Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Post Travmatik Stres Bozukluğu Tedavisi ve Post Travmatik Stres Bozukluğu İlaçları
Post travmatik stres bozukluğu tedavisi için hem ilaçların hem de psikoterapilerin etkili olduğu söylenebilir. Travma yaşayan kişilerin travmanın etkisini üstünde hissetmeye devam etmeleri her birey için bir olmamaktadır. Travmadan dolayı etkilenen kişilerin ‘’post travmatik stres bozukluğu belirtileri’’ni hayatlarına yansıtmamayı başarabilmektedirler. Ancak bu durum her insan için geçerli değildir. Özellikle gündelik hayatlarını aşırı derece etkileyen travma etkileri de görülebilmektedir. Bundan dolayı kişinin bir uzmandan yardım alması şarttır. Uzman ise her insanın travmalardan etkilenme düzeyine göre tedavi programı hazırlamalıdır.
Post Travmatik Stres Bozukluğu Tedavisi
‘’Post travmatik stres bozukluğu tedavisi’’nde kişilerin travma etkilerini tekrar yaşamamak için tedaviden kaçındığı görülür. Bu da tedavi sürecini zorlaştırmaktadır. Ancak travma sonrası travmanın etkilerini azami düzeyde hisseden kişilere de uzman bilgilendirme çalışması uygulayabilir. Ancak travmadan aşırı düzeyde etkilenmiş kişilere muhakkak danışmanlık ve psikoterapi uygulanmalıdır. Aynı zamanda travmanın etkilerini hayatının her noktasında hisseden kişilerin ise uzmanın sevk etmesi ile hastaneye yatırılabilir. Çünkü ciddi düzeyde bir rahatsızlık günlük hayatın işleyişini bozmaktadır. Bu durumda olan kişilere uzman yoğun bir şekilde tedavi uygulamalıdır. Post travmatik stres bozukluğu tedavisi için ilaç tedavisi de kullanılmaktadır. Çünkü bu rahatsızlık beraberinde depresyon gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da getirmektedir.
Post Travmatik Stres Bozukluğu Tedavisi için İlaçlar
Post travmatik stres bozukluğu tedavisi için antidepresan ilaç kullanımı uzman dahilinde gerçekleşir. Çünkü antidepresanlar, post travmatik stres bozukluğunun bazı belirtilerini yatıştırmakta faydası olmaktadır. İlaç kullanımında önemli olan nokta ise uzmanın çizdiği program dışına çıkılmamasıdır. Uzmanın koyduğu dozda ve sürede ilaç kullanımı gerçekleşmelidir.
Post Travmatik Stres Bozukluğu Tedavilerinde Psikoterapi
Post travmatik stres bozukluğu tedavi yaklaşımlarında psikoterapilerinde önemli bir yeri vardır. Özellikle Bilişsel-Davranışçı psikoterapi teknikleri içerisinde yer alan maruz bırakma tekniği post travmatik stres bozukluğu için işe yaramaktadır. Ancak burada maruz bırakma gerçek bir maruz bırakma değildir. Bir çeşit imgeleme olarak yapılmaktadır. Böylece güvenli terapötik bir ortam oluşmaktadır. Özellikle psikoterapilerde sosyal destek sağlanarak ilaç tedavilerinden daha faydalı olduğu düşünülmektedir. Diğer psikoterapi tedavilerinde ise travma eğitimi, bireysel yüzleştirme terapisi, imajinasyon eğitimi, sosyal ve emosyonel rehabilitasyon verilmektedir. Bunun yanında sosyal beceri geliştirme eğitimi, öfke kontrolü, stres aşılama gibi yöntemlerde kullanılmaktadır.
Sonuç olarak post travmatik stres bozukluğu tedavilerinde hem ilaç hem de psikoterapiler kullanılmaktadır. Ancak psikoterapilerin uzun vadede daha etkili olduğu düşünülmektedir. Burada uzman tanıyı koyarken post travmatik stres bozukluğu testi de uygulayabilir.