Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Kekemelik Tedavisi ve Kekemelik İlaçları
Kekemelik tedavisi için beş farklı boyut vardır. Bu boyutların her biri ayrı bir stratejik müdahale gerektirebilir. Kekemelik yaşayan kişiler sesleri, heceleri, sözcükleri sık sık tekrarlamaktadır. Böylece iletişim de sorunlar ortaya çıkmaktadır. Kekemelik tedavisi için herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Genel olarak terapi yöntemleri kekemelikte kullanılmaktadır. Böylece kekeme konuşan kişinin rahatlamasını sağlamalı ve konuşması için cesaretlendirilmelidir.
Kekemelik yetişkinlik yıllarına kadar devam etmişse tedavisi de oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle erken tedaviye başlanması oldukça önem arz etmektedir. Kekemelik konusunda kişilerin sosyal ortamlardan kaçınma ve iletişim kurmaktan korkma durumları vardır. Tedavi de bu durumları en az indirmek amaçtır.
Kekemelik Tedavisi
Kekemelik tedavisi için beş boyut vardır. Bu boyutların her biri farklı müdahaleler gerektirebilir. Bu sebeple kekeme olan kişilere aşağıdaki boyutlara göre müdahale edilmelidir;
- Düşünce boyutu: Kekeme olan kişilerin kendi kendine tek başlarına konuşmalarında herhangi bir problem yaşanmaz. Ancak bir sosyal ortama girdiklerinde kekelemeye başlarlar. Sosyal ortamlarda kekelemesinin sebebi ise kişinin olumsuz düşünceleridir. Genelde rezil oldum artık kimse beni takmayacak tarzı bilişsel çarpıtmalar vardır. Tedavi de amaç bu düşünceleri olumluya çevirmektir.
- Nefes boyutu: Kekeme kişiler genel olarak diyaframdan nefeslerini almak yerine göğüslerinden almaktadırlar. Göğüsten nefes almak ise ses telleri üzerinde bir baskı oluşturur. Bu da konuşma yapımızı etkiler. Bu nedenle kekeme olan kişilere karşı göğüsten nefes almak yerine diyaframdan nefes almanın doğru yollarını göstermek gerekir.
- Hız boyutu: Kekeme insanlar normal insanlara göre konuşmaları oldukça yavaştır. Bu durumun etkisi ise bir insanın düşündüğü kelimeler ile söylediği kelimelerin paralel olması gerektiğidir. Yani normal konuşan bir insan saniyede beş kelime düşünür ve beş kelime konuşur. Ancak kekeme olan insan saniyede 25 kelime düşünür ve bunları konuşmaya dökmekte zorlanır. İşte bu durumu düzeltecek müdahalelerde bulunmak gerekir.
- Duygu boyutu: Kekeme olan insanlar stres ve kaygılandıklarında kekeme konuşmaları artmaktadır. Ancak sakin ve rahat hissettiklerinde kekeme konuşmalar sönmektedir. Bu nedenle kekeme olan kişiye duygularını kontrol etmeyi ve olumsuz duyguları ifade etmeyi öğretmek gerekir.
- Travmatik olaylar boyutu: Kekeme olan insanların çocukluk döneminde yaşadıkları travmatik olaylarda kekemelik üzerinde etkisi vardır. Kişi bu travmatik olayın etkisi ile kekeme olmuş ise uzman bu olaylar üzerinde çalışmaktadır. Genel olarak hipnoz tekniği ile bilinçaltını temizleme tedavisi uygulanır.
Sonuç olarak kekemelik tedavisi için alanında uzman olan birisinden yarım alnıması gerekmektedir.