1. Ana Sayfa
  2. İnsan İlişkileri

Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Doğru Uzman Hangisi?

Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Doğru Uzman Hangisi?
0

Sorunlarınızla mücadele etmekte zorlandığınız ve yaşamınızı etkileyen olumsuz olaylar karşısında psikolojik olarak destek almaya ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca psikolojik olarak destek almaya karar vermekte başlı başına zor bir durumdur. Kişi bazen kendisiyle ilgili bir sorunu olmadığına ilişkin ısrarcı tavırları olabilmektedir. Özellikle psikolojik destek almak konusunda kişinin ön yargıları varsa bu durum daha da zorlaşmaktadır.

Öyleyse yaşamınızın bu zorlu sürecinde yeniden kendinizi iyi ve mutlu hissedebileceğinizi sağlayacak en uygun kişi kimdir? Bu kişi bir psikolog ya da psikiyatrist olabilir. Ancak bu iki meslek grubundan kiminle görüşüp destek alacağınız konusunda zorluk yaşıyorsanız yalnız değilsiniz.

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark

Psikiyatristler tıp fakültesi çıkışlıdır. Tıp fakültesini bitirdikten sonra psikiyatristler 4 yıl daha psikiyatri alanında uzmanlıklarını tamamlayarak bu alanda yetkinliklerini tamamlamış olurlar. Özellikle ağır ruhsal hastalıklarda fiziksel temellere dikkat çekerek ilaç yazma yetkisine sahip doktorlardır. Psikologlar ise ilgili üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerinden psikoloji eğitimi almış kişilerdir. İnsanlarda sağlıksız olan duygu, düşünce ve davranışları değiştirmeye odaklı çalışırlar. Ve tüm bu duygu, düşünce ve davranışların altında yatan sebepleri çözümlemek üzerine çalışma yürütmektedirler. Dört yıllık lisans eğitimi ile alanlarını tamamlarlar. Ayrıca iki yıllık klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak klinik psikolog unvanı alıp psikoterapi yapmaya yetkinlik kazanırlar.

psikiyatrist

Psikiyatristlerin ve psikologların ortak noktaları insanın ruh sağlığı ve duygu, düşünce ve davranışlardaki bozulmaları düzeltmeleridir. Ancak bu iki meslek grubunun aldıkları eğitim ve ruhsal problemlere uyguladıkları yöntemler farklıdır.

Psikologların ana noktası insan davranışlarıdır. Örnek olarak sizde depresyon belirtileri mevcut diyelim. Psikolog depresyon belirtilerine sebep olan davranışları açığa çıkararak kişinin kendi davranışlarıyla ilgili farkındalık kazanmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda ana sorun kaynağı olan duygu ve düşünceleri açığa çıkarır. Eğer terapi esnasında bunları psikologların nasıl yaptığını merak ediyorsanız terapi nedir, nasıl yapılır ve ne işe yarar adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Psikiyatristler de durum ağır psikolojik rahatsızlıklara yönelik çalışmadır. Özellikle kişinin biyolojik ve nörokimyasal yapısına odaklanılır. Örnek olarak sizde yine depresyon belirtileri var diyelim. Psikiyatrist depresyon tanısı koymadan önce vücudunuzda depresyona yol açan eksiklikler nelerdir onları açığa çıkarmaya çalışır. Vitamin eksiklikleri, tiroid sorunları gibi sağlık sorunları var mı ona bakar. Ancak gerçek bir bedensel sorun yoksa psikiyatrist teşhisi koyar. Ve yapacağı ilk uygulama hastaya ilaç tedavisi uygulamak olacaktır.

Ancak psikiyatristlerde kişinin kendi yaşamını tehdit eden şizofreni, ağır depresyon, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar söz konusu olduğunda ilaç tedavisi yanı sıra psikoterapi gibi destekleyici tedavi yöntemleri de uygulamaktadır.

Sizin İçin Doğru Uzman Hangisi?

Şu durumda psikolojik olarak bir desteğe ihtiyacınızın olduğunu düşünüyor iseniz fazla zaman kaybetmeden ve doğru kişi kim olabilir kaygılarını bir kenara bırakarak sadece psikolojik destek alma noktasında hemen bir adım atın. Hem psikiyatristlerin hem de psikologların kendi alanlarında birer ruh sağlığı uzmanı olduklarını unutmayın. Her iki meslek grubunun da ana prensibinin güven ve gizlilik olduğunu unutmayın. İnsan sağlığı için ellerinden geleni yapan alanında uzman olan bu psikiyatristler ve psikologlar sorunlarınızı en uygun biçimde tespit edip çözümleyecek kişilerdir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
insan

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap