Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Otizm Tedavisi ve Otizm İlaçları
Otizm tedavisi prognozu zayıftır yani sorunların şiddeti nedeniyle otizm tanısı konanlar genellikle yeterli tedavi göremezler. Aynı zamanda tedaviye yanıt genellikle düşük olduğundan otistik çocuklar genelde etkisiz kalan bir takım akım veya yeni yaklaşımlara maruz kalırlar.
Tıbbi Tedavi
Geçmiş zamanlarda ‘’otizm tedavisi’’nde çocukların kullandığı ilaçların etkisiz olduğu görülmüştür.
‘’Otizm tedavisi’’nde en çok kullanılan ilaçlar antidepresanlar (%21.7), antipsikotik ilaçlar (%16.8) ve uyarıcılardır (%13.9).
‘’Otizm tedavisi’’nde belirtilen ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçların etkisi üzerine olan veriler, çocuğun davranışları başka şekilde denetim altına alınabildiği sürece ilaçların kullanılmasını desteklememektedir.
Sinirlilik ve saldırganlık söz konusu olduğunda vakanın tıbbi yönetiminde saldırganlık seviyesini azaltmaya yönelik ilaçlar da kullanılabilir. Buna yönelik kesin etkili ilaçlar olmamakla birlikte klomipramin hapının bazı yararlı etkileri olduğu görülmüştür. Bununla beraber, günümüzde hiçbir ilacın otizm belirtilerini azaltamadığı bir gerçektir. Dolayısıyla ‘’otizm tedavisi’’nde ilaç tedavisi yerine daha başarılı olduğu bilinen çeşitli psikolojik prosedürler vardır.
Davranışçı Tedavi
‘’Otizm tedavisi’’nde kurumsal bir ortamda davranış terapisi; kendini yaralamaya yönelik davranışların ortadan kaldırılmasında, kimi dil becerilerinin gelişmesinde ve sosyal davranışların temellerinde ustalaşmada başarılı bir şekilde kullanılmıştır.
Otistik çocuklara yönelik davranış terapisinin öncülerinden biri olan Ivar Lovaas uzun süren deneysel tedavi programında olumlu sonuçlar elde ettiğini belirtmiştir.
Lovaas ve meslektaşları tarafınca geliştirilen bu müdahale çok yoğundur ve genelde klinik ortamlarda değil, çocukların kendi evlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu müdahalede, çocuklar genelde uyanık oldukları sürenin büyük bir kısmında ve birkaç yıl boyunca bire bir öğrenme durumuna daldırılır. Müdahale hem ayırt etme eğitimi stratejilerine hem de olası çekinme tekniklerine dayanır.
Otizm tedavisi sürecinde ebeveynler de rol oynar ve çocuklara gerçek dünya koşullarında yani “normal” yaşantılarla birlikte eğitim verilmesinin önemi vurgulanmaktadır. Lovaas ve meslektaşlarının tedavi uyguladığı çocukların %47’si normal zihinsel işleyiş seviyesine ulaşmış, %40’lık bir bölümü hafif zeka geriliği seviyesine yükselmiştir. Buna karşılık olarak tedavi görmemiş çocuklardan oluşan kontrol grubundaki çocukların ise sadece %2’si normal işleyişe sahiptir. Diğerleri ise %45’i de hafif zeka geriliği seviyesine ulaşmıştır.
Otistik çocuklara yönelik ebeveynlerin de dahil olduğu ve evde eğitime dayanan başka projelerde de önemli sonuçların elde edildiği bilinmektedir.
Sonuç olarak Otistik nedir? Yaygın gelişim bozukluklarının en şiddetlilerinden birisidir. Kısacası otizm tedavisi sürecinde anne ve babanın sürece dahil olması gerekir. Çocuğun kendi doğal yaşam alanı olan evde müdahalelerin uygulanması etkili sonuçlar doğurabilmektedir.