1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Yalan

Çocuklarda Yalan
0

Yazıda Neler Var?

Çocuklarda yalan, yetişkinlere göre çok daha masum bir davranıştır. Ancak çocuklar yalan söylemeyi yine yetişkinlerden öğrenirler. Ebeveynlerin, çocuklarının yanında, bir başkasına yalan söylemesi, çocuklar tarafından, yalan hakkında olumlu bir izlenimin oluşmasına sebep olur. Yalan söylemek çocuklara göre kabul edilebilir ve işe yarar bir davranış olarak değerlendirilir. Peki çocuğun yalan söyleme nedenleri hakkında neler söyleyebiliriz? Çocuğun yalan söylemesi nasıl önlenir?

Çocuklarda Yalan Ve Hayal Aynı Şeyler Değildir

Genellikle okul öncesi dönemde çocukların, ruhsal durumlarına bağlı olarak kurdukları hayalleri ebeveynlerine gerçekmiş gibi anlatmaları durumu söz konusu olur. Bu durumun sebebi birilerini kandırıp aldatmak değildir. Bazen hikayeler uydurma; bazen de olmamış şeyleri olmuş gibi anlatma şeklinde ortaya çıkabilen bu durum bazen çocuklar tarafından çok abartılı şekilde kurgulanır. Ebeveynlerin, bu durumu hissetmeleri halinde, altında yatan sebebi araştırmaları önerilmektedir.

Çocuğun Yalan Söyleme Nedenleri

Ebeveynlerin mükemmeliyetçi olması ve çocuklarının en basit hatalarına dahi tahammül edememeleri, çocuklarda yalana neden olmaktadır. Yaptığı hata dolayısı ile kendisini savunmasına izin verilmeyen çocuk, ebeveynlerinden gelecek olan tepkileri ortadan kaldırmak adına yalana başvurur. Genellikle, çok fazla soru sorulduğu ve üzerlerine gidildiğinde yalan söyleyen çocuklar, ne yazık ki, kendilerini ve çevrelerindekileri aldatma alışkanlığına ebeveynleri tarafından yönlendirilmiş olurlar.

Kendine olan güven eksikliği dolayısı ile de yalan söyleme eğilimi içerisinde olabilen çocukların bu davranışlarının altında, kendini acındırmak ya da kabullendirmek gibi nedenler olabilir. Maddi durumları iyi olmamasına rağmen çok iyi olduğunu söyleyen; bir eşyaya sahip olmadığı halde olduğunu belirten ya da sınavlarda çok iyi notlar aldığını söyleyen çocukların amaçları kendilerini kabul ettirmek iken diğer taraftan da midesi bulanmadığı halde bulandığını söyleyen çocuklar vardır ki onların da genel olarak, okula gitmemek, istemedikleri şeyi yapmamak gibi sebeplerle kendilerini acındırmaları durumu söz konusudur.

Her ne sebeple olursa olsun, çocuğun yalan söyleme nedenleri, yetişkinlere göre oldukça masumdur. Bununla birlikte, çocuklarda yalanın doğurabileceği olumsuz sonuçlar da, yetişkinler tarafından söylenen yalanlara bakıldığında oldukça hafiftir. Ancak zaman geçtikçe yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren çocuklar, bu noktadan itibaren masumiyeti daha az olan yalanlar söylemeye başlar ve doğuracak sonuçlar artık daha olumsuzdur. Dolayısı ile ailelerin bu konuda önlem alması önemlidir.

Çocuğun Yalan Söylemesi Nasıl Önlenir?

Çocuğun yalan söyleme nedenlerini ortadan kaldırmak, onun yalan söylemesini önlemenin en kolay ve geçerli yöntemidir. Bu noktada, mükemmeliyetçi olmak yerine, çocuğun yalanı yakalandığında, hemen ani tepkiler verilmemeli, çocuk suçlanmamalı ve öfkelenilmemelidir.

Çocuklarda yalan söyleme nedenleri

Ceza almaktan korkan çocuklar da yalana başvururlar. Dolayısı ile yalan söyleyen çocuk yalancılıkla suçlanmamalıdır. Çocuğu korkutmak, yalanların devam etmesi ve yakalanmamak adına da bu alanda ustalaşması anlamına gelmektedir. Suçlama ve korkutma yerine, çocuğun, söylemiş olduğu yalan ile ne gibi bir olumsuz sonucu ortaya çıkardığı ona sakince gösterilmelidir.

Çocuklarda yalana sebep olan nedenler, gözlem yeteneği iyi olan ebeveynler tarafından kolayca bulunabilir. Bu nedenler arasında ebeveyn tutumları da yer alabilir. Sebep her ne olursa olsun, çocuğu yalana sevk eden etkenlerin ortadan kaldırılması, onu yalandan uzaklaştıracak en önemli davranış şeklidir.

Çocuğun yanlış bir davranışı görüldüğünde ebeveynlerin hemen öfkelenmesi ve çocuğu sorguya çekmesi, alınacak olan yalan cevapları beraberinde getirmektedir. Çocuk çok kötü bir şey yapmış; hatta annesinin çantasını karıştırıp, içerisinden para dahi almış olabilir. Bunu gören anne, çocuğun neden bunu yaptığına dair doğru cevabı vermesini sabırla beklemeli; ona doğruyu söyletmek adına baskılayıcı bir tutum içerisine girmemelidir.

Çocuğa sürekli olarak, doğru söylediği halde, “yalan söyleme” demek, onun yalana daha çok baş vurmasına sebep olacaktır. Bu nedenle çocuğunuza, “Yalan söyleme” demeyin.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap