1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Gelişimi

Çocuğunuzun Psikolojik Desteğe İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun Psikolojik Desteğe İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
0

Yazıda Neler Var?

Modern çağda zorlu hayat şartları sadece yetişkin insanları etkilememektedir. En az yetişkinler kadar bu durum çocukları da etkilemektedir. Uluslararası araştırmalara göre dünya da her beş çocuktan biri tanı konulabilir bir psikolojik rahatsızlığa sahiptir. Sadece ülkemizde 2018 yılında 2.5 milyon çocuğa depresyon tanısı konuldu. Bu durum sadece herhangi bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşme imkanı bulabilmiş çocukları göstermektedir. Ülkemizde ruh sağlığı uzmanıyla görüşme imkanı olmayan ve depresyon belirtileri gösteren binlerce çocuğun olduğu da bir gerçektir. Bu durum ülkemizde sadece depresyon rahatsızlığı gösteren çocukların sayısının ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Hem ülkemizde hem de dünyada çocuklarımız için ortada korkutucu bir tablo var.

Çocuklarda Görülen Psikolojik Problemlerde Erken Müdahalenin Önemi

Genel olarak ailelerde akıl sağılığı, dışlanma endişesi, kültürel duvarlar gibi alanlarda bilgi eksikliği varsa kendi çocuklarının da nasıl ve ne zaman psikolojik olarak desteğe ihtiyaçları olduğunu anlamakta güçlük çekiyorlar. Kimi anne-babalar çocuklarının tam olarak psikolojik yardıma ihtiyaçları olup olmadığını bilemiyorlar. Bu nedenle çocukları için harekete geçip geçmemek konusunda kararsızlık yaşıyorlar. Kimi anne-babalar ise psikolojik yardım almanın pahalı olması nedeniyle maddi problemlerden dolayı çocuklarının psikolojik yardım almaları konusunda eksik kalabiliyorlar. Veya bulundukları yerlerde çocuklarına psikolojik destek verebilecek bir uzmanın olmaması nedeniyle de çocuklarına psikolojik yardım sağlayamıyorlar.

Anne-babalar için akla gelen en olumsuz tecrübelerden biri de kendi çocuklarının davranışlarının altında yatan sebepleri bilmemeleridir. Bu yüzden çocuklarının davranışlarını tanımadan aylarca, yıllarca bir ilerleme kaydedemeden yardım etmeye çalışmaktadırlar. Özellikle dil becerileri henüz gelişmeyen küçük yaştaki çocuklar için duygularını anlayabilmeleri için bir uzman desteği şarttır. Çünkü çocuk kendi duygularını o yaş ifade edebilmesi zordur. Anne ve baba çocuğun duygularını anlayabilmesi ve çocuk için doğru adımlar atabilmesi için uzman desteğine ihtiyaç vardır.

Çocuklarda görülen psikolojik hastalıklarda önemli olan nokta erken tanı konmasıdır. Madde bağımlılıkları, okuldan kaçma, ergenlikte oluşan kimlik bunalımları, intihar gibi ciddi sonuçlar doğurabilecek davranışların önlemini almak önemlidir. Çocuklarda görülen davranış bozukluklarında erken tanı koymak aile ile çocuğun iletişimini güçlendirmekte ve aile üyeleriyle çocuk arasında derin bir bağ kurulabilmesine olanak tanımaktadır.

Çocuğunuzun Psikolojik Desteğe İhtiyacı Olabileceğini Gösteren Belirtiler

Çocuğunuzla nasıl iletişim kuracağınız konusunda zorluk çekiyorsanız ve bir psikolojik desteğe ihtiyacı olup olmadığından emin olmak istiyorsanız aşağıdaki bazı problemli davranış örneklerine bakın;

  • Çocuğun insanlara ve hayvanlara zarar verici davranışlar sergilemesi
  • Çocuğun sık sık öfke nöbeti geçirmesi
  • Çocuğun çok sık çevredeki eşyalara zarar vermesi
  • Çocuğun yaptıkları hatalar için sürekli başkalarını suçlaması
  • Çocuğun 5 yaş ve sonrasında bile altını ıslatmaya devam etmesi
  • Derslerde devamsızlık yapması
  • Kendisine ait olmayan çalıntı eşyaları olması
  • Yemek yeme de ve uyku da belirgin olarak değişimlerin olması
  • Okula ve ödevlere adaptasyon sağlamakta zorluk yaşaması
  • Çocuğun sürekli kurallara uymayı reddetmesi
  • Uyku saati geçmesine rağmen hala uyanık olması
  • Sosyal durumlara adapte olmakta zorluk çekmesi

Yukarıda gösterilen davranış örneklerini kendi çocuğunuzda gözlemliyor iseniz zaman kaybetmeden bir çocuk gelişimi uzmanıyla görüşmeniz gerekir. Çocuklar ve ergenler alanında uzmanlaşmış olan psikologlar ile görüşmeniz hem çocuğunuz için hem de sizin aile bağlarınızın kuvvetlenmesi için oldukça önemlidir.  

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap