Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Anoreksiya Nervoza Tedavisi ve Anoreksiya Nervoza İlaçları
Anoreksiya nervoza tedavisi, anoreksiya nervoza hastaları durumlarının kronik olduğunu düşünürler ve iyileşme konusunda genelde karamsar olurlar. Tedavi için başladıkları terapiyi bırakma oranları yüksektir. Özellikle tıkanırcasına yeme/ çıkarma alt türü anoreksiya nervozalarında yatılı tedaviyi zamanından önce bırakma oranı yüksektir.
Anoreksiya nervoza tedavisi, hangi tedavi tipinin daha etkili olacağı konusunda yapılan çalışmaların çok az sayıda olması durumu biraz zorlaştırmıştır. Çalışmaların az olmasını nedeni, kısmen bu bozukluğa ender rastlanmasıdır.
Anoreksiya nervoza tedavisi, bu hastalarda birinci endişe konusu, kilonun yaşamsal tehlike oluşturmayan bir düzeye çekilmesidir. Ağır vakalarda hastanın hastaneye yatırılması ve damar içi beslenme gibi uç tedbirlerin uygulanması gerekir. Bunun ardından hedeflenen kilo ağırlığına ulaşmak amacıyla hastanın kalori alımı sıkı bir şekilde denetlenir. Normalde bu kısa süreli çaba başarılı bir sonuç verir. Ancak anoreksiya davranışı besleyen, psikolojik sorunları hedef alan bir tedavi planlanmadığı sürece kilo alımı yalnızca geçici bir durum olacaktır. Hasta kısa bir süre sonra yeniden tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyacaktır. Anoreksiya nervoza tedavisi için kullanılan en etkili yöntemler şunlardır:
Bilişsel-Davranışçı Terapi
Davranışları ve uyumsuz düşünce biçimlerini değiştirme amacıyla yapılan bilişsel-davranışçı terapinin yeme bozukluklarının tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Önerilen tedavi süresi 1 ila 2 yıldır. Tedavi özellikle kilo ve yemekle ilgili çarpık inançların değiştirilmesine ve bunun yanında bozukluğa katkısı olabilecek benlikle ilgili çarpık düşüncelere odaklanır.
Aile Terapisi
Anoreksiya nervoza görülen bireylerde, özellikle ergenlerde aile terapisi günümüzde tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Tipik bir tedavi programı, 6 ila 12 aya yayılan 10- 20 seanstan ve üç evreden oluşur. İlk evre ‘yeniden beslenme’ evresidir. Bu evrede terapist, anne baba ile iş birliği yaparak çocuklarının yeniden sağlıklı beslenmesi konusunda onlara yardımcı olur. Aile yemekleri terapist tarafından gözlemlenir ve anne baba, çocuğun iyileşmesinde ona destek olmak konusunda yönlendirilir. Hasta kilo almaya başladıktan sonra ‘yeni bir ilişkiler örüntüsü konusunda uzlaşma’ evresi devreye girer. Bu evrede aile meseleleri ve sorunları ele alınmaya başlanır. Son olarak ‘bitirme’ evresinde hasta ile anne baba arasında daha sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesine odaklanılır. Bu tedaviden beş yıl sonra hastaların %75 ila 90’ında tam iyileşme görülmüştür.
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisinde bazen antidepresanların yanı sıra sorunlu düşünme biçimlerini önlemek amacıyla antipsikotik ilaçlar da kullanılır. Buna rağmen bu ilaçların faydalı olduğunu gösteren herhangi bir veri bulunmamaktadır. Ayrıca, özellikle başka tedavi yöntemleri ilaç tedavisine eşlik etmiyorsa, hastaların ilaçları reddetmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Sonuç olarak, anoreksiya nervoza tedavisi, başlangıçta hastaların birçoğu tedaviye olumsuz bakabilmektedir. Ancak Bilişsel-Davranışçı terapi ya da aile terapisi yöntemleri etkili bir şekilde uygulandığında büyük oranda iyileşmeler kaydedilmiştir. Ayrıca hastalığı teşhis etme de anoreksiya nevroza testi de uygulanabilmektedir.