Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Sınırda Kişilik Bozukluğu Testi ve Sınırda Kişilik Bozukluğu Ölçekleri
Sınırda kişilik bozukluğu testi, kişilerarası ilişkilerde, benlik algısında, duygu durumlarında tutarsızlık, dengesizlik, belirgin dürtüselliğin olduğu, örüntü olarak açıklanan kişilik bozukluğudur.
Sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler gerçek veya hayali terk edilme korkusuyla yaşarlar. Bunun olmaması için aşırı derecede çaba sarf ederler.
Kişilerarası ilişkilerinde aşırı uç duygular arasında gidip gelme, gergin ve tutarsız davranışlar sergileme gibi özellikler görülür. Genellikle kimlik karmaşası yaşadıkları görülür. Tutarsız benlik algısına sahiplerdir. Kendilerine zarar verici eylemlere karşı dürtüsellik barındırabilmektedirler. İntiharla ilgili davranışları, girişimleri olabilir ya da göz korkutmaya başvurabilirler. Kendini sürekli olarak boşlukta hissetme ve öfke kontrolünü sağlayamama da sınırda kişilik bozukluğunun önemli ayırt edici özelliklerindendir.
Sınırda kişilik bozukluğu tedavisi için psikolojik yöntemler ve ilaç ile tedavi yöntemleri mevcuttur. Fakat bu yöntemlerin tümü bir uzman eşliğinde uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemleri uygulanmadan önce bazı kişilik testleri bireyin sınırda kişilik bozukluğu testi, ölçütlerini taşıyıp taşımadığını belirlemede yardımcı olabilmektedir.
Sınırda kişilik bozukluğu testi ile ilgili spesifik bir test hali hazırda bulunmamaktadır. Fakat Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri veya Hacettepe Kişilik Envanteri gibi ölçekler kullanılabilmektedir.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Testi
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri
Kısaca MMPI olarak yazılan Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi, bireylerin kişisel ve toplumsal uyum seviyelerini değerlendirmeyi amaçlayan bir kişilik testidir. MMPI testi 10 adet kişilik ve 3 adet geçerlik alt testinden oluşmaktadır. Toplamda 566 maddeden oluşan bir testtir. MMPI genel olarak kliniklerde;
- Hipokondriazis(hastalık hastalığı)
- Histeri
- Psikotik sapma
- Kadınlık-erkeklik
- Paranoya
- Psikasteni(saplantı)
- Şizofreni
- Hipomani(duygu durum bozukluğu, öfke patlaması vb.)
- Sosyal içe dönüklük teşhislerini koymak için kullanılır.
Ayrıca MMPI testi;
- Bireylerin aile içi problemleri
- Öfke ve kaygı problemleri
- İş hayatında ya da kişilerarası iletişimde yaşanan sorunlar
- Anti sosyal davranışlar
- Sağlık ile ilgili endişeler gibi hastalık dışındaki psikolojik özellikleri de değerlendirilebilmektedir.
Hacettepe Kişilik Envanteri
Kişinin kişilik özelliklerini belirlemek, sosyal beceri ve uyum düzeylerini ölçmek amacıyla uygulanır. Aynı zamanda klinik ve normal vakaları teşhis etmek amacıyla kullanılan bir testtir. MMPI ile benzer noktaları olan Hacettepe Kişilik Envanteri 168 maddeden oluşmaktadır. Kişisel uyum ve sosyal uyumu ölçen sekiz alt ölçekten oluşmaktadır.
Kişisel Uyum başlığı ise;
- Kendini gerçekleştirme
- Duygusal kararlılık
- Nevrotik eğilimler
- Psikotik belirtiler olmak üzere dört alt başlığı içermektedir.
Sosyal Uyum ise;
- Aile ve sosyal ilişkiler
- Antisosyal örüntülerini içerir.
Envanter psikologlar veya psikolojik danışmanlar tarafından uygulanmalıdır.
Sonuç olarak sınırda kişilik bozukluğu testi uygulanarak kişinin rahatsızlık düzeyi ne derece olduğu anlaşılabilmektedir. Yukarıda verilen psikolojik testler sınırda kişilik bozukluğu testi olarak da kullanılmaktadır.