Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Narsist kişilik bozukluğu tedavisi genel olarak güç bir durumdur. Ancak muhakkak bir uzman vasıtası ile kişinin yardım alması gerekmektedir. Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler genelde hasta olduklarını kabul etmemektedir. Yanlış olan davranışlarını haklı göstermeye çalışmaktadır. Kendini değil karşısındaki kişileri suçlamaktadırlar. Ancak ‘’narsist kişilik bozukluğu tedavisi’’ne başlamaları için kişinin bir kriz anı yaşaması gerekmektedir. Yani kişi kendi istediğini elde edemeyince hemen depresyon belirtileri göstermeye başlamaktadırlar. İşte bu noktada tedavi sürecine girmek isterler. Zorba, mağdur, ilgiye ve takdir edilmeye muhtaç, haklılık gibi ‘’narsist kişilik bozukluğu tedavisi’’nde çok farklı durumlar sergileyebilirler. İşte bu noktada uzman, doğru teşhis koyabilmesi için narsist kişilik bozukluğu testi uygulayabilir. Ardından en uygun ‘’narsist kişilik bozukluğu tedavisi’’ne geçebilir.
Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
‘’Narsist kişilik bozukluğu tedavisi’’nde kullanılabilecek en iyi yöntem psikoterapilerdir. Kişinin yaşadığı problem durumu anlaşılmaya çalışılır. Böylece kişinin tüm o muhteşemlik durumları altında yatan düşük öz saygı ve kendisine ait olumsuz benlik açığa çıkarılır. Ve düzeltilmeye çalışılır. Ayrıca kişi kendi yaşadığı olaylara ilişkin geliştirdiği duygular, düşünceler, davranışlar üzerine uzman farkındalık oluşturmaya çalışır. Psikoterapiler içerisinde narsist kişilik bozukluğu tedavisi için en çok kullanılan yaklaşım psikodinamik yaklaşımlardır.
Psikodinamik Yaklaşımlar
Narsist kişilik bozukluğu tedavisi zor olduğundan dolayı birçok yaklaşım bu bozukluğa kendince bir müdahale yöntemi belirlemiştir. Ancak içlerinde yine en etkili olan Psikodinamik yaklaşımlar olmuştur. Bu yaklaşımlar şöyledir;
Psikanalitik Terapi
Simund Freud tarafından temeli atılmış olan bu terapi türü insanların cinsel, hedonistik ve zevk arayan canlılar olduğunu savunmaktadır. Bilinç altı davranışları yönlendirmektedir. Amacı, farkındalık kazandırmak, bilinç altını bilinç düzeyine çıkarmak, egonun güçlenmesini sağlamaktır. Serbest çağrışım, yorumlama, hipnoz, transferans, rüya analizi gibi teknikler kullanılmaktadır.
Analitik Terapi
Carl Gustav Jung tarafından geliştirilmiştir. Yine Freud’un psikanalitik yaklaşımına dayanmaktadır. Ancak insanların ataları aracılığıyla birbirine bağlı olduğunu savunmaktadır. İnsan doğası sürekli gelişime ve büyümeye ihtiyacı vardır. Biyolojik güdüler önemlidir. Amacı, benliğin bireyselleşmesi, psişiğin analizi, arketipsel anlayış, kişilik bütünleşmesidir. Rüya analizi, kelime çağrışım testi, etkin hayal etme kullandığı tekniklerdir.
Bireysel Psikoloji
Alfred Adler tarafından geliştirilmiştir. Freud’a göre insan sadece cinsel ve saldırganlık dürtüleri ile dünyaya gelir. Ancak Adler bu görüşü savunmaz insanın sosyal bir varlık olduğuna vurgu yapar. İnsana bir bütün olarak bakmak gereklidir. İnsanlar özgür iradeye sahiptir ve yaratıcıdır. Amacı ise, sosyal ilginin güçlendirilmesi, aşağılık duygusu ile başa çıkabilme, yaşam tarzının değiştirilmesi, topluma katkı sağlama gibi özellikleri hastaya kazandırmaktır. Cesaretlendirme, ‘’mış’’ gibi davranmak, düğmeye basma, kendini yakalama, katran bebekten kaçınma, imge yaratma, paradoksal niyet, ev ödevleri gibi teknikler kullanılır.
Sonuç olarak ‘’narsist kişilik bozukluğu tedavisi’’nde kişinin tedavi süreci oldukça zordur. Çoğu zaman tedaviye gelmek dahi istemezler. Çünkü uzmanın kendilerini anlamadıklarını düşünür ve uzmanı suçlayıcı bir tavır içerisine girerler.