Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Bulimia Nervoza Tedavisi ve Bulimia Nervoza İlaçları
Bulimia nervoza tedavisi, tıkanırcasına yeme ve kilo almayı önlemek için kendi kendini kusturma, aşırı egzersiz gibi uygun olmayan davranışlarıyla tanımlanır.
Bulimia nervoza tedavisi, bulimia nervozada tercih edilen tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Günümüzdeki tedavi yaklaşımlarının çoğu İngiltere Oxford’daki çalışmalara dayanır. Uzun süreli izleme çalışmalarını da içeren çok sayıda araştırma, bilişsel davranışçı terapinin bulimia nervoza tedavisi için klinik yararlar sağladığını saptamıştır. Bu tür çalışmalarda ilaç tedavisi ve kişilerarası psikoterapi ile karşılaştırmalar da yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar genelde bilişsel davranışçı terapinin üstün olduğunu göstermektedir.
Genellikle bilişsel davranışçı terapiyle ilaç tedavisi birleştirildiği zaman sadece bilişsel davranışçı terapiyle elde edilen etkiye yalnızca küçük katkıda bulunduğu gözlenmiştir. Bilişsel davranışçı terapinin “davranışçı” bileşeni, yeme örüntülerinin normalleştirilmesine dayanır. Öğün planlaması, beslenme eğitimi, daha düşük miktarlarda düzenli öğünlerle yemeyi öğreterek tıkanırcasına yeme-çıkarma döngüsünün sona erdirilmesi bunun bir parçasıdır.
Bulimia nervoza tedavisi, bilişsel davranışçı terapinin “bilişsel” unsuru ise tıkanırcasına yemeyi başlatan veya devam ettiren düşünce ve davranışları değiştirmeyi amaçlar. Bunun için bulimia nervozada tipik olarak görülen “ya hep ya hiç” şeklinde bölünmüş düşünme gibi uyumsuz düşünce yapıları değiştirilir. Örneğin, bilişsel davranışçı terapi bütün yemeklerin iyi ya da kötü diye kategorilere ayrılmasına karşıdır. Bunun için “kötü” yemek yemenin yeme üzerindeki denetimin bütünüyle yitirildiği anlamına gelmediğini hastanın kendi kendine ispatlaması sağlanır.
Bilişsel davranışçı terapi ile tedavi
Bulimia nervoza hastalarında görülen belirtilerin şiddetini azaltmada önemli bir katkıda bulunur. Ancak yine de hastaların tedavi sonunda tamamen iyileştikleri ender görülür. Vakaların yaklaşık olarak %30 ila 50’sinde tıkanırcasına yeme ve ardından çıkarma davranışları ortadan kalkar.
İlaç Tedavisi
Bulimia nervoza hastalarına antidepresan ilaç tedavisi sıkça uygulanmaktadır. Bulimia nervoza hastalarının birçoğunda aynı zamanda duygu durumu bozuklukları da görüldüğünün anlaşılması üzerine bu ilaçlar araştırmacıların ilgisini çekmeye başlamıştır. Genel olarak, antidepresan tedavisi uygulanan hastaların, etkisiz plasebo ilaçlar verilen hastalara oranla daha iyi bir seyir izledikleri görülmüştür.
Sonuç olarak, bulimia nervoza tedavisi, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bilişsel davranışçı terapinin etkilerinin ilaç tedavisine göre daha olumlu sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Uzman teşhis için ‘’bulimia nervoza testi’’nden yararlanabilir.