Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm Belirtileri
Otizm belirtileri, en tipik ve asıl semptomlarından birisi çocuğun, çok erken yaşlarda başkalarından ayrı veya onlara karşı ilgisiz görünmesidir. Anneler bu tip bebekleri genellikle kucağa gelmeyen, beslenirken hiç gülümsemeyen bebekler olarak nitelendirirler. Otizm nedir? Genelde otizm ya da “çocukluk otizmi” olarak anılır. Otistik çocuklarda farklı derecelerde bozulmalar ve yetenekler görülmektedir.
Ayrıca annelerine bakmayan ve başka insanların geliş gidişini hiç fark etmeyen bebekler olarak betimlemektedirler.
Otizm belirtileri olan çocuklarda görülen bir diğer tipik davranış ise hiç kimseye karşı sevecenlik veya temas gereksinimi sergilememeleridir.
Genellikle ebeveynlerinin kim olduğunu bile bilmiyor ya da umursamıyor gibi davranmalarıdır. Çocuklarda bu davranış biçimi sosyal eksiklik olarak ele alınır. Çocuklarda görülen bir diğer davranış konuşmamadır.
Otizm belirtileri olan çocukların taklit eksikliği olduğu ve dolayısıyla taklit yoluyla öğrenmelerinin etkisiz olduğu düşünülmektedir. Bu işlev bozukluğu karakteristik özellikleri olan “konuşmama veya çok sınırlı konuşma” durumunu da açıklayabilir. Konuştukları zaman ise bu konuşma çoğunlukla iletişim kurmak amacıyla olmaz. Kendilerine sorulan sorulara sürekli “evet” şeklinde yanıt verme gibi sürekli tekrarlan bir biçimde cevap verirler. Ekolali (birkaç sözcüğün papağan gibi tekrarlanması) şeklinde konuşurlar.
Otizm Bozukluğunda Ortaya Çıkan Davranışlar
Kendilerine yönelik uyarımlar da otistik çocuklarda sıklıkla görülen karakteristik bir özelliktir. Bu davranışlar genellikle başına vurma, dönme, sallanma gibi yinelenen hareketler şeklinde olur ve sürekli olarak yapılır, bir saat bile sürebilir.
Otizm belirtileri genellikle işitsel uyarımlardan etkin bir şekilde kaçınırlar. Ebeveynlerinin sesini duyduklarında bile ağlamaya başlarlar fakat bu örüntü her zaman tutarlı değildir; otistikler bir anlığına çok az bir sesle bile paniğe kapılabilirken başka bir zaman diliminde gürültülü bir sese tamamen kayıtsız kalabilirler.
Zihinsel yetenek açısından bakıldığında, otistik çocuklarda zihinsel veya bilişsel görevlerde diğer çocuklara göre genellikle büyük bir eksiklik görülür.
Otizm belirtileri olan çocuklarda gözlemlenen bir diğer tipik davranış ise “aynılığı sürdürmek” tir. Birçok otistik çocuk anahtar, elektrik düğmesi, film negatifleri gibi sıra dışı nesnelere kendilerini kaptırırlar ve güçlü bir şekilde bağlanırlar. Bu nesneler ellerinden alındığında veya başka bir nesne ile değiştirildiğinde şiddetli bir öfke nöbeti geçirebilirler ya da ağlama krizine kapılabilirler. Bu durum tanındık durum yeniden sağlanana kadar sürer.
Sonuç olarak otistik çocukların aynılığı sürdürme konusunda takıntılı oldukları söylenebilir. Bu yüzden otizm olan çocukların ‘’otizm tedavisi’’ne ihtiyaçları vardır.