Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Biriktiricilik Bozukluğu Tedavisi ve Biriktiricilik Bozukluğu İlaçları
Biriktiricilik bozukluğu tedavisi için kişilerin gönüllü olarak tedavi sürecine katılmaları şarttır. Çünkü çoğu biriktiricilik bozukluğuna sahip bireylerin tedavi olmayı gerek görmezler. Çünkü onlara göre kendilerinde bir sorun yoktur. Bu da kişinin tedavi olma sürecini zora sokan bir durumdur. Kişi iyileşmeyi gerek görmez. Bu durumda uzman kişiye yakın olan aile bireyleri ile görüşerek bireyin durumunun sağlıklı olmadığını güzel bir dille anlatmasını sağlamalıdır. Aileye uzman kişi ile nasıl irtibata geçeceklerini nasıl konuşacakları hakkında bilgi vermelidir. Bu durumda aile de kişiyi tedavi olmaya gönüllü hale getirmeye çalışmalıdır.
Biriktiricilik Bozukluğu Tedavisi
Biriktiricilik bozukluğu tedavisi eskiden obsesif-kompulsif bozukluk içinde yer alan bir hastalıktı. Biriktiricilik bozukluğu olan kişilere obsesif tanısı konurdu. Ancak yeni DSM kriterlerine göre bu durum değişti. Artık biriktiricilik bozukluğu ayrı tanı başlığında ve ayrı bir hastalık olarak değerlendirilmeye başlamıştır.
‘’Biriktiricilik bozukluğu tedavisi’’nde ise bazı SSRI ilaçlarının obsesif olan hastalar için işe yaradığını gözlenmiştir. Ancak bu ilaçlar biriktiricilik bozukluğu olan kişiler için net bir sonuç ortaya koyamamıştır. Bu durumda her obsesif olan hasta için kullanılan ilaçlar biriktiricilik bozukluğu için kullanılamamaktadır.
Ayrıca biriktiricilik bozukluğu tedavisi için psikoterapi yöntemleri daha çok etkili olmaktadır. Özellikle bilişsel-davranışçı terapi yöntemleri bu noktada en çok tercih edilen tedavi yaklaşımıdır. Bilişsel-davranışçı terapi yöntemi ile kişinin istifleme davranışlarının nedenleri üzerinde araştırmalar yapılır. Kişi bu davranışları neden sergilediğini görmesi sağlanır. Aynı zamanda karar alma becerileri güçlendirilerek hangi eşyaların saklanıp hangi eşyaların atılabileceği konusunda kişiye farkındalık kazandırılır. Ayrıca biriktiricilik bozukluğu olan bireylerin sosyal becerileri de oldukça düşüktür. Bunun önüne geçmek içinde kişiye ilişkisel beceriler kazandırılmaya çalışılır. Bilişsel-davranışçı terapinin tedavi de iki ana temel hedefi vardır. Birincisi istiflenen eşyaların önemli bir miktarından kurtulmaya çalışılır ve kişinin yaşadığı alanı yaşanılır hale getirilir. İkincisi ise istiflenmiş eşyaların belli bir miktarda bırakılması ve yaşanılacak olan alanı genişletme becerileri kazandırmaktır.
Sonuç olarak biriktiricilik bozukluğu tedavisi için en iyi tedavi yöntemi bilişsel-davranışçı terapidir. Çünkü yapılan bir çalışma da bilişsel-davranışçı terapi ile tedavi olan hastaların %70’inde iyileşme görüldüğü gözlenmiştir. Bu durumda akanında bir uzman tarafından bu tedavi programı uygulanmalıdır. Ayrıca tanı aşamasında biriktiricilik bozukluğu testi de uygulanabilir.