1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Pedagog Nedir?

Pedagog Nedir?
0

Yazıda Neler Var?

Pedagog eğitimci ya da eğitim bilimci demektir. Aslında pedagog çocuk eğitimcisi olarak tanımlanmaktadır. Pedagog çocuk psikoloğu ya da çocuk psikolojisi uzmanı olarak tanımlanması yanlıştır. Ancak Türkiye’de 1982 yılında çıkarılan bir kanunla tüm pedagoji bölümleri kapandı. Kapanan pedagoji bölümünden sonra Devlet psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunlarını pedagog olarak kadrolara atamaya başladı.

Pedagog sadece çocuklara ve ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapabilir. Çocukları tedavi etmesi mümkün değildir. Çocukların psikolojik problemlerinin tedavisi çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatrisinin uzmanlık alanındadır.

Çocuk Psikolojisi Uzmanı ya da Çocuk Psikoloğu Nasıl Olunur?

Psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları yapacakları yüksek lisansla çocuk psikolojisi alanında eğitim alarak çocuk psikoloğu ya da çocuk psikolojisi uzmanı olabilirler. İlgili üniversitelerin psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun olmak şarttır. Aynı zamanda kişiler sadece çocuklar üzerinde çalışarak kendilerini geliştirebilirler.

Çocuk Psikolojisi Uzmanını Nasıl Seçmeliyim?

Öncelikle seçilecek olan uzmanın psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanından mezun olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. 4 senelik bir eğitim sonrasında çocuk psikolojisi ve gelişimi üzerine yüksek lisans yapmış mı bunun öğrenilmesi gerekir.

İkinci öncelik uzmanın yeterliliğidir. Uzman aktif olarak çocuklarla görüşmesi, oyun terapisi eğitimini almış olması, süpervizyon almış olması ve bu alanda farklı eğitimler almaya devam etmesi önemlidir. Çünkü oyun terapisi çocukların psikolojik sorunlarıyla baş etmede etkili olan en büyük etkendir. Çünkü o yaşlardaki çocukların kullandığı dil oyundur.

Bazı anaokulunda çalışan öğretmenler kendilerini pedagog olarak tanıtmaktadır. Bu da ne yazık ki alanın suistimal edilmesine yol açmaktadır. Yukarıda bahsettiklerimiz tamamen bu alanın istismar edilmesinden dolayı verdiğimiz bilgilerdir. Yani üstüne basa basa tekrar etmek gerekirse çocuğunuzu götüreceğiniz uzmanın psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun olmasına dikkat edin.

Ayrıca psikoloji ya da psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun olan ve çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi üzerine yüksek lisans yapmış olan kişilerin çocuklarınıza ilaç yazması mümkün değildir. Bu kişiler sadece çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için sizlere danışmanlık yapabilirler. Eğer tıbbi bir durum söz konusu ise ancak o zaman çocuk psikiyatristine gidebilirsiniz.

Çocuğunuzu tanıyın. Çocuğunuzun ne tür bir durumda olduğunu bilin. Çocuğunuzun her zaman kendini ifade etmesine ve kendi sorunlarını bir şekilde dile getirmesine müsaade edin. Böylelikle çocuğunuzun ihtiyacına uygun bir uzmana danışabilir ve destek isteyebilirsiniz. Geleceğin sağlıklı nesillere ihtiyacı vardır. Çocuklarınızı doğru uzmana götürerek sağlıklı bir gelecek vaat edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap