Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Panik Atak Testi veya Panik Atak Ölçeği
Uzman kişiye panik ataklarının ne derece olduğunu, sıklığını anlaması için panik atak testi uygulayabilir. Panik atak nedir? Kişinin günlük yaşamının işleyişini bozan, aniden ortaya çıkan rahatsızlıktır. Panik atak olan kişiler, ölecekmiş hissi, çok kötü şeyler olacakmış duygusu hakimdir. Kendini kontrol edemez ve atak geçirdiğinde boğuluyormuş gibi çaresiz hisseder. Bundan dolayı panik atak tedavisi için bir uzmandan yardım alınabilir.
Panik Atak Testi
Panik atak testi uzman kontrolünde uygulanarak kişide oluşan atakların ne kadar sıklıkla tekrarlandığını, atakların şiddetini öngörebilir. Bu durumda kişiye doğru teşhisi koyarak yol gösterebilir. Özellikle psikolojik testler içinde Beck anksiyete ölçeği panik atak testi için oldukça çok kullanılmaktadır.
Beck Anksiyete Ölçeği
Uzman, panik atak testi için uygulayabileceği Beck anksiyete ölçeği, Aaron Beck tarafından geliştirilmiştir. 21 farklı sorudan oluşan bu ölçek, uluslararası geçerliliği olan panik atak şiddetini ölçmek için oldukça uygundur. Beck tarafından ortaya konan bu ölçek sağlık alanında önemli bir değişimi gerçekleştirmiştir. Ölçek tamamen panik atak olan hastanın kendi düşünceleri üzerine şekillendirilmiştir. Kişinin sorulara tamamen öznel cevaplar vererek kendi düşüncelerinden oluşturulmuş bir ölçektir. Ölçeğin bu özelliği ile psiko-dinamik yaklaşımlar içinde bulunan hastanın anksiyetesini ölçen testleri geride bıraktığı söylenebilir. Bu ölçekten sonra psikoloji alanında bir devrim gerçekleşmiştir.
Pek çok uzman hızlı teşhis koymak için Beck anksiyete ölçeğini kullanmaktadır. Panik atak testi olması açısından ölçeğim içeriğinde;
- Vücudun herhangi bir noktasında karıncalanma
- Terleme ve titreme
- Kontrolü kaybetme korkusu ile beraber ölüm korkusu yaşama
- Dehşete düşme
- Agresif olma
- Mide bulantısı, hazımsızlık
- Boğulma hissi
Yukarıda verilen maddelerden panik atak testi içinde bireye birer soru olarak karşısına çıkmaktadır. Birey soruları kendi öznel gerçeklikleri doğrultusunda cevaplar. Böylece birey panik atak şiddetini ve panik atakların süresini testte vermiş olduğu cevaplar sayesinde uzman tarafından değerlendirilir. Kişi muhakkak sorulara samimi cevap vermesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda kişi soruları cevaplarken son bir hafta içinde yaşamış olduklarını da göz önünde bulundurmalıdır.
Sonuç olarak panik atak rahatsızlığı bulunan kişi bir uzmanın yapmış olduğu panik atak testi sayesinde yaşamış olduğu rahatsızlığı öğrenebilir. Panik atak şiddetini ve panik atak süresini kişi uzman değerlendirmesi ile bilgi sahibi olur. Ardından uzmanın yol göstericiliği sayesinde kişi kendine bir tedavi yöntemi seçebilir.