Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Sınırda Kişilik Bozukluğu Tedavisi ve Sınırda Kişilik Bozukluğu İlaçları
Sınırda kişilik bozukluğu tedavisi, kişilik bozukluklarının tümünün arasında en fazla klinik ilgiyi çeken, en fazla araştırma konusu olan rahatsızlıktırdır. Bunun sebebi ‘’sınırda kişilik bozukluğu tedavisi’’nin olası sonucuna genelde hastaların uzun süreli sorunları ve aşırı dengesizlikleri nedeniyle ihtiyatlı yaklaşılmasıdır.
Genelde temelde görülen psikolojik ve biyolojik tedavi yöntemlerinin, psikolojik sağaltıma ek olarak kullanılan ilaçların tedbirli olarak bir arada kullanılmasını içerir.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Psikolojik Tedavi
Linehan’ın geliştirdiği diyalektik davranış terapisi özellikle sınırda kişilik bozukluğuna uyarlanmış kendine has bir davranış terapisidir. Günümüzde bu ‘’sınırda kişilik bozukluğu tedavisi’’nde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Linehan, sınırda kişilik bozukluğu merkezinde hastaların kuvvetli olumsuz duygulanım durumlarına toleransının olmamasının bulunduğunu söyler.
Tedavinin öncelikli hedeflerinden biri, hastayı kendine zarar veren veya diğer uyumsuz davranışları sergilemeden bu olumsuz duygulanımı kabul etmeye teşvik etmektir.
Diyalektik davranış terapisi net bir hedef hiyerarşisi içeren sorun odaklı bir tedavi yöntemidir. Terapinin hedef hiyerarşisi şu şekildedir:
- İntihara eğilimli ve kendine zarar vermeye yönelik diğer davranışların azaltılması
- Seanslara gelmeme, yalan söyleme ve hastaneye yatırılma gibi terapiyi engelleyen davranışların azaltılması
- Madde kullanımı gibi dengeli bir yaşam tarzının önüne geçen gerçeklerden kaçmaya yönelik davranışların azaltılması
- Duyguları düzenlemek, kişilerarası becerileri arttırmak ve sıkıntı toleransını güçlendirmek için davranış becerilerinin arttırılması
- Hastanın kendisinin seçtiği diğer hedefler.
Diyalektik davranış terapisinde bireysel çalışmalar ve grup çalışmaları bir arada kullanılır. Grup çalışmaları daha çok kişilerarası becerilerin geliştirilmesine, duygu düzenlemesine ve stres toleransına odaklanır.
Bu yöntem, hastayı olduğu gibi kabul eden bir terapistin eşliğinde uygulanmalıdır.
‘’Sınırda kişilik bozukluğu tedavisi’’nin biçimini kullanan önemli bir kontrollü çalışmada elde edilen ilk sonuçlar oldukça umut verici olmuştur.
İlaç Tedavisi
‘’Sınırda kişilik bozukluğu tedavisi’’nde ilaç kullanımı intihara eğilimli davranışlar ile çok sık ilişkilendirilmesi sebebiyle tartışmalı bir konudur.
Günümüzde antidepresan ilaçlar, hızlı duygu durumu değişiklikleri, öfke, kaygı, kendine zarar verme, dürtüsel saldırganlık gibi belirtileri olan kişilere verilir.
‘’sınırda kişilik bozukluğu tedavisi’’nde en güvenli ve faydalı ilaçlar olarak görülmektedir.
Son olarak karbamazepin gibi duygu durumu düzenleyicileri hassasiyet, intihar eğilimi ve dürtüsel saldırgan davranışların azalmasında yararlı olabilmektedir.
Sonuç olarak ‘’sınırda kişilik bozukluğu tedavisi’’nde iki farklı tedavi yöntemi vardır. Psikoterapi ve ilaç kullanımıdır. Ancak daha yararlı olan psikoterapilerdir. Ve psikoterapiler ile beraber ilaç kullanımı da işe yaramaktadır. Uzman önce hastalığı teşhis etmek için sınırda kişilik bozukluğu testi uygulayabilir.