Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Şizofreni nedir? Çok belirtileri olan ve çok çeşitli özellikler gösteren psikoatik rahatsızlık gurubu içerisinde yer alan en önemli hastalıktır. Gerçeği çarpıtma, sosyal yaşamdan uzak durma, algı bozukluğu, düşünme ve konuşma bozukluğu gibi şizofreninin önemli belirtileri arasına girmektedir. Şizofreni Testi konusuna girmeden önce;
Şizofren belirtileri gösteren insanlarda kendi yeteneklerinin altında bir performans düzeyi sergilerler. Bu durumda şizofreni tedavisi için yapılması gereken ilk şey bir uzmana başvurmaktır. Uzman da tedavi süreci başlamadan önce tanıyı koyabilmek ve tedavi yöntemini belirleyebilmek için psikolojik testlerden birine başvurur.
Şizofreni Testi
Uzman, tedaviye başlamadan önce uygulayabileceği şizofreni testi içinde; Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi şizofreniyi belirleme açısından en çok uygulanabilecek psikolojik testtir. Çünkü ruh sağlığı yönünden normal ve normal olmayan kişileri belirleme amacı ile geliştirilmiştir.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi
Bu testte 550 madde bulunmakta olup test 10 alt ölçek ve 3 geçerlik ölçeğinden oluşmaktadır. Testteki maddeler sadece bir ölçek için değil, bir madde birden çok ölçekte kullanılmaktadır.
‘’Şizofreni testi’’nde yer alan geçerlik ölçekleri; kişinin kendisi ile ilgili durumları gerçekçi olarak test maddelerine yansıtıp yansıtmadığı hakkında bilgiler vermektedir. Cevaplandırma yönteminde kişi doğru-yanlış-bilmiyorum seçeneklerinden birini işaretlemektedir. Şizofreni testi bireylerin kişisel ve sosyal uyum düzeylerini ölçmektedir. Test, psikiyatrı hastalarının tanısında ve patolojik hastalık gruplarına göre vakaların sınıflandırılmasında özellikle kullanılmaktadır. Bu yüzden şizofreni tanısını ölçmek için kullanılan en çok testtir. Testte yer alan ölçeklerde şizofreni testi genelde hastanın genel durgunluk halini, ilgisizlik boyutunu; düşünce bozukluğunu değerlendirmektedir.
Şizofreni testi uygulandıktan sonra uzman, kişide görülen şizofrenin alt tiplerini belirler.

Şizofrenin Alt tipleri
Dezorganize şizofreni: Konuşma dağınık olup konuşmalar takip edilemez. Aynı kelimelerle ve tutarsız konuşmalar görülür. Davranışlar tümüyle düzensizdir. Sözgelimi hasta, ayak parmağına kurdele bağlayıp hiç durmadan hareket edebilmektedir. Bazı durumlarda her yere dışkısını yapacak kadar gerileyebilmektedir.
Katatonik şizofreni: Belirtileri hareketlerle ilgilidir. Aşırı hareketlilik, aşırı hareketsizlik ve heyecan durumları görülür. Hareketsizlik durumunda kol ve bacaklar sertleşip şişebilir.
Paranoid şizofreni: Belirgin sanrılarla karakterize olmaktadır. Kötülük görme, büyüklenme sanrıları görülmektedir. Bu durumda kendilerine verdikleri önemi aşırı derecede abartma eğilimi gösterirler. Sanrısal kıskançlık göstererek eşlerinin sadakatsiz olduğuna inanırlar. Kavgacı, kızgın ve şiddete yönelimlidirler.
Ayrışmamış şizofreni: Şizofreni olduğu bilindiği halde herhangi bir türe uymayan hastalar için kullanılan bir sınıflandırmadır.
Rezidüel şizofreni: Şizofreni olma ihtimali olsa da şizofreni belirtilerinin hepsini tam olarak yansıtmamaktadır. Çünkü alt tiplere uyacak yeterli belirtilerin olmadığı durumları sınıflandırmak için kullanılır. Sosyal çekiniklik, tuhaf davranışlar, mantıksız düşünceler görülebilmektedir.
Sonuç olarak şizofreni testi uzman tarafından Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi uygulanarak hastanın tanısı ona göre konur. Ardından hastanın ne derece şizofreniye yatkınlığı var o tespit edilir. Bu durumda şizofreni belirtilerine bakılarak hastanın tam anlamıyla şizofreni tanısı konulmaya çalışılır. Hemen sonra en uygun şizofreni tedavi yöntemi seçilerek müdahaleye başlanır.