1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Panik Atak

Çocuklarda Panik Atak
0

Yazıda Neler Var?

Çocuklarda Panik Atak

Çocuklarda panik atak erken tespit edilirse sonraki dönemlerde çocuklar bu zararlı etkilerden kurtulabilir. Çünkü panik atak yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da aynı etki de olabilmektedir. Panik atak nedir? Nasıl oluştuğu belli olmayan ve atak süresi kişiden kişiye değişen bir rahatsızlıktır. Ne kadar sıklıkla yaşandığı da kişiden kişiye değişmektedir. Özellikle kimisi birkaç günde bir atak geçirirken bir başka biri ayda bir panik atak yaşamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki panik atak geçiren kişi olumsuz etkilenir ve hayatı değişebilir. Ayrıca panik sadece yetişkinlerde değil aynı zamanda çocuklarda da görülebilmektedir.

Çocuklarda Panik atak

Çocuklar için panik atak hemen hemen aynı belirtileri gösterebilmektedir. Nefes alamadığını hissetme, bulantı, ölüm korkusu, mantıklı düşünememe gibi belirtilerdir.

‘’Çocuklar, panik atak’’ın endişe, dehşet, korku gibi duygulara kapılmasına neden olmaktadır. Çocuk eğer panik atak yaşıyorsa sürekli kötü şeyler olacakmış gibi gergin ve huzursuz olur. Bir müddet sonra çocuk ne evden çıkmak isteyecektir ne de insanlarla görüşmek isteyecektir. Bu da çocuğun tüm hayatını değiştirecektir.

çocuklarda panik atak

Çocuklarda Panik Atak Nedenleri

Çocuklarda panik atak oluşmasının nedenleri ise;

  • Aile içi şiddet
  • Aile içi olumsuz etkileşim
  • Aşırı stres ve depresyon belirtileri
  • Takıntılı kişilik özellikleri sergileme (Bu da çocuğun oral döneme saplanmasından dolayı yaşadığı gerginlikler)
  • Çocuğun yaşamını engelleyecek olan ciddi hastalıklar, sağlık sorunları

Bu yukarıdaki nedenler çocuklarda panik atak rahatsızlığına neden olabilmektedir. Özellikle anne ve babanın çocuğa karşı tutumları son derece önemlidir.

Çocuklarda Panik Atak Tedavisi

Çocuklar, panik atak durumunda bir uzmandan muhakkak yardım alınması gerekmektedir. Özellikle uzman çocuktaki panik atağın şiddetini ölçmek için çocuğa uygun panik atak testi uygulayabilir. Ardından uzman test sonucunu değerlendirir. Buna göre çocuk için uygun olan tedavi yöntemini seçer. Çocuklar panik atak tedavisi için en iyi yöntem psikoterapilerdir. İlaç tedavisi çocuklar için ağır olabileceğinden dolayı psikoterapiler çocuk için daha çok uygundur. Böylece ‘’çocuklarda panik atak’’lara sebep olan sorunun ana kaynağına iner ve çocuğu normal düzeye getirmeye çalışır. Çocuğun panik atakla baş edebilmeyi uzman öğretir.

Sonuç olarak çocuklar panik atak aynı yetişkinlerde olduğu gibi görülebilmektedir. Bu durum çocuğun günlük sosyal yaşamını etkileyebileceği gibi akademik konularda da başarısız olmasına sebebiyet vermektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
pedagog nedir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap