Yazıda Neler Var?

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!

Doğru!
Yanlış!
Doğru!
Yanlış!
Sonucu görmek için quizi paylaş !
Subscribe to see your results
%%personality%%
%%personality%%
Loading...
Dissosiyatif Füg Tedavisi ve Dissosiyatif Füg İlaçları
Dissosiyatif füg tedavisi, amnezinin tedavisine benzemek ile birlikte hastanın kimlik bilgilerini hatırlaması sağlanır. Bu duruma neyin sebep olduğu incelenerek bu durumun önüne geçilmeye çalışılır.
Dissosiyatif füg, kişi tamamen amnezi durumunda olmadığı gibi aynı zamanda aniden evinden, işinden uzaklaşarak yeni bir kimlik benimseyebilmektedir. Yeni kimliğinde kişi, yeni kişilik özelliklerine sahip olduğu gibi oldukça karmaşık bir sosyal yaşam içinde de yaşayabilir. Ancak geçmişinin neden hatırlamadığını sorgulamaz.
Dissosiyatif füg, genellikle savaş, doğal ve toplumsal olaylar gibi psiko-sosyal stres yaratan olaylar bağlamında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca reddedilme, evlilik sorunları ve parasal sıkıntılar da bozukluğun ortaya çıkmasında etkilidir.
Böyle durumlarda kişinin muhakkak bir uzman yardımı alması gerekmektedir. Ayrıca uzmanın ‘’dissosiyatif füg tedavisi’’nde yeterli yetkinliğe sahip olması önemlidir. Yani uygulayacağı tedavi metodu hastayı daha beter bir çıkmaza sokmamalıdır.
Dissosiyatif Füg Tedavisi
Ne yazık ki dissosiyatif füg tedavisi için şu ana kadar sistematik kontrollü bir çalışma yürütülmemiştir. Bu nedenle de dissosiyatif füg tedavisi için çok az şey bilinmektedir. Ancak tedaviler de psikoterapiler oldukça sık kullanılmaktadır. Özellikle hastanın bilinçaltına ittiği durumlar üzerinde duran psikodinamik yaklaşımlar daha çok tercih edilmektedir.
Psikodinamik Yaklaşım Terapileri
Hasta ile transferans kurularak hastanın bilinçaltına ittiği duygular, düşünceler, davranışlar üzerinde odaklanılır. Özellikle Psikanaliz yöntemleri çok kullanılmaktadır. Hastanın bilinçaltına inilmesi için de hipnoz tekniği sıkça kullanılır. Ancak tüm bunlar alanında yeterli düzeyde profesyonelleşmiş olan kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Çünkü psikanaliz yöntemleri içerisinde rüya analizleri, hipnoz, transferans, serbest çağırışım gibi teknikler uzman olan kişiler tarafından uygulanmalıdır. Aksi takdirde hastanın durumu iyiye gitmeyeceği gibi aksine daha da kötü bir duruma girebilir. Bu nedenle uzman kendi alanında yeterli yetkinliğe sahip olması önemlidir.
Sonuç olarak dissosiyatif füg tedavisi, bir uzman yardımı ile psikoterapi yöntemleri kullanılarak başlanabilir. Psikoterapi de hastanın kendi kimliğini sorgulaması ve hatırlamaya çalışması amaçtır. Ayrıca dissosiyatif füg hastası için belli başlı bir ilaç kullanımı olmamaktadır. Ancak rahatsızlığın yanı sıra farklı hastalıklarda varsa ilaç kullanımı sağlanır. Uzman hastalığın tanısını doğru koyma da ‘’dissosiyatif füg testi’’nden bilgi edinebilir.