Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Beden Dismorfik Bozukluğu Tedavisi ve Beden Dismorfik Bozukluğu İlaçları
Beden dismorfik bozukluğu tedavisi obsesif-kompulsif bozukluk için kullanılan tedaviler ile yakından ilişkilidir. Birçok araştırmacı obsesif-kompulsif bozukluğu beden dismorfik bozukluğu ile ilişkili olduğuna inanmaktadır. Bu durumda obsesif-kompulsif bozukluk ile beden dismorfik bozukluğunun belirtilerinin aynı olması beklenir. Obsesif-kompulsif bozuklukta görülen obsesyon durumları beden dismorfik bozuklukta da dikkat çekmektedir. Güvence arama, aynada kendini kontrol etme, kendini başkalarıyla karşılaştırma gibi davranışlar görülür. İkisinin ilişkili olması aynı nedenlere de dayanmaktadır. Obsesif-kompulsif bozuklukta beyinde görülen değişimler beden dismorfik bozuklukta da görülür. Aynı nörotransimitterler ve aynı beyin yapıları rol oynar. SSRI kategorisi antidepresan ilaçların beden dismorfik bozukluğu hastalarında genellikle ortalama iyileşmelere yol açtığı gözlemlenmiştir. Ancak birçoğunda herhangi bir etkisinin olmadığı, varsa bile bunun mütevazi bir iyileşme olduğu görülmüştür.
Beden Dismorfik Bozukluğu Tedavisi
Beden dismorfik bozukluğu tedavisi için en iyi tedavi psikoterapilerdir. Çünkü ilaç kullanımı bir yere kadar etkili olsa da kalıcı çözümler sunmamaktadır. Bu nedenle alanında uzman bir kişiden yardım alınması gerekmektedir. Bilişsel-Davranışçı terapi yöntemi ile hastaların %50 ila %80’i iyileşme göstermiştir. Bu da psikoterapilerin ilaç tedavisine göre daha kalıcı çözümler sunduğunu göstermektedir. Bilişsel-Davranışçı terapi içerisinde beden dismorfik bozukluğu için en çok kullanılan teknikler maruz bırakma ve tepki önlemedir. Bu teknikler ile hastalarda kaygı yaratan durumlara maruz kaldıklarında ortaya çıkan kendi bedenleriyle ilgili çarpık algıları gözlenir. Örneğin kusuru örtmeyen, tersine ortaya çıkaran bir şey giydiklerinde maruz bırakma uygulanmış oluyor. Bu çarpık algıları saptayıp değiştirmeye ve kontrol etme davranışlarını önlemeye odaklanır. Özellikle aynada kendini kontrol etme, güvence arama ve hayali kusuru sürekli tetkik etme gibi davranışları önleme amaçtır. İzleme çalışmalarında beden dismorfik bozukluğu tedavisi kazanımlarının genellikle iyi korunduğu görülür.
Sonuç olarak beden dismorfik bozukluğu tedavisi için bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Uzman tanı aşamasında beden dismorfik bozukluğu testi uygulayabilir. Ardından en iyi tedavi yöntemi olan psikoterapiler ile tedaviye başlar. Tedavi aşamasında maruz bırakma ve tepki önleme teknikleri kullanılarak kişinin bedeni ile ilgili çarpık algıları düzenlenir.