danışman kadrosuyla işe başlayan psikologlar 2900 TL civarında maaş alabilir. Bu durum tecrübe ve merkezin büyüklüğüne göre değişir. Ancak genelde psikolojik danışman maaşları 5000 TL civarındadır.

Adli Psikologlar Ne Kadar Maaş Kazanır?

Adli Psikologlar kriminal ve suç olaylarını, şahıslarıyla çalışır. Üniversiteler, emniyet müdürlükleri, cezaevleri ve hastaneler, adli psikologlara ihtiyaç duymaktadır. Adli Psikolog olabilmek için lisans eğitiminin ardından aynı ismi taşıyan yüksek lisans programı bitirilmelidir.

Adli psikolog maaşları 5000 TL’den başlamakla birlikte yurtiçi ve yurt dışında iş imkanı oldukça fazladır. Adli psikologlar kendi kliniklerinde veya çeşitli kurumlarla işbirliği içinde çalışabilir.

Endüstriyel Psikolog Ne Kadar Kazanır?

Endüstriyel psikolog olabilmek için Endüstri Psikolojisi (Örgütsel Psikoloji) alanında yüksek lisans yapılmalıdır. Endüstriyel psikologlar işveren – işçi arasındaki iletişimin düzenlenmesi, iş veriminin arttırılması ve iş analizinin yapılması gibi amaçlarla istihdam edilir. Türkiye’de endüstriyel psikolog çalıştıran şirketlerin sayısı oldukça azdır.

Endüstriyel psikologlar doktora yaptıklarında yurt dışında daha fazla iş imkanı bulabilir. Türkiye’de endüstriyel psikolog maaşları 7000 TL civarındadır.

Eğitim Ve Okul Psikoloğu Ne Kadar Maaş Kazanır?

Eğitim Ve Okul Psikoloğu olabilmek için ‘Eğitim Psikolojisi’ programında yüksek lisans yapılmalıdır. Öğrenciler için etkili öğretim teknikleri, eğitim ortamı için gerekli olan geliştirmeler, öğrenci eğitim analizi vb. konularda çalışma yapılır. Eğitim Psikologları anaokulları, kreşler, devlet okulları, özel okullar, özel eğitim merkezleri vb. birçok alanda iş bulabilir.

Eğitim Psikologları çalıştıkları kuruma göre 4000 TL – 12.000 TL arasında değişen oranlarda maaş alabilir.

Psikolojik Danışman Ne Kadar Kazanır?

Psikolojik Danışmanlar sık sık psikologlarla karıştırılır. Psikolojik danışman olabilmek için Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisansının bitirilmesi gerekmektedir. Mezun olanlar Psikolojik Danışman olarak dershanelerde, okullarda veya özel okullarda çalışabilir. Psikoloji ve psikolojik danışmanlık birbirinden tamamen farklı iki lisans eğitimini ifade eder. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Eğitim Fakültelerinde yer alan danışmanlık temelli bir eğitim sağlarken, Psikoloji bir sosyal bilim dalı olarak temel bilim düzeyinde dersleri de içine alır. Psikolojik danışmanlar, psikologlara oranla daha az para kazanır. Ortalama psikolojik danışman maaşları 4000 TL civarındadır.

Danışmanlık Hizmeti Veren Psikologlar Ne Kadar Kazanır?

Şirketler, kurumsal firmalar, spor kulüpleri, sivil toplum kuruluşları vb. yerler danışmanlık hizmeti için başvuru yapar. Bu danışmanlık hizmeti geçici veya kalıcı olarak da yürütülebilir.

Danışmanlık hizmeti veren psikologlar 7000 TL civarında kazanç elde edebilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap