Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Tedavisi ve Şizotipal Kişilik Bozukluğu İlaçları
Şizotipal kişilik bozukluğu tedavisi alanında uzman olan psikiyatristler, psikologlar tarafından yapılmaktadır.
Şizotipal kişilik bozukluğu, kişilik bozuklukları içerisinde belirtileri ciddi ve ağır olan bir hastalıktır. Bu durumda olan kişilerin muhakkak bir uzmandan şizotipal kişilik bozukluğu tedavisi alması gerekmektedir. Genel şizotipal kişilik bozukluğu olan bireylerin tedavi almaya gönüllü olmazlar. Hatta tedaviden kaçınmak isterler. Genellikle tedaviye zorla getirilmiş gibi davranmaktadırlar. Bu durumda kişinin yakın çevresi çok önem arz etmektedir. Kişinin kendisini tedaviye gönüllü olması için yakın çevre bu duruma kişiyi hazırlamalıdırlar. Özellikle kişinin yakın çevresinden olan anne, baba, eş gibi kişilerin uzmana danışarak kişiyi tedaviye gönüllü olması için destek alabilirler.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Tedavisi
‘’Şizotipal kişilik bozukluğu tedavisi’’nde genelde uzman terapi ve ilaç kullanımını eş zamanlı olarak götürmektedir.
Şizotipal kişilik bozukluğu olan kişilerde ilaç tedavisi önemlidir. Çünkü şizotipal kişilik bozukluğunda ‘’şizofreni’’ye yakın bir durum vardır. Bazen şizofreni ile şizotipal kişilik tanı ölçütleri birbirini kapsamaktadır. Ancak şizotipal kişilik bozukluğunun ayırıcı tanı ölçütleri bulunmaktadır. Bu durumda uzmanın ayırıcı tanı koymada ‘’şizotipal kişilik bozukluğu testi’’nden yararlanabilir.
‘’Şizotipal kişilik bozukluğu tedavisi’’nde genelde bilişsel-davranışçı terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Uzman terapi sırasında hastaya karşı oldukça hassas yaklaşmalıdır. Hastanın enteresan olan düşünceleri, davranışları, duygularına karşı alaycı ya da yargılayıcı bir tutuma girmemelidir. Aynı zamanda uzman gerekli gördüğünde hastayı hastaneye de yatırabilir. Çünkü bazı durumlarda şizotipal kişilik bozukluğu ile eş zamanlı ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklarda vardır. Uzman, bu diğer psikolojik rahatsızlıklarla beraber şizotipal belirtileri azaltmayı amaçlamaktadır. Kişinin duygu, düşünce ve davranışlarındaki mantıklı, akılcı olan durumları pekiştirmelidir.
‘’Şizotipal kişilik bozukluğu tedavisi’’nde kullanılan ilaçlar ise antipsikotikler, antidepresanlar gibi şizotipal etkileri azaltacak ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak uzman bu ilaçları terapi ile eş zamanlı yaparak kişinin sadece ilaca bağımlı kalmasını önlemeye de çalışır. Çünkü terapi de uzman, kişinin sosyal kaygısını azaltarak sosyal beceriler geliştirmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Bu durumda kişi kendisini dışarıya karşı ne derece açarsa şizotipal etkileri de o derece yıkmaya çalışır.
Sonuç olarak şizotipal kişilik bozukluğu ile beraber eş zamanlı görülebilecek rahatsızlıklar vardır. Uzmanın bu durumda kişinin durumunu ağır görürse hastaneye yatırılmasını isteyebilir.