1. Ana Sayfa
  2. Psikolojik Rahatsızlıklar

Şizofreni Nedir ve Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni Nedir ve Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Şizofreni Nedir
0

Yazıda Neler Var?

Şizofreni Nedir?

Şizofreni Nedir? Kişinin kendi algısına, gerçek dünyayı yorumlamasına yabancılaşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Şizofreni nedir? Kişi kendine özgü bir dünya yarattığı için ruhsal bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Şizofreni nedir? İnsan yaşamına olumsuz yönde etkide bulunan; kişinin çevresiyle uyum sorunları yaşamasına neden olan bu bozukluğun toplum açısından doğurduğu sonuçlar da olumsuzdur.

Şizofreni Nedenleri

Şizofreninin birçok nedeni olmakla birlikte bu bozukluğun birçok faktörün etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu faktörlerden bazıları, genetik yatkınlık vs. olarak gösterilebilir.

Genetik yatkınlık; şizofrenide en büyük risk faktörlerinden birisidir. Ancak bu durum, şizofreni tanısı alan tüm kişilerin hepsinin kromozomlarında yatkınlık taşıdıkları anlamına da gelmemektedir. Bu nedenle genetik yatkınlık konusunda yapılan çalışmalar; aile ve ikiz çalışmaları evlat edinme araştırmaları ve moleküler genetik araştırmaları başlıkları altında toplanmaktadır. Yapılan aile araştırmalarında, şizofreni tanısı alan kişilerin çocuklarında şizofreninin ortaya çıkma riskinin 10 kez arttığı görülmüştür. Ancak yine de bu yatkınlığın hangi oranda genetik hangi oranda çevresel etmenlerle ortaya çıktığı da net değildir.

Yapılan ikiz araştırmalarında, şizofreninin görülme oranı tek yumurta ikizlerinde %86 iken, çift yumurta ikizlerinde %14 olarak bulunmuştur. Ancak bu oran sonraki çalışmalarda desteklenmemiştir. Tek yumurta ikizlerindeki bu yüksek oranın toplumsal çevrenin de fazlasıyla benzerlik göstermesi nedeniyle; genetik etmenlerle birlikte çevresel etmenlerin de etkili olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bilim insanlarının bazı araştırmalarında ise şizofreni tanısı alan kişilerin evlat edinilmiş çocuklarıyla sağlıklı kişilerin evlat edinilmiş çocukları karşılaştırılmıştır. Buna göre şizofreni tanısı alanların sağlıklı ailede yetişmiş çocuklarda şizofreninin anlamlı ölçüde sık bulunduğuna rastlanmıştır. Moleküler genetik araştırmalarında elde edilen veriler ise ‘’şizofreni’’ye neden olan bir genin olmadığını göstermiştir.

Ayrıca gebelik ve doğum sırasında meydana gelen, kanama, Rh uyuşmazlığı, düşük doğum ağırlığı; rahim anatomisi; ve acil sezaryen girişimi gibi etmenler ile bebeğin oksijensiz kalmasına sebep olacak her türlü olayın şizofreni riskini artırdığı düşünülmektedir.

Şizofreni Nedir
Şizofreni Belirtileri Nelerdir

 

Şizofreni Belirtileri

Şizofreni tanısının konulabilmesi için şizofreni belirtileri pozitif ve negatif olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Şizofreninin pozitif belirtileri, konuşmada bozukluk, sanrılar ve negatif belirtileri ise istek ve enerji azalması; düşünce ve konuşma fakirliği, haz alamama ve asosyalliktir.

Pozitif Belirtiler

Konuşmada Bozukluk: Biçimsel düşünce bozukluğu olarak da bilinmektedir. Düşünme ve konuşma organizasyonu sorunludur ve dinleyen konuşmaları anlayamaz. Hastanın belli bir konu üzerine konuşması çok zordur. Buna düşüncenin rayından çıkması da denir.

Sanrılar: Gerçeğe aykırı olan ve hasta tarafından inanılan düşüncelerdir. Sözgelimi, hastanın sahip olmadığı düşüncelerin dışarıdan birisi tarafından aklına yerleştirildiğini düşünmesi; hastanın düşüncelerinin yayınlandığını düşünmesi, hastanın düşüncelerinin aniden çalındığını düşünmesi gibi.

Negatif Belirtiler

Avolisyon: İstek ve enerji azalması olarak da bilinmektedir. Hastalar temizliklerine dikkat etmezler. Kişisel bakımlarını göz ardı ederek kirli tırnaklar, taranmamış saçlar, fırçalanmamış dişler ve yıkanmamış elbiseler ile dolaşmaktadırlar. Zamanlarının çoğunu hiçbir şey yapmadan geçirmektedirler.

Alogi: Konuşmada görülen azalma durumudur. Konuşma miktarı azalmış olup konuşma belirsiz ve tekrarlayıcı niteliktedir.

Anhedoni: Haz alma yaşantılarının yok olması durumudur. Hastalar başkalarıyla yakın ilişki kuramazlar ve cinselliğe karşı ilgileri de azalmıştır. Zevk verici etkinliklerden artık zevk alamadıklarını düşünmektedirler.

Asosyallik: Sosyal beceri geliştiremediklerinden yakın sosyal ilişki kuramazlar. Başka insanlarla vakit geçirmeye, sosyal ortamlara karşı ilgisizdirler.

 

Sonuç olarak şizofreni nedir? Psikolojik olarak kişinin kendine kapalı bir dünya yaratmasıdır. Şizofreni tanılarını konması için uzman kişiye şizofreni testi uygulayabilir. Testten sonra uygun bir tanı konularak ‘’şizofreni tedavisi’’ne başlanılabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap