Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Sosyal Fobi Tedavisi ve Sosyal Fobi İlaçları
Sosyal fobi tedavisi için çok etkili davranışçı terapi ve bilişsel-davranışçı terapiler vardır. Bu tedavi yöntemlerini alanında uzman olan psikolog, psikiyatriler, psikolojik danışmanlar uygulamaktadır. Sosyal fobi tedavisi için ilk önce davranış terapileri geliştirilmiştir. Bunlarda genellikle korku uyandıran sosyal durumları kişiye maruz bırakma ile işe başlarlar. Maruz bırakma tekniğini kişiye uzun süreli ve aşamalı bir şekilde yaparlar. Yakın zamanda araştırmalar sosyal fobinin temelindeki çarpık bilişleri ortaya koyunca davranışçı tekniklere bilişsel yeniden yapılandırma tekniği eklenmiştir. Bu da bilişsel-davranışçı terapinin bir biçimini oluşturmuştur. Bilişsel yeniden yapılandırma da terapist sosyal fobisi olan danışanlara temeldeki olumsuz, otomatik düşünceleri saptayarak yardım etmeye çalışır.

Sosyal Fobi Tedavi Yöntemleri
Sosyal fobi tedavisi için danışanın otomatik düşünceleri yerine akılcı düşünceler oluşturulmaya çalışılmıştır. Genelde sosyal fobi tedavisi için uzman kişiye bilişsel çarpıtmalarını görmesini sağlar. Aynı zamanda kişinin içsel düşünce ve inançlarını mantıksal yeniden çözümleme yolu ile uzman değiştirmeye çalışır. Mantıksal yeniden analiz süreci kişinin kendisine otomatik düşüncelere meydan okuyan sorular sormasını içerebilir. Ayrıca bu tip tedavilerin çok etkili bir versiyonunda da danışanlara çarpık benlik imgelerini değiştirmelerinde yardımcı olunur. Yani bu tip teknikler günümüzde sosyal fobi tedavisi için başarılı bir şekilde uygulanıyor. Uzun yıllara dağılan birçok çalışma maruz bırakma terapisinin ve bilişsel-davranışçı terapinin karşılaştırılabilir sonuçlar verdiğini gösteriyor. Bununla birlikte yeni bir çalışmaya göre bilişsel-davranışçı tedavinin bu yeni çok etkili çeşidi maruz bırakma terapisinden daha etkili de olabilir.
Sosyal Fobi İlaçları
‘’Sosyal fobi’’lerde bir takım ilaçlarla tedavi edilebilir. En etkili ve yaygın olarak kullanılan ilaçlar çeşitli antidepresan kategorileridir. Aynı zamanda seçici serotonin geri alım intihibitörleridir. Bazı çalışmalar da bu antidepresan ilaçlarının bilişsel-davranışçı terapi ile karşılaştırılabilir olduğu görülmektedir. Ancak yukarıda bahsedilen bilişsel-davranışçı terapinin teknikleri bu ilaçlardan daha etkili ve kalıcı olduğu söylenebilir.
Sonuç olarak sosyal fobi tedavisi için alanında uzman olan bir kişiden yardım alınması gerekir. Uzman terapi sürecine geçmeden önce kişiye sosyal fobi testi uygulayabilir. Ancak unutulmamalıdır ki davranışçı ve bilişsel-davranışçı terapiler ilaç kullanımından daha etkili ve kalıcı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.