1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Ayrılma Anksiyetesi Tedavisi ve Ayrılma Anksiyetesi İlaçları

Ayrılma Anksiyetesi Tedavisi ve Ayrılma Anksiyetesi İlaçları
0

Yazıda Neler Var?

Ayrılma Anksiyetesi Tedavisi ve Ayrılma Anksiyetesi İlaçları

Ayrılma anksiyetesi tedavisi için birçok tedavi yaklaşımı mevcuttur. Tedavi yaklaşımları içerisinde ilaç tedavisi başlı başına yeterli olmamaktadır. Ayrılma anksiyetesi tedavisi için bilişsel aile terapisi çok etkili olabilmektedir. Özel olarak çocuk için bir tedavi programı hazırlanır. Çocuğun okula erkenden dönmesi sağlanmakta ve okuldaki öğretmenlerinde tedavi sürecinde işbirliği yapması sağlanır. Şu ana kadar ayrılma anksiyetesi yaşayan çocukların üçte ikisinden fazlası bilişsel aile terapisi sayesinde iyileşme göstermiştir. Çocuk neden ailesine bu kadar bağımlılık göstermektedir. Aileden ayrılmayı reddetmesinde sebep neler olabilir gibi sorunları tespit etmek tedavi de amaçtır. Böylece sorunlar tespit edilerek aile içerisinde bu sorunlar çözülmeye çalışılır.

ayrılma anksiyetesi tedavisi

Ayrılma Anksiyetesi Tedavisi

Ayrılma anksiyetesi tedavisi için bilişsel aile terapisi oldukça etkilidir. Bunun yanında davranışçı terapi yöntemleri de ayrılma anksiyetesi yaşayan çocuklarda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Burada çocuğun okula erken dönmesi sağlanmaya çalışılır. Çocuk okula ne kadar erken dönerse tedaviye yanıtı da o kadar kolay olmaktadır. Aynı zamanda davranışçı terapi okula giden çocuğun ekstra farklı psikolojik rahatsızlıkları oluşmaması için belirtileri de kontrol altına almaktadır.

Çocuk okulda akademik notları düşük olduğu için kendi öz saygısını yitirebilir. Bu durumda çocukta sosyal fobi oluşmasına sebebiyet verebilir. Ancak davranışçı terapi de atılganlık eğitim gibi tekniklerin kullanımı ile çocuktaki bu belirtilerde aşılmaya çalışılır. Bunun dışında çocuğun aile içinde anneye olan bağlılığı gözle görülür bir şekilde tespit edilir. Bu durumda yalnız çocuğun desteğe ihtiyacı olmaz uzman, anneye de bu konu destek verebilir. Böylece anne üzerindeki olumsuz psikolojik belirtilerde kontrol altına alınmaya çalışılır. Aynı zamanda uzman aileyi çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda bilgilendirmelidir. Çocuk eğer okula gitmeyi istemediğinde bu durumda ailenin çocuğa karşı suçlayıcı bir şekilde yaklaşmaması önerilir. Çocukların okula yeni başladığı durumlarda ayrılma anksiyetesinin birçok çocukta da görülebileceği çocuğa anlatılır. Ayrıca aile tek başına çocuğun bu rahatsızlığına çare aramaması gerekir. Çünkü bu durum çocuğu daha kötü etkileyebilir. Bu nedenle alanında uzman olan kişilerden yardım ve destek alınması son derece önemlidir.

Sonuç olarak ayrılma anksiyetesi tedavisi için çocuğa ilaç tedavisi ile beraber psikoterapi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi başlı başına pek etkili değildir. Ancak psikoterapi yöntemlerinin etkileri olumlu yöndedir ve kalıcı çözümler sunmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
cocugun yalan soylemesi nasil onlenir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap