Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Testi ve Şizotipal Kişilik Bozukluğu Ölçeği
Şizotipal kişilik bozukluğu testi için alanında uzman olan psikiyatristlerin, psikologların, psikolojik danışmanların uygulaması zorunludur. Çünkü şizotipal kişilik bozukluğu testi alanında donanımlı olan kişilerce uygulanmalı, yorumlanmalı ve değerlendirilmelidir. Ayrıca uygulanacak olan şizotipal kişilik bozukluğu testi için uygun bir ortam olması gerekmektedir. Kişi kendini rahat hissettiği bir ortamda samimi ve doğru cevaplar vermektedir. Aksi takdirde kişiyi rahatsız edecek düzeyde ortamda uyaran olursa kişinin cevapları da yanıltıcı olacaktır. Bu durumda uzmanın test ortamını kişinin rahat edebileceği en uygun bir şekilde dizayn etmelidir. Ayrıca uzman testi uygulamadan önce test yer alan önergeleri, kuralları kişiye açık, anlaşılır bir şekilde aktarmalıdır. Kişinin test sırasında ne yapması, nelere dikkat etmesi gerektiğini söylemelidir. Aksi takdirde yine uygulanacak testin güvenirliliği düşecektir. Hatta kişi sorulara yine yanıltıcı cevaplar verebilir.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Ölçeği
Şizotipal kişilik bozukluğu testi adı altında bir psikolojik ölçek ya da test bulunmamaktadır. Ancak şizotipal kişilik bozukluğu için uygulanabilecek psikolojik testler ve ölçekler vardır. Bunlar içerisinde en çok kullanılan psikolojik test ise Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteridir. Bu envanterde yer alan sorular kişinin kişilik bozuklukları ile ilgili ne derece yatkın olduğunu saptamaya yöneliktir. Ancak test sadece şizotipal kişilik bozukluğu için kullanılmamaktadır. Genel olarak diğer kişilik bozuklukları ve birkaç psikolojik rahatsızlığı da kapsayan alt ölçekleri vardır. Toplam 550 maddeden oluşmaktadır. 10 tane alt ölçek bulunmakta ve 3 geçerlilik ölçeğini de kapsamaktadır. Geçerlilik ölçekleri ise kişinin kendi durumuyla ilgili bilgileri ile testte yer alan maddeler arasında ne derece paralellik olduğunu göstermeye çalışmaktadır.
Testin cevaplama sistemi ise doğru-yanlış-bilmiyorum şeklindedir. Kişi üç seçenekten birini işaretleyerek bir diğer maddeye geçer. Test, şizotipal kişilik bozukluğu testi olarak kullanılabildiği için kişinin hastalığa ne derece yatkın olduğunu belirlemeye çalışmaktadır. Bu durumda uzman testten kısa sürede kişi hakkında pratik bilgi sağlamış olmaktadır. Ardından uzman test sonuçlarıyla klinik değerlendirmeler eşliğinde kişiye şizotipal kişilik bozukluğu tanısı koyabilir.
Sonuç olarak şizotipal kişilik bozukluğu testi uzman tarafından tanı aşamasında uygulanmalıdır. Uzman tanıyı koyduktan sonra kişiye göre en uygun ‘’şizotipal kişilik bozukluğu tedavisi’’ne geçer.