Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Davranış ve Alışkanlıklarımızı Değiştirebilir Miyiz?
Davranış ve alışkanlıkları değiştirmenin yolları vardır. Özellikle istenmeyen davranış ve alışkanlıklardan kurtulmanın yolları vardır. Psikoloji alanında davranışçı terapi tekniklerinin insanların davranışları ve alışkanlıkları üzerine odaklandığını söyleyebiliriz. Davranışçıların ana odağı sadece insanın gözlenebilen davranışlarıdır. Davranışçılar insanların dünyaya boş bir levha olarak geldiklerini savunurlar. İnsanlar sonradan çevrenin etkileşimi ile bir takım davranış ve alışkanlıklar edinirler. Bu davranışlar insanları rahatsız da edebilir mutlu da edebilir. Burada önemli olan davranışın insan için ne anlam ifade ettiğidir. Öğrenme ve koşullanma yolu ile insanlar davranış edinirler. Böylece tekrar öğrenme ve koşullanma yolu ile insanlar davranışlarını değiştirebilirler.
Davranışların Değişimi
Davranış değişikliği için insanların geçmiş çocukluk yaşantıları göz önüne alınmaz. Davranışçılar insanların geçmişi ile ilgilenmezler. Daha çok şu an burada insanın değişmesi gereken davranışlarını incelerler. İnsanın çevreye uyum sağlamaya güdülenmiş olarak gören davranışçılar insanın doğuştan iyi ya da kötü olduğunu savunmazlar. Bu duruma göre de insanın uyum sağlaması da tamamen hayatta kalma anlamına gelmektedir. Davranışçı terapi teknikleri içerisinde sistematik duyarsızlaştırma tekniği insanın kaygılı olan davranışlarını değiştirmeye yönelik kullanılan bir tekniktir.
Üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada kişi gevşeme egzersizleri ile rahatlatılır. İkinci aşamada kişiye kaygı ve korku yaratan uyarıcı verilir. Ancak bu uyarıcı en çoktan en aza doğru kaygı yaratacak şekilde verilir. Ardından kişi tekrar rahatlatılır ve kendisini rahatsız eden durumu zihninde canlandırması istenir. Buna eş zamanlı olarak kişiye gevşeme ve nefes egzersizleri de yaptırılır. Tüm bunlar kişinin kaygı yaratan davranışlarından kurtulması için yapılmaktadır. Bunun dışında davranışçı terapi tekniklerinde bir başka teknik ise maruz bırakma tekniğidir. Maruz bırakma da insanın kaygı yaratan davranışlarına neden olan uyarıcı ile kişiyi karşı karşıya getirmektir. Maruz bırakma da önemli olan nokta ise sık sık kişiyi rahatsız edici uyaran ile karşı karşıya getirmesidir. Böylece kişi bir müddet sonra kaygılı davranışlarından kurtulur ve sönme başlar.
Sonuç olarak davranış ve alışkanlıkları değiştirmek için daha birçok yöntem ve teknik vardır. Bu yöntem ve teknikler davranışın ortadan kalkması ve yerine bir başka davranışın açığa çıkmasına yardımcı olmaktadır.