1. Ana Sayfa
  2. İnsan İlişkileri

Cinsel İstismar ve Cinsel Taciz

Cinsel İstismar ve Cinsel Taciz
Cinsel İstismar
0

Yazıda Neler Var?

Cinsellik, insanların özelliklerinden biridir. Bu nedenle, insanların cinsel dürtülerinin doyuma ulaştırılması gerekmektedir. Toplumsallaşma süreciyle birlikte bireyler, cinsel dürtülerini hem kendilerine hem de başkalarına zarar vermeden nasıl doyuma ulaştıracaklarını öğrenirler. Öte yandan cinselliğin toplumsallaşma süreci, herkes için aynı şekilde işlemediği için bazı bireyler; bu dürtülerine yenik düşüp başkalarına zarar verici bir şekilde davranabilirler. Bu noktada karşımıza cinsel istismar ve cinsel taciz gibi sorunlar çıkar.

Cinsel İstismar ve Cinsel Taciz Tanımı

Çocuğun; bir erişkin ya da yaşça veya gelişimsel olarak kendinden büyük bir başka çocuk tarafından maruz kaldığı eylemdir. Çocuk ne anlama geldiğini kavramayacağı, gelişimsel olarak hazır olmadığı, onay veremeyeceği, kanunlara ve toplumun kültürel değerlerine aykırı cinsel eylemlere karıştırılmasıdır.

Cinsel istismar tanımı daha çok çocuklar için kullanılmaktadır. Her toplumda görülen ve istenmeyen bir durumdur. Dünyadaki çocukların %8,8’i cinsel istismar kurbanıdır. Bu da yaklaşık 100.000 çocuğun cinsel istismara uğradığı anlamına gelir. Tabi bu sonuçlar resmi elde edilen verilerden gelmektedir. Gayri resmi sonuçlara göre bu rakamlar daha fazladır. Çok korkunç olanı ise, bu istismarların %40’nın aile üyeleri tarafından gerçekleştirilmesidir.

‘’Cinsel istismar’’lar ensest ya da akrabalar yoluyla, aile dışı bireyler tarafından, ikna yoluyla, güç kullanma yoluyla yapılmaktadır.

Cinsel taciz kavramı ise daha çok yetişkinler için kullanılmaktadır. Bu durumda hoş olmayan cinsel hareketler, cinsel istekler veya cinsel içerikli sözlü veya fiziksel uygulamalardır. Yetişkinler için bir diğer kavram ise cinsel tecavüz kavramıdır. Bireylerle zorla ilişki kurmak anlamına gelmektedir. Gerek cinsel istismarın gerek cinsel tacizin gerekse cinsel tecavüzün yasal, ahlaki ve toplumsal süreçlerle ilişkilerinin olduğu unutulmamalıdır. Bu noktada, bu olumsuz etkilerden en çok zarar gören bireyler çocuklardır.

Cinsel İstismar
Cinsel Taciz

 

Cinsel İstismarın Belirtileri ve Etkileri

Cinsel istismar, çocuklar için örseleyici yaşantılardandır. Bu örseleyici yaşantıların, bir takım belirtileri bulunmaktadır.

Fiziksel Belirtileri: Genital bölgede şişlik ya da kızıllık, baş ağrısı, kronik mide ağrısı; boşaltım sistemi hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardır.

Duygusal Belirtileri: Uygunsuz tepkiler, kaygı, isyankar davranışlar, depresyon belirtileri, çözülme, intihar düşüncesi, suçluluk, anne-babaya öfke, güçsüzlük ve istismar duygusudur.

Davranışsal Belirtiler: Altına kaçırma, kabus görme, tedirginlik, yeme problemleri, kompulsif yıkama ya da mastürbasyon, gizliliğe yönelme; okula gitmeyi reddetme, insanlardan ve mekanlardan korkma, evden kaçma, istismar davranışlarını normalleştirmedir.

Cinsel Belirtiler: Cinsel açıdan baştan çıkarıcı davranışlarda bulunma, cinsellikle ilgili konulara aşırı ilgi gösterme ve bu konularda utanmadan hareket etme; cinsel davranışlar sergileme, diğer çocukları cinsel davranışa yönlendirmedir.

Psikolojik Etkileri: Düşük öz saygı, yüksek düzeyde depresyon, kaygı, yeme bozuklukları, madde kullanımı, travma sonrası stres bozukluğu; kendine zarar verme ve intihardır.

Kişilerarası Etkileri: Bireyin etkili ve anlamlı ilişkiler kurmasının engellenmesi, güvensiz bağlanma, dengesiz ve doyumsuz yakın ilişkiler kurma, ayrılma ve boşanmadır.

Davranışsal Etkileri: Akademik problemler yaşama, davranış bozukluğu, mala zarar verme, şiddet, cinayet, ve hayat kadını olmadır.

Cinsel İstismara Uğrayan Çocuğa Destek

Çocukta öfke, güven, suçluluk, toplumsal geri çekilme, duygusal düzenleme, yeme bozuklukları, kendine zarar verme ve travma sonrası stres bozukluğu görülmektedir. Bu yüzden bir uzman yardımı aracılığıyla bu konular üzerinde çalışma yapılmalıdır. Bu noktada uzman sistematik bir şekilde Bilişsel-Davranışçı terapi yöntemi ile çocukta travmaya yönelik olumsuz tepkileri azaltmak; olumsuz inançlarını düzeltmek, başa çıkma becerileri öğretmektir. Aynı zamanda aileye çocuklarına nasıl destek vermeleri gerektiğini öğretmektir.

Sonuç olarak cinsel istismar, cinsel taciz, cinsel tecavüz gibi vakalarda en çok çocuklar etkilenmektedir. Çocuklar üzerine uzman yardımıyla titiz, sistematik bir şekilde destek olunmalıdır. Uzman en uygun olan travma odaklı Bilişsel-Davranışçı terapi yaklaşımıyla tedavi uygulamalıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap