Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Kıl Yolma Bozukluğu Tedavisi ve Kıl Yolma Bozukluğu İlaçları
Kıl yolma bozukluğu tedavisi için şu ana kadar sistematik bir çalışma yürütülmemiştir. Ancak bazı klasik psikoterapi yöntemleri ile hastalığa çözüm bulunulmaya çalışılır. Bu çözüm yollarının da işe yaradığı vakalar bulunmaktadır. Bu nedenle en iyi tedavi yöntemlerinin ne olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak işe yarayabilecek olan tedavi yöntemleri ise ilaç tedavisi, dermatoloji ve davranışçı terapilerdir. Tabi bunların yanında hipnoz gibi psikanalitik yöntemlerinin kullanıldığı vakalarda vardır. Bunların da gözle görülür bir şekilde kişiye katkısının olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda kısa süreli çözüm odaklı terapilerde son zamanlarda bu hastalık için kullanılmaya başlamıştır.
Kıl Yolma Bozukluğu Tedavisi
Kıl yolma bozukluğu tedavisi için uygulanabilecek en iyi yöntemin ilaç tedavileri ile davranışçı terapilerin bir arada kullanılması olduğu görüşü hakimdir. Bunun sebebi ise ilaç tedavilerin ortaya çıkabilecek yan etkilerinin davranışçı terapi ile hem giderildiği hem de kişiyi rahatlattığı içindir.
Kıl yolma bozukluğu tedavisi için kullanılan davranışçı terapi yöntemi yıllardır kullanılmaktadır. Bu terapi yöntemi kişinin dürtüsel olarak kıl yolma davranışlarını kontrol altına almakta ve kademeli olarak azaltmaktadır. Çünkü kişi kıl yolma davranışından doyum ve haz aldığı için davranışçı terapi bu rahatlığı yerine başka bir şey koyarak sağlamaktadır. Özellikle kıl yolma davranışı sergileyen kişinin anksiyete olma olasılığı da yüksektir. Çünkü kişi kıl yolma davranışından önce yüksek bir gerginlik ve kaygı hissetmektedir. Bu kaygıyı da azaltmak için kıl yolma davranışı sergilemektedir. Hatta bu noktada ilaç tedavisi kullanmak kişinin bu kaygı seviyesini iyice artırabilmektedir. Bu noktada davranışçı terapi girer. Davranışçı terapi kişinin kaygılarını azaltır ve davranışlarını kontrol edip değiştirmesini amaçlar.
İlaç tedavisi kıl yolma bozukluğu tedavisi için uzun vadede çözüm getiren bir tedavi yaklaşımı değildir. Bunun için ilaç tedavisinin yanı sıra çok iyi hazırlanılmış davranışçı terapi programı uzun vadede etkileri olacaktır. Hastalık üzerinde kişinin kontrol sağlaması için kendi davranışını kontrol etme tekniği öğretilir. Bu da davranışçı terapi yöntemlerinin bir diğer avantajlarından sayılır. Çünkü bireyin davranışlarının bir başkası tarafından ödüllendirilmesi yerine bireyin kendisi vereceği ödüllerle davranışını denetim altına alır.
Sonuç olarak kıl yolma bozukluğu tedavisi yıllardır davranışçı terapi yöntemleri ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerini gözlem için belli bir çalışma yürütülmemiştir. Aynı zamanda tanı aşamasında kıl yolma bozukluğu testi de uygulanabilir.