Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Dissosiyatif Amnezi Tedavisi ve Dissosiyatif Amnezi İlaçları
Dissosiyatif amnezi tedavisi için ne yazık ki hiç sistematik kontrollü çalışma yürütülmemiştir. Bu nedenle de ‘’dissosiyatif amnezi tedavisi’’ni başarılı bir şekilde yürütebilmek için çok az şey bilinmektedir. Bazen küçük vaka kümeleri şeklinde sunulan çeşitli vaka geçmişleri bulunabilir. Ancak eş zamanlı olarak değerlendirilen ya da spesifik olmayan tedaviler gören kontrol gruplarının yokluğunda denenen farklı tedavilerin etkisini bilmek olanaksızdır.
Dissosiyatif amnezi de kişinin güvenli bir çevrede olması önemlidir. Sadece tehlikeli olarak düşündükleri, hatta durumun ortadan kaldırılması bile bazen belleğin kendiliğinden geri gelmesini sağlayabilir.
Dissosiyatif Amnezi Tedavisinde Psikoterapiler
Dissosiyatif amnezi tedavisi genellikle destekleyici yaklaşımla başarı göstermektedir. Bu nedenle dissosiyatif amnezi bozukluğu tedavisinin destekleyici nitelikte olması gerekmektedir. Destekleyici nitelikte olmasının yanı sıra güvenlik duygusu aşılaması ve olumlu ilişki kurulması ile psikoterapiye başlanması gerekir.
‘’Dissosiyatif amnezi tedavisi’’nde hastaların stres kaynağı olan durumun tolere edebileceği oranda hatırlaması konusunda cesaretlendirilmelidir.
Yine de dissosiyatif amnezi tedavisi adı altında en etkili olan yöntem psikoterapilerdir. Psikodinamik yaklaşımlar ile uygulanan hipnoz tekniği sayesinde kişinin bilinçaltındaki bilgilerin yüzeye çıkışı sağlanmaktadır. Bu anılar üzerinde terapistin çalışması gerekmektedir. Çünkü anılar üzerinde kişinin kontrolü ele alması gerekmektedir. Tüm bunları gerçekleştirmek için hipnoz tekniği sıklıkla dissosiyatif amnezi bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır. Psikoterapi yaklaşımları içerisinde de psikanalitik yaklaşımın bu hastalık üzerinde daha çok etkisi olduğu da gözlemlenmiştir. Psikanalitik yaklaşım kişinin ilk çocukluk yaşantıları ile beraber kişinin bilinçaltına inmesi tedavi de etkili olabilmektedir.
Dissosiyatif Amnezi Tedavisinde İlaçlar
Psikoterapide kullanılan hipnoz tekniğinin yanı sıra benzodiyazepin, barbitürat, sodyum pentobarbital ve sodyum amobarbital gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, bastırılmış ve ayrışmış anıların anımsanmasını kolaylaştırmak için sıklıkla kullanılır. Anılar hatırlandıktan sonra hastanın terapist ile birlikte bu anılar üzerinde çalışması gerekir. Yani dissosiyatif amnezi ilaç kullanımı psikoterapiler ile beraber yürütülmesi gerekmektedir. Deneyimlerin yeni bir çerçeveye oturtulması önemlidir. Bununla birlikte anılar bağımsız olarak desteklenmedikleri sürece göründükleri şekilde doğru olarak kabul edilemezler.
Sonuç olarak dissosiyatif amnezi tedavisi için düzenli bir tedavi yöntemi keşfedilmemiştir. Elde bulunan bulgular ile hastalığa yaklaşılmıştır. Bu durumda da her hasta aynı tedavi yöntemine aynı cevabı verememektedir. Ayrıca uzman dissosiyatif amnezi testi uygulayarak hastalığı teşhis için yararlanabilir.