1. Ana Sayfa
  2. Psikolojik Rahatsızlıklar

Aşırı Yeme Bozukluğunu Yenmenin 6 Yolu

Aşırı Yeme Bozukluğunu Yenmenin 6 Yolu
0

Yazıda Neler Var?

Kişi doğumdan bu yana kendi yaşamını yemekle devam ettirmektedir. Yemek yeme insan için son derece önemli bir etkendir. Yemek yeme insan için önemli olması kişinin yemekle arasında bir duygusal bağ oluşmasını sağlamaktadır.

Yemek yemenin ayarını kaçıran bizler en sevdiğimiz yemekler karşısında dayanılmaz bir yeme isteği duymaktayız. Kişi sevdiği yemeklere karşı konulmaz bir iştahla bakar.

Zor geçen bir günün ardından eve geldiğinizde eliniz direk buzdolabına gidiyor mu? Sevdiğiniz bir insanla tartışma yaşadınız ve karnınız tıka basa doyana kadar yemek yediniz. Bunun için kendinizi suçlu ve utanç içinde hissediyor musunuz?

Aşırı yeme bozukluğu olan insanların genel olarak olumsuz duygularla baş edebilmek için kendilerini yemek yemeye verirler. Kafalarında sürekli yemek olgusu vardır. Yeme atakları yaşarlar. Bu yeme atakları sonucunda da kişiler kendilerini suçlu hisseder ve depresif duygular ortaya çıkar.

Fazla yemek yeme sorunları olan kişilerin psikolojik olarak karşılaştıkları bir rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlığın adı tıkanırcasına yeme bozukluğudur. Tıkanırcasına yeme bozukluğu olan kişilerin kısa sürede aşırı miktarda besin tüketmeleri ve ardından suçluluk hissetmeleri başlıca kriterleridir.

Tıkanırcasına yeme bozukluğu olan kişilerin yeme atakları son üç aydır devam ediyor olması gerekir. Haftada en az bir kez yeme atakları olması gerekir.

Aşırı yeme bozukluğu nasıl başlar?

Aşırı yemek yeme basit bir alışkanlıktan ortaya çıkabilir. Örneğin kişi televizyon karşısındayken sürekli cips tüketmekte ise ya da uyumadan önce birkaç tane kek dilimi yemekte ise zamanla bu davranış biçimleri gelişir ve kişinin aşırı yemesine yol açar. Bu tip davranış biçimleri müdahale edilmediği takdirde kişi için ileride depresyon olma ihtimalini artırmaktadır. Unutulmamalıdır ki aşırı yemek yeme altta yatan duygusal sorunların habercisidir.

Aşırı yeme bozukluğunu yenmenin yolları

Kendinizi ve yemeği etiketlemekten kaçının

Fazla yemek yediğinizde kendinize beceriksiz, şişko, başarısız gibi olumsuz sıfatlarla yüklenmeyin. Bu durum özgüveninizi zedelemektedir. Aynı şekilde yiyecekleri de iyi ya da kötü olarak etiketlemeyin. Aksi takdirde kendinizi kötü hissettiğinizde kötü diye nitelediğiniz yiyecekleri yer ve kendinizi daha çok olumsuz duygulara teslim edersiniz.

Aşırı yeme atağının başladığını hissettiğinizde bir dakika duraklayın

Canınız yemek istediğinde bir an duraksayın ve kendinize sorun gerçekten aç mısınız? Eğer sizin için yemek yeme bir savunma mekanizması durumuna gelmişse açlık ve tokluk sinyallerinizi anlamamaya başlıyor olabilirsiniz.

Psikolojik destek alın

Aşırı yemek yemenin altında yatan duyguları açığa çıkaracak olan bir uzmana başvurun. Aşırı yeme sorunuyla tek başınıza baş edebilmeniz zor olacaktır. Bu durumda muhakkak alanında uzman olan bir psikolog ile görüşmenizde fayda vardır.

Yemek yediğiniz çevreyi değiştirin

Otomatik olarak karşımıza çıkan üzerinde kafa yormadığımız davranışlar bizim alışkanlıklarımızdır. Bu alışkanlıklar yemek yediğiniz ortamda küçük bir değişiklik yaptığınız zaman nasıl yemek yediğinizle ilgili bir farkındalığınız oluşur.

Bir şeyi gerçekten yemek istiyorsanız aşırıya kaçmadan yiyin

Eğer bir yiyeceği kendinize yasaklarsanız onu daha çok yeme isteğiniz artar. Bu durumda çok aç olmamanıza rağmen o yiyeceği canınız çekiyorsa aşırıya kaçmadan yemeniz sizin için iyi olacaktır.

Kısıtlayıcı diyetlerden uzak durun

Sizi bazı yiyeceklerden uzak durmanızı sağlayan diyet programlarından uzak durun. Çünkü bu tip programlar kişi için başarısızlıkla sonuçlanmakta ve kişinin daha çok yeme atakları yaşamasına neden olmaktadır. Çünkü yemekte kişide bir bağımlılık yaratabilir. Bu durumda kişi için yemek olmadığında yoksunluk belirtilerinden olan stres, öfke, anksiyete gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap