Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi ve Paranoid Kişilik Bozukluğu İlaçları
Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi için muhakkak bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Çünkü paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin aşırıya kaçan kuşkuları ve güvensizlikleri bulunmaktadır. Bu nedenle paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin ‘’paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’ne de şüphe ile bakmaya başlarlar. Tedavi programını kendisine hazırlanmış bir tuzak olduğunu düşünebilirler. Böylece ‘’paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’nden kaçınmak isteyeceklerdir. Tedaviye başlayan kişilerde çevresinin baskısı neticesi ile zorla programa katılırlar.
Paranoid Kişilik Bozukluğu İlaçları
Paranoid kişilik bozukluğuna özgü bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak paranoid kişilik bozukluğu ile beraber ortaya çıkabilecek diğer psikolojik rahatsızlıklar neticesinde uzmanın düşük dozda ilaç vermesi muhtemeldir. Antidepresanlar, psikoliyotik ilaçlar gibi ilaçlar ‘’paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’nde psikoterapiler ile beraber kullanılabilir. Hatta terapiler ile ilaç kullanımının birlikte yürütülmesi hastalık üzerinde olumlu yönde etki bıraktığı gözlenmiştir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavisinde Psikoterapiler
‘’Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’nde bozukluğa sahip olan kişilerin gönüllü olarak tedavi sürecine katılması rahatsızlığı daha çabuk atlatmasına neden olmaktadır. Ancak bu rahatsızlığa sahip olan kişiler genel özellikleri itibari ile kuşkucu oldukları için tedavi sürecine de karşı çıkacaklardır. Bu nedenle tedavi sürecine çevre baskısı ile katılmak isteyeceklerdir.
‘’Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’nde en çok etkili olan tedavi yöntemi psikoterapilerdir. Psikoterapiler içinde yer alan grup terapileri bu bozukluğa sahip olan kişiler için önerilmez. Çünkü paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin sır vermekten çekindiği için grup terapilerin de uygulana yaklaşımlar işe yaramamaktadır. Bireysel psikoterapiler bu nedenle daha çok önerilmektedir.
Psikoterapi esnasında uzmanın kişinin güvenini muhakkak kazanması şarttır. Paranoid kişilik bozukluğu olan insanlar diğer insanlara güvenmemektedirler. Bu nedenle terapinin başlarında güven vermek çok önemlidir. Aynı zamanda psikoterapi esnasında kişiyi suçlayıcı ya da utandırıcı davranışlar sergilememek gerekir. Bu nedenle paranoid kişilik bozukluğu olan kişilere yüzleştirme kolay kolay yapılmaması gerekir. Bilişsel-Davranışçı terapi yaklaşımını benimseyen uzman da kişinin sosyal becerilerini düzeltmek ve kuşkularını azaltmayı amaçlar. Hastanın algı dünyasındaki gerçekçi olmayan düşüncelerin değiştirilmeye çalışılmalıdır.
Paranoid kişilik bozukluğu olan kişilerin savunma mekanizmaları içerisinde en çok kullandıkları yansıtmadır. Bu nedenle uzmanın psikoterapi esnasında hastanın kullandığı yansıtmaya karşı anlayışlı olması gerekmektedir.
‘’Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’nde hastanın yansıttığı tüm olumsuz duygular sabırlı ve içten bir şekilde dinlenmelidir.
Sonuç olarak ‘’paranoid kişilik bozukluğu tedavisi’’nde ilaç kullanımı ile birlikte psikoterapiler olumlu yönde etki bırakmaktadır. Bunun içinde uzmanın hastalığı doğru teşhis etmesi gerekir. Uzman teşhis için ise paranoid kişilik bozukluğu testi uygulayabilir.